Startskottet för årets romtopf

den 15 juli 2011, kl 10:23

Igår plockade farfar och jag körsbär, och idag går startskottet för årets romtopf. Ni vet det stora kärlet där man varvar bär, socker och rom. Vartefter olika sorters bär mognar i trädgården under sommaren så fyller man på och när burken framåt höstkanten är fylld så ställs den undan och glöms bort. Lagom till jul är den färdig att plockas fram ur gömmorna igen. Då har du den ljuvligaste efterrätt att servera tillsammans med lättvispad grädde. Jag tror mig förresten veta att den som uppfann ordspråket den-som-väntar-på-någonting-gott, hade just romtopf i åtanke.

Romtopf
Rengör ett kärl med lock, t ex en kruka eller glasburk (glasburkar brukar jag diska och därefter torka i ugn i 100 grader). Under sommarens gång stoppas mogna bär i burken, varva med lika delar socker och mörk rom. Bären måste täckas helt. Förvara kallt, rör om försiktigt ibland. När kärlet är fullt, häll över i ett större kärl och fortsätt att fylla på med bär, socker och rom, alternativt ställ undan kärlet mörkt och svalt (gärna kylskåp). Låt stå så länge du har tålamod, avnjuts bäst i jul tillsammans med lättvispad grädde.

Vilka bär?
Välj bär som inte blir mosiga så lätt. Hallon och blåbär är därför en mindre bra idé, medan t ex körsbär, krusbär och vinbär fungerar finfint. I sanningens namn fuskade vi i fjol och gjorde romtopf på enbart körsbär bara för att det är så gott, men i år tänker jag fylla på med andra bär vartefter.


Lager 1; körsbär

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Startskottet för årets romtopf”

  1. Katarina kl 13:35, den 15 juli 2011

    Intressant och det låter mycket gott!

  2. Ansibecki kl 20:38, den 15 juli 2011

    Detta ska jag testa! Vi har massor av körsbärsträd i närheten :)

  3. Linda - Cupcakefluffan kl 21:06, den 15 juli 2011

    Så spännande, ser framemot ett inlägg till jul när du äter den färdiga romtopf

  4. Moma kl 10:19, den 16 juli 2011

    Jag vart lite sugen på att fuska jag med och bara göra på körsbär, fast då måste jag nog inhandla mer rom…
    Ps. Jag har hört ryktas om att det kommer finfrämmande till det röda köket, Jag väntar med spänning på uppdateringar i ämnet! :-)

  5. tina kl 09:32, den 17 juli 2011

    Katarina: Det är det!

    Ansibecki: Lyllos dig! Du får baka den österikiska körsbärskakan, riktigt god är den: http://www.pickipicki.se/2009/08/lycka-ar-att-finna-en-skatt-bakom-uthuset/

    Linda: Man kan tjuvkika bland tidigare provsmak: http://www.pickipicki.se/2009/12/julkalender-lucka-21/
    http://www.pickipicki.se/2010/03/bilder-fran-en-lordagskvall/

    Moma: Finfrämmandet hittade hit, en dag för tidigt! Så det röda köket hade inte riktigt hunnit polerats så som det var tänkt, men hemskt trevligt var det! :-)

  6. Erika - Bakglädje kl 21:33, den 17 juli 2011

    Låter ju ngrymt gott. När du skriver lika delar av socker och rom, är det vikt du menar eller volym?

  7. tina kl 09:36, den 18 juli 2011

    Erika: Jag använder det mer som ett riktmärke och mäter därför inte så noga. Tidigare år har jag snålat lite med sockret, och det har varit ett himla gnäll. I år mer socker således.

  8. Hanna kl 18:33, den 18 juli 2011

    Du är så himla pysslig! :)

  9. Ansibecki kl 20:34, den 18 juli 2011

    Tack för tipset på kakan! Den måste jag prova :)

  10. INBROTT? « kl 08:09, den 19 juli 2011

    [...] i alla fall lärt mig stava till romtopf (det du, Tina) Och du, nästa gång ska jag förvara den i [...]

  11. tina kl 09:22, den 19 juli 2011

    Hanna: :-)

    Ansibecki: Ja gör det!

  12. Mårtenssons kök kl 21:45, den 2 augusti 2011

    Det är verkligen vansinnigt gott med Rmtopf och till vår lycka så står det en burk i vår kyl också sedan några veckor tillbaka:) Nästa som ska få ta ett långbad är plommon!

  13. tina kl 10:03, den 4 augusti 2011

    Mårtenssons kök: I vår romtopf ligger endast körsbär än så länge. Plommon låter som en bra idé! Lägger ni i dom hela?

  14. Johan Hedberg kl 22:41, den 18 augusti 2011

    Plommon är helt ljuvligt att ha i. Jag brukar dela dem och ta bort kärnan, dels för att det blir enklare när man ska äta den och dels för att köttet då kan suga åt sig ännu mera rom.
    Hittar du ut till Ulva Kvarn har de säsongens godaste jordgubbar just nu. De kräver massor med tid för att mogna och blir därför väldigt fasta i köttet (för att inte tala om smakrika!) så de är som gjorda för en romtopf.
    Kilar du förbi Vaksala Torg så hugg några av de platta persikorna och ta några aprikoser på en gång.
    Behöver man mer variation? :)

  15. tina kl 08:38, den 19 augusti 2011

    Johan: Tack för dina fina tips! Jag besöker Ulva kvarn ganska ofta, men jag visste inte att dom fortfarande säljer jordgubbar. Platta persikorna på torget är ljuvliga, klart dom får följa med i nu. Tack!

  16. kate kl 21:56, den 25 augusti 2011

    min romtopf har jäst. Är den fortfarande ätlig?

  17. tina kl 09:07, den 26 augusti 2011

    Kate: Nej, den ska inte jäsa! :-/ Vad märkligt, varvade du bär, socker, hällde på rom så att det täckte? Och sen förvaradee i kylskåp?

  18. Picki, matgeek och poden! | pickipicki kl 22:43, den 21 september 2012

    [...] Bettans ättiksgurka Lingon- och rabarberdricka Inlagd blomkål Inlagda rödbetor Romtopf  Publicerad i podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  19. Viktoria kl 00:10, den 23 juli 2013

    Jag tog rätt lite socker för jag har mkt söta svarta bär. Har nån testat att koka den när den är klar för folk som inte kan inta alkohol? Eller får de helt enkelt nöja sig med nåt annat.

  20. tina kl 08:11, den 24 juli 2013

    Viktoria: Hoppas det blir bra med minskad mängd socker, misstänker att den kan bli rätt spritstark om man minskar sockermängden. Jag tror också att det är svårt att koka bort alkoholen ur bären, du får nog bjuda på något annat gott.:-)

  21. Emelie kl 14:24, den 14 augusti 2016

    Hej.
    Jag har ett enormt plommonträd och funderade därför på att laga en romtopf (för första gången). Tänker att det kanske fungerar med bara plommon. Vad tror du?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen