Panzanella till förrätt ikväll
Jag gillar mat där man kan ta till vara på sådant som börjar lite gammalt, bröd som legat någon dag för länge och blivit torrt och trist till exempel. För fattiga riddare i all ära, men vill man testa något helt annat kan man istället laga den italienska bröd- och tomatsalladen panzanella. Det är åtminstone precis vad jag ska göra ikväll. Brödet får ligga och dra i en dressing gjord på olja och vinäger och tillsammans med balkongens sista tomatskörd tror jag mig veta att detta kommer bli en finfin förrätt. Det toscanska brödet bakas för övrigt utan salt, vilket gör att det inte möglar lika lätt. Inte konstigt sen att italienarna behärskar konsten att ta trolla fram godsaker av just torrt bröd. Jag menar bröd i sallader, bröd i soppa, för att inte tala om bruschetta. Det är snudd på lite synd att vi gillar bröd så mycket i det här hushållet, att det sällan hinner bli något torrt bröd hos oss.
Panzanella
300 g goda körsbärstomater
samma mängd bröd som tomater, ung 2 tjocka skivor torrt men gott bröd
(gärna ett ljust surdegsbröd)
0,5 röd lök
1 liten bit gurka
0,5 dl olivolja
2-3 msk rödvinsvinäger
1 näve basilika
1 msk olivolja
svartpeppar
Dela brödet i mindre bitar. Blanda olja och vinäger, låt brödet dra i dressingen i 10 min. Halvera tomater och skär lök och gurka i små bitar. Blanda tomater, gurka, lök med 1 msk olivolja, svartpeppar och finstrimlad basilika. Blanda bröd med tomatsallad.
Publicerad i bröd, förrätt, italienskt | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “Panzanella till förrätt ikväll”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vad märkligt! Jag läste just nästa veckas meny för en restaurang här i närheten och kom fram till ordet panzanella. Panzanella? Tänkte jag. Det har jag aldrig hört talas om… Och så kollar jag genom bloglovin och tänk – där är du, med en toppendefinition! Det låter riktigt smaskigt, får kanske ta en sväng dit och smaka nu när jag vet vad det är ;)
Detta måste testas! Vi brukar inte heller få nått bröd över men ibland så blir det någon skalk över som ingen orkar trycka i sig.
Ha en skön helg!
Så gott :)
Mumsigt!
Mm, det där lät gott! Måste jag testa nångång om det blir något ljust (surdegs) bröd kvar :)
Bröd över? Fattar noll.
Vad fint att du bjuder på en bit Italien såhär på fredagen, nu blev jag på gott humör!
Ja! Jag har både torrt bröd och tomater hemma. Imorgon blir det en liten förrätt här också. Enkelt och smakfullt.
Intressant det där med saltet! Här har vi också en massa tomater kvar.
Konstigt det där med saltet. Annars brukar det ju användas för att förlänga hållbarheten, fast det gäller kanske bara i stor mängder och till annat än bröd.
Gillar verligen när man använder råvaror som håller på att ge upp till att skapa goda rätter.
Alexandra: Vilken rolig slump! :-)
Ann-Louise: Detsamma!
Katarina: Ja! :-)
Anna: Jepp!
Matilda: Det kan vara vilket gott (ljusare) bröd som helst!
Kim: Vad fint!
Felicia: Hurra! Hoppas det smakade!
Fröken Dill: Vilken lycka med tomater fortfarande, nu är våra slut!
Emmy: Jag tänker att salt i bröd drar åt sig vatten, och att det därför möglar lättare. Medan bröd utan salt istället blir torrt.
Ser jättegott. Bröd i mat är gott. Ceasarsallad till exempel … mums och kram.
Josefina: Ja, krutonger gjorda på ett gott bröd kan vara rktigt gott! Kram
Jag tycker det är lika kul att använda upp saker som att få presenter! Panzanella får jag testa å det snaraste, låter riktigt gott.
Hanna: Jag håller med, man känner sig RIK när man inte kastar mat!
Vad intressant med saltet! Det ska jag ha som argument för att slippa salt!
Jag är så less på allt salt bröd som bakas, speciellt när folk dessutom lägger på ett lager Bregott med havssalt …
Anni: Åh (säger hon som är hemskt svag för salt i bröd, gärna med smör och flingsalt på! ;-)