En söt potatis, och jag

den 2 mars 2012, kl 21:50

Jag och sötpotatisen är mycket goda vänner. Om jag säger såhär, man kan lita på sin sötpotatis i alla lägen, rostad i ugn, i chipsformat, som puré, dipp eller tja varför inte tillsammans med fetaost i en prima sötpotatisgratäng. Testa vetja, så förstår ni att sötpotatisen är något alldeles extra. Gratängen gjorde vi för övrigt i portionsformar och serverade tillsammans med lammfärsbiffar smaksatta med ajvar relish och vitlök. Ni hör ju vad gott, veckans godaste middag i det röda köket.

Sötpotatisgratäng med fetaost
2 stora sötpotatisar
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 knapp tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 paket fetaost

Skala och skiva potatisen i tunna (2 mm) skivor. Varva skivorna i 4 ugnsformar i portionsstorlek. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar, fördela över potatisen. Smula över fetaost och gratinera i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 min.

Lammfärsbiffar med ajvar relish
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
2 msk ajvar relish
1 tsk rosmarin
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
smör

Finhacka gul lök och vitlök, blanda med färs, ajvar, rosmarin, salt och peppar. Forma 8 stycken biffar och stek på medelvärme i smör, ca 4-5 min på varje sida.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “En söt potatis, och jag”

  1. Fröken Dill kl 08:07, den 3 mars 2012

    Mums, det låter toppengott. Jag tror faktiskt aldrig att jag har köpt sötpotatis. Måste bli ändring på det!

  2. Plommonet kl 10:55, den 3 mars 2012

    Bifalles! Sötpotatis är en aldrig sinande källa till glädje. Har du prövat att ungsbaka den i aluminiumfolie i en timme och sen äta den ljummen som frukost tillsammans med apelsin, kanel och rostad mandel? Eller i hummus? Sjukt gott! =D

  3. tina kl 10:31, den 4 mars 2012

    Fröken Dill: Ja, det måste det nog. För att inte säga snarast.

    Plommonet: Sötpotatis till frukost, vi har nog en del kvar att lära jag och sötpotatisen. Tack för inspiration fina du!

  4. Elenore Bendel Zahn kl 12:14, den 4 mars 2012

    Yum yum! Jag och sötpotatis har också ett passionerat förhållande:) Jag älskar att svarva den till Rå spagetti! Den är ju så vacker i färgen:)

  5. tina kl 21:48, den 4 mars 2012

    Elenore: Det får jag lov att testa, tack för tips!

  6. Isflingan kl 10:04, den 5 mars 2012

    en söt potatis till en söt tjej…finns ingen bättre kombination :)

  7. Moma kl 11:06, den 5 mars 2012

    Jag tror jag tar och kommer förbi faktisk, min uppsalamoster bjöd in mig till sig och jag sa att jag har ett annat ärende i Uppis också, nämligen det röda köket, så det passar nog bra snart! :-)

  8. tina kl 19:45, den 5 mars 2012

    Isflingan: Gulle!

    Moma: Hurra! Säg till lite innan så att jag hinner putsa kakelplattorna! ;-)

  9. Ingela kl 22:08, den 5 mars 2012

    Mmm, vad gott med ajvar i lammfärsbiffarna, det måste jag testa. Och jag har också blivit en stor fan av sötpotatis. En favoriträtt som vi bjudit på flera gånger och ska göra igen i helgen är sötpotatisklyftor i ugn, kycklingfilé i mindre bitar dubbelpanerade med mjöl och pankoströbröd som sedan steks gyllene och krispiga i panna, serverat med en yoghurtsås på turkisk yoghurt, en hel kruka hackad koriander, spiskummin, salt och peppar. Mums filibabba!!

  10. Josefin kl 08:11, den 6 mars 2012

    Måste bara få tacka för receptet på lammfärsbiffarna. Gjorde dem till middag igår kväll och de var fantastiskt goda, så smakrika! Det enda negativa var att sambon tyckte det var en lite för lyxig rätt för en måndagskväll… :)

  11. lovisa/polichinelle kl 18:30, den 6 mars 2012

    gott OCH fint!

  12. tina kl 21:21, den 6 mars 2012

    Ingela: Åh, det vattnas i munnen!

    Josefin: Vad roligt! :-)

    Lovisa: :-)

  13. frida kl 19:36, den 11 mars 2012

    Mmm, detta blev söndagsmiddag i det blommiga köket. Gillades av hela familjen!

  14. tina kl 11:52, den 13 mars 2012

    Frida: Hurra!

  15. Isflingan kl 20:05, den 26 april 2012

    ända sen min första tugga av den orangea potatisen har jag älskat den. Men i en gratäng i kombination med lite fetaost…d går inte att beskriva m ord hur gott d var. D måste smakas!!!

  16. tina kl 20:07, den 26 april 2012

    Isflingan: :-D Jag gillar att du gillar det jag gillar!

  17. Isflingan kl 16:11, den 16 mars 2013

    Blir inte mycket bättre än såhär :) sötpotatis + fetaost och lammfärs + rosmarin. *mums*

  18. tina kl 16:32, den 16 mars 2013

    Isflingan: Jag som funderar på vad jag ska fylla kvällens tortellini med, sötpotatis och feta kanske vore något? :-)

  19. Isflingan kl 02:12, den 17 mars 2013

    ja hurra! o så lite rosmarin :)

  20. tina kl 20:27, den 17 mars 2013

    Isflingan: Haha, ja! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen