Min alldeles egna utomhusspis med sjöutsikt

den 20 augusti 2009, kl 09:55

picki_img_5839picki_img_5852

När jag var på den stora bärplockarresan till Finland tidigare i veckan så slog det mig att jag har glömt att berätta en sak för er! I somras när vi kom dit och för ovanlighetens skull hade kalasfint väder varje dag, så kom jag på den briljanta idén att jag skulle låta bygga en utomhusspis med sjöutsikt. Hos mamman och pappan ansökte jag om bygglov och sedan lade jag ut själva byggandet på entreprenad till den halvan av mitt hushåll som är utbildad byggingenjör. Själv nöjde jag mig med att övervaka det hela och från min plats på gräsmattan så såg jag att det mättes med både vattenpass och vinkelhakar, det grävdes grop, mättes igen och jag såg sand, singel, tegelstenar och murbruk innan bygget stod klart, min finfina utomhusspis med mitt namn inristat i murbruket. En sak är säker, om all mat blir godare av att ätas utomhus, så kan jag lova att all mat är roligare att laga utomhus!

Stompa
4 dl rågsikt eller vetemjöl
0,5-1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
ev 1 tsk brödkryddor
1,5 dl filmjölk
0,25 dl sirap

Blanda torra ingredienser först och därefter alla ingredienser. Kavla ut tunna och runda bröd och  pricka bröden med en gaffel. Stek bröden på bägge sidor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Serveras med detsamma.

Förutom att baka bröd så har jag på stekhällen stekt pannkakor (med och utan fläsk), wokat alla sorters grönsaker, stekt både kött, potatis och kantareller, en kväll bakade vi till och med pizza på spisen! Dessutom bör det kanske tilläggas att bilderna är tagna innan spisen murats klart.

picki_img_6054

Skriv ut inlägg

Bärtips mottages tacksamt

den 16 augusti 2009, kl 16:18

picki_img_6379

Systern, jag och ytterligare några bärplockare har farit till Finland för att samla på oss bär så att det räcker över vintern. När vi körde av båten imorse välkomnades vi av en öppen himmel och hällregn, inte det bästa av bärplockarväder precis. Mellan skurarna har vi hittills plockat 40 liter svarta vinbär, men än är vi inte klara. Jag tror mig veta att det finns närmare 100 vinbärsbuskar kvar och en hel del krusbär och några kvarglömda hallon. Det är dock möjligt att vi nöjer oss innan allt är renplockat. Någon som har tips på vad vi ska göra av alla bär?

Några bärtips ur arkivet
Vinbärssaft
Svartvinbärsgelé 
Romtopf 
Krusbärskaka

Skriv ut inlägg

Stava till romtopf den som kan!

den 14 augusti 2009, kl 08:17

picki_img_6023

Innan sommaren hade jag varken tillagat, ätit eller överhuvudtaget ens hört talas om romtopf. I vilket fall ramlade jag över några sådana recept i jakten på tips om hur man kan ta tillvara på sommarens bär. Förutom att jag snubblar över bokstäverna och i vilken ordning de ska stå, så gillar jag skarpt idén att vartefter bären mognar under sommaren så läggs de i burken som sakta fylls. Och jag kan verkligen se framför mig hur jag öppnar glasburken i vinter och bjuder på ljuvliga sommarbär till efterrätt, eller skedar såsen över vaniljglass alternativt serverar den som likör i små små tjusiga glas. Jag tror på det här, det kommer bli bra vinten i år. Vad tror ni, någon som provat?

Romtopf
Rengör en stor glasburk väl och torka den i ugnen i ungefär 100 grader. Under sommarens gång, stoppa mogna bär i burken, varva med socker och täck bären med rom (det får inte se ut som till höger på bilden). I flera recept har jag sett att sockermängden bör vara halva bärmängden. Låt stå kallt i kylskåp, ett par veckor efter att burken är fylld kan man röra om bland bären försiktigt. Förvara burken kallt, gärna i kylskåp. Det sägs att innehållet blir godare ju längre det får stå och att det bäst avnjuts runt jul.

Skriv ut inlägg

När den stora paltkoman nästan slog till

den 12 augusti 2009, kl 08:41

picki_img_6411

Förra veckan blev jag bjuden på pitepalt, för första gången någonsin. Eftersom vi var tre vegetarianer och jag, så åt vi en vegetarisk variant med fetaost i fyllningen istället för fläsk. Den av oss med mest norrländskt ursprung åt pitepalten på ett särskilt vis, skar av toppen, plockade ur fyllningen, rörde om med smör och hade allt möjligt konstigt för sig där på tallriken. Något fint hette det visst också, smörgrotta kanske? I vilket fall var det väldigt gott, jag vill bli bjuden på pitepalt igen! Pitepalt, med lingonsylt, stekta kantareller, en klick smör och ett glas mjölk. Nu slog aldrig den stora paltkoman omkull mig, men nog kan jag föreställa mig vad den innebär.

