Nu tjuvstartar vi!

den 21 juni 2012, kl 06:59

Godmorgon! Idag klär jag mig i midsommarklänning, krans i håret och cyklar till radion med (inte helt otippat) färskpotatis, matjessill och jordgubbar i cykelkorgen. Vi tjuvstartar helt enkelt midsommarfirandet med potatis- och matjespicki samt svenska jordgubbar med fläderkräm. Lyssna här, vetja!

Potatis- och matjessnittar
Koka lika stora men små färskpotatisar, låt kallna. Skär av en liten bit av botten på varje potatis. Toppa potatisen med en bit matjessill, en liten klick sås (creme fraiche smaksatt med rivet citronskal, lite citronsaft, en nypa finriven färsk pepparrot, lite salt och svartpeppar) och finklippt gräslök och finhackad rödlök. Stick igenom en tandpetare i varje så att de håller ihop/är lätta att äta.

Svenska sommarbär med fläderkräm
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3/4 dl koncentrerad flädersaft

Vispa grädden (ej hårdvispad, hellre lösvispad). Vispa för hand ner först creme fraiche, smaksätt därefter med flädersaften. Låt stå kallt till servering. Servera krämen till färska sommarbär.

Mer midsommar, tack!
Receptinspiration här


Potatis- och matjespicki, minsann!

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Nu tjuvstartar vi!”

  1. mamman kl 07:08, den 21 juni 2012

    Så gott , skulle passa fint nu , efter årets längsta natt, till frukost!

  2. Sara kl 07:57, den 21 juni 2012

    Mums… Svensk midsommarmat! Saknar!

  3. Rebecka kl 09:27, den 21 juni 2012

    Fläderkrämen kanske borde testas nu när jag kokat ihop min första omgång flädersaft! Jag litar på att det blir tipptopp eftersom receptet är ditt! Hoppas ni får en fantastisk midsommar :) kram!

  4. matologi kl 11:03, den 21 juni 2012

    Riktigt enkelt och gått, har själv varit på jakt efter en bra midsommarsnitt till morgondagen. Hittat en röra på färskpotatis, ägg, sill, majonnäs etc. som läggs på små bitar knäckebröd, men detta var ju snäppet enklare!

  5. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 11:35, den 21 juni 2012

    Åh, vad gott det låter (och ser ut!!). Måste prova den där fläderkrämen nu!

  6. Mårtenssons kök kl 18:30, den 21 juni 2012

    Fläderkrämen ska vi minsann ta och testa när vår saft är klar, låter verkligen so men sommardessert om nåt!

    Glad midsommar till dej från oss!

  7. Sofie kl 19:20, den 21 juni 2012

    Den fläderkrämen ska jag verkligen testa. snart.

  8. Hanna kl 15:32, den 22 juni 2012

    Åh, mums! Så vill jag också fira. Glad midsommar, Tina!

  9. Jennie @ jennialiskt.se kl 21:13, den 22 juni 2012

    Ååh vad gott allt låter! Jag har gjort klassisk jordgubbstårta men ser även fram emot jordgubbar med vaniljglass och grädde.. Enkelt är ofta oerhört bra!

    Glad midsommar till dig! :)

  10. tina kl 13:30, den 23 juni 2012

    Mamman: Det gjorde det!

    Sara: Sill och färskpotatis skulle jag också sakna, mer än mycket annat.

    Rebecka: Det var snällt sagt! Hoppas din midsommar var finfin!

    Matlogi: Enkelt är min melodi! ;-)

    Sonja: Ja gör det vetja, hoppas du gillart!

    Mårtenssons kök: Och glad midsommarhelg till er! :-)

    Sofie: Hurra!

    Hanna: Glad midsommar Hanna!

    Jennie: Hoppas midsommarafton var fin och att tårtan smakade!

  11. Hanna - Bakfnatt kl 20:33, den 25 juni 2012

    Vilket kul och snyggt sätt att servera sill och potatis på! Det ska jag lägga på minnet =) Sommarbären med fläderkräm ser verkligen hur goda ut som helst!

  12. tina kl 08:58, den 26 juni 2012

    Hanna: Ja, det blev riktigt bra. Du får testa vid tillfälle!

  13. Lisa - Kreativ bakning ♥ kl 14:25, den 28 juni 2012

    Vad gott det låter med fläderkräm!

  14. tina kl 08:48, den 29 juni 2012

    Lisa: Det är det också, jag lovar. :-)

  15. Fläderstatus 2 juni 2013 | pickipicki kl 14:33, den 2 juni 2013

    [...] jag statusen på fläderbusken hemma på min gata i stan. Nu är det sju dagar kvar, sen blir det flädersafari med efterföljande fläderfest. Jag tänker kräm, bubbel, pannkaka och saft! Publicerad i [...]

  16. Nu tjuvstartar vi midsommaren! | pickipicki kl 06:55, den 20 juni 2013

    [...] mer midsommar Potatis- och matjessnittar Sommarbär med fläderkräm Inlägget med ett gäng samlade [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen