10 timmars ugnsbakade äpplen
Det här är äpplen som bakats i ugnen i 10 timmar. Eller okejdå, efter sju timmar tyckte vi att klockan närmade sig efterrättsdags. Och nog räcker sju timmar gott och väl för att det ska dofta ljuvligt av äpplen i hela lägenheten och att äpplena i ugnen gått från ett vitt fruktkött till en djupröd purékonsistens. En god efterrätt och ett kul äppeltrolleri som kan rekommenderas som hösthelgsaktivitet!
Långbakta äpplen
7-8 stora äpplen
knappt 1 dl socker
rivet skal från 1 citron
50 g smör
Servering: lättvispad grädde,
apelsinzest, florsocker
Smörj en ugnsform med en del av smöret. Skala, halvera och kärna ur alla äpplen. Varva äpplen med socker, smör och rivet citronskal. Packa in formen i bakplåtspapper och skär några hål i pappret. Låt stå i nedre delen av ugnen i 150 grader i 7-10 h. Serveras ljummen tillsammans med lättvispad grädde, toppa med pudrat florsocker och apelsinzest.
Publicerad i äppelkaka, äpple, äpplen, efterrätt | Kommentarer (27) Skriv ut inlägg27 kommentarer till “10 timmars ugnsbakade äpplen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Läckert, Tina! Nästa helg, då ska jag banne mig långbaka äpplen också!
Det såg gudomligt ut!
Jag förstår inte? Hur klär man in en form i bakplåtpapper? Ska pappret vara som ett lock över formen?
Sara: Ja gör det! :-)
Beata: :-)
Elisabeth: Ja, tänk dig att formen med äpplen är en present som ska slås in i presentpapper/bakplåtspapper.
Tror att de fyra små fina discoveryäpplena på vårt lilla äppelträd på uteplatsen ska föräras med att bli långbakta i ugnen. Minsann!
Måste testa! Låter ju spännande!!
Snacka om långkok, respekt ;). Men man blir ju grymt sugen på att testa. Dvs någon dag man inte är AKUT sugen på ugnsäpplen..
Annorlunda långkok :) Blir väldigt sugen på att testa, och framförallt äta.
ATTANS att jag inte såg det här imorse, då hade jag äppeltrollat till ikväll utan minsta tvekan! Jag ska sparar trolleriet till en riktigt mörk kväll i veckan istället! :)
Johanna: Åh, tänk att ni fick varsina äpplen, vilken tur!
Sofie: :-)
Kaksmulan: Nej eller hur, knappaste någon sista-minuten-efterrätt. :-)
Kim: Det var annorlunda och gott, testa vetja!
Plommonet: Hurra för äppeltrolleri mörka kvällar!
Ljuvligt …
Måste testas – ser riktigt läckert ut!
Määää så gott det låter. Måste testa :)
Josefina: Ja! :-)
Hanna: :-)
Sara: Määä, ja! ;-)
Det blev FAIL :-( Troligen borde jag packat ännu hårdare med papper runtomkring och kanske haft lite kallare då vår ugn nog är i varmaste laget… Var dessutom inte hemma under tiden och övervakade, men vi försöker nog igen. Kanske kan man lägga dem i en gryta med lock? Hur mkt vätska tror du behöver komma ut?
Helena: Åh vad tråkigt! Skulle snarare gissa på att det var för varmt, vrid ner temperaturen om du testar igen. Jag packade inte bakplåtspappret särskilt hårt om (två varv), men gjorde flera hål i pappret. Du glömde inte smöret?
Nej, jag glömde inte smöret. Men vi har ofta på känn att vår ugn är lite i varmaste laget… Vi provar igen till helgen tänkte jag!
Såg i ditt twitterfeed att fler haft problem. Jag hade iofs en glasform, men tror att tio timmar kanske var i mesta laget…
NU har jag äppeltrollat! Hade Körsbäret hemma på middag igår och då bjöd jag på långbakta äpplen – vi blev stormförtjusta i det bägge två! 10 poäng! :)
Helena: När jag tittade på matochtjat (Hannahs?) bild på twitter så undrar jag om inte problemet är att hon såg ut att ha ett lager äpplen. Själv hade jag en relativt liten form och varvade smör/socker och äpplen i tre-fyra lager äpplen. Tror att färre lager lätt blir torrare/bränt. Jag ska testa igen i helgen, 10h och på lägre temp.
Plommonet: Vad kul att det blev bra för dig! :-D
Ska testas! Har läst lite kommentarer här och är lite osäker på receptet. Det står halvera äpplena och kärna ur. Visst ska de skivas också? Vilket kanske iofs är uppenbart om de ska varvas…
Linda: Jag skivade inte mina äpplen, varvade flera lager halverade äpplen i en liten ugnsform.
Ok.Det slutade med en del klyftade och en del halva för mig, får se hur det blir i kväll :-)
Jag hade iofs typ 1,5 lager, men troligen blev det lite i glesaste laget. Ska göra nytt försök vid tillfälle, verkar ha glömt det i helgens matplanering…
Linda: Hoppas bra!
Helena: Ja gör det vetja!
Hej Tina!
Provade en grövre variant med äpplen med skalet på, lite hackad mandel i, smör, pyttelite kanel och demederasocker. Till detta vispad cremefraiche med citronzest, lite citronsaft, vaniljsocker och lite lite extra strösocker i. Jättegott och lite härligt rustikt look. 125 grader ca 5-6 h utan bakplåtspapper eller annat lock!
Anna: Spännande, tack för ditt tips! Din variant med hela äpplen ska testas!