Nyponmarmeladkoket
Nyponmarmeladkoket går av stapeln om exakt 15 min. Vill du vara med och lyssna, klicka dig vidare till P4 Morgon Uppland. Eftersom jag har varit uppe och rensat nypon halva morgonen (med klipulverkänningar) tänker jag kosta på mig att liva till det lite och skvätter därför i rosenvatten i marmeladen. Det sägs att rosenvatten ska ge vacker hy, om den lindrar klipulverkliande hud återstår att se. Oavsett vilket så är marmeladen god, om den saken råder verkligen ingen tvekan.
Nyponmarmelad
3 dl rensade nypon
1,5 msk pressad citron
4 msk vatten
ev 1 tsk rosenvatten
en bit vaniljstång
0,75 dl syltsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
Rensa nyponen, pilla bort frön etc. Grovhacka och lägg i en kastrull tillsammans med saft från citron, vatten, rosenvatten, frön från vaniljstång, och vaniljstång. Låt koka upp och koka sedan på svag värme under lock i 15 min, rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Tillsätt socker och låt småkoka under omrörning ytterligare 5 min. Häll upp på väl rengjord burk.
Ännu fler nypon
Nyponsoppa
Att torka nypon
13 kommentarer till “Nyponmarmeladkoket”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ja, den låter mycket god! Ha en fin dag!
Nyponmarmelad, spännande!
I Frankrike tillskriver man nyponen höga kvaliteter, till exempel ska man klara sig helt utan rynkor och bristningar om man smörjer sig med nyponolja, sâ marmelad pâ nypon borde vara en nyttig höjdare!
Det är klart att nypon och rosor måste passa ihop, det är ju två olika stadier av samma växt!
Katarina: Detsamma! :-)
Sara: Nyponolja, det låter fint det. Doftar det lite nyponsoppa tro? :-)
Kerstin: Så sant!
Nyponmarmelad låter spännande! :-)
Karin: Det är en annorlunda marmelad, lite tuggmotstånd, testa vetja!
Det här med att rensa nyponen (i alla fall om man har små, de stora feta vet jag inte) är helt onödigt. Jag gör nyponsoppa genom att bara snoppa nyponen, koka dem och mixa med stavmixer. Sedan sila genom vanlig kökssil. Alla frön inuti håller ihop, det blir inget kli och man slipper (nästan) allt pill. Livet är för kort för att rensa nypon!
Det bör ju funka med marmelad och mos också…
[...] Världens godaste chokladtryffeltårta Nyponsoppa Surdegsbröd med nyponmjöl Nyponmarmelad Publicerad i Johan Hedberg, nypon, podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] här några eminenta länkar: Godaste chokladtryffeltårtan som Tina fick på sin födelsedag. Nyponmarmelad Nyponsoppa Surdegsbröd med [...]
Lisa: Jo, jag gör också nyponsoppa som du, mixar och silar. Men i marmeladen ville jag ha nyponbitar i, därför rensade jag. Fast deklart, vill man göra en enklare variant kan man ju koka och sila och sen ha i färre rensade nypon. :-)
Så man pillar bort allt utom själva ”köttet”? Hm, det här är sannerligen en spännande marmelad. Kanske blir det en nyponjakt senare idag.
Kim: Japp, man pillar bort allt utom köttet. Om man inte ska göra klipulver förstås, då behåller man allt utom köttet. ;-)
[...] hej nypon! Nyponavsnittet på iTunes Nyponavsnittet på pickimatgeekochpoden.se Nyponrecepten Publicerad i nypon, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]