Pitepalt
Johanna och Robin gjorde pitepalten efter recept på baksidan av kornmjölpaketet. Eller så kan man fråga google och hitta ett recept på Tasteline. För en vegetarisk variant rekommenderas fetaost i fyllningen, för sältans skull. Särskilt gott var det också med smörstekta kantareller till.

picki_img_6416

Skriv ut inlägg

Skördemiddag hemma på min balkong i stan

den 11 augusti 2009, kl 09:24

picki_img_6460

Läser man sommarens inlägg här på picki kan man lätt tro att vi bara fikat och ätit bär de senaste månaderna, men ibland har vi faktiskt ätit mat också. Som igår när vi åt en alldeles förträffligt god skördemiddag, det var så gott att jag tror vi äter det ikväll igen.

Skördemiddag för fyra
Koka 4 portioner pasta. Skär en gul lök i båtar och tärna en zucchini och en paprika grovt. Fräs grönsakerna mjuka i lite rapsolja, salta och peppra. Hacka 4-5 tomater och rör ner i grönsakerna samt lite finhackad vitlök och låt fräsa några minuter, smaka av med salt och peppar. Vid servering rör ihop pasta, grönsaker och rikligt med färska örter, exempelvis basilika, persilja, oregano eller timjan. Toppa pastan med skivad mozzarella och smulad fetaost, servera genast.

picki_img_6463

Skriv ut inlägg

En sommarfrukost att minnas i vinter

den 9 augusti 2009, kl 17:13

picki_img_6178

Imorse tittade jag igenom bilderna från Finland och hittade bland annat dessa fotografier från när vi satt på gräsmattan nere vid vattnet och åt frukost. Hallonkräm med mjölk och utsikt över en spegelblank sjö måste nog vara en optimal kombination av enkelhet och lyx. Blotta tanken på tidiga novembermorgnar med havregrynsgröt före solens uppgång fick mig att cykla raka vägen till Konsum endast iförd nattlinne för att handla frukost och sedan vidare hem till farmor och farfar där jag åt under äppelträdet samtidigt som jag läste morgontidningen. Jag kände mig faktiskt rätt nöjd när jag insåg att sommaren inte på långa vägar är slut än.

Hallonkräm
1 liter hallon
ungefär 6 dl vatten
2-3 msk socker
3 msk potatismjöl

Koka upp vatten och socker och häll sedan ner hallonen i kastrullen. Låt skjuda i ungefär 5 minuter och rör krämen slät. Smaka av och tillsätt eventuellt lite socker till. Rör ut potatismjölet i en skvätt kallt vatten och vispa ner i krämen. Låt koka upp och tag sedan av plattan från kastrullen direkt. Servera krämen kall tillsammans med mjölk.

picki_img_6170
Klara
picki_img_6163
Färdiga
picki_img_6173

Skriv ut inlägg

Lycka är att finna en skatt bakom uthuset

den 7 augusti 2009, kl 08:54

picki_img_5999

Sista dagarna i Finland hittade jag ett par körsbärsträd som jag måste ha missat förut eller helt enkelt glömt bort att de fanns. Vilken skatt för någon som inte är bortskämd med körsbär (somliga plockar hinkvis, har jag hört…). Letade i datorn efter sparade recept och fann ett recept på en körsbärskaka mamman bjöd på för ett par år sedan. En riktigt god kaka, har inte ätit godare körsbärskaka varken innan eller efter.

Österikisk körsbärskaka
1 liter körsbär
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
rivet skal av en citron
2 stora ägg
2 dl vetemjöl, drygt
0,5 tsk bakpulver

Skölj och kärna ur körsbären. Rör smöret mjukt och poröst med hälften av florsockret, vaniljsockret och citronskalet. Skilj av äggulorna och vispa dom pösiga med resten av sockret. Rör ner ägg-socker-smeten i smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det försiktigt i äggvitorna. Bred ut smeten i en smord och bröad form (28-30 cm i diameter) och häll över körsbären. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och sikta över florsocker.

Receptet är lite omständigt men väl värt besväret. Receptet kommer ursprungligen från favoritboken Stora Bärboken av Inger Ingmanson och Pelle Holmberg.

picki_img_5995

Skriv ut inlägg

Ett skepp kommer lastat med en back bär

den 6 augusti 2009, kl 09:13

picki_img_6344

Det har varit lite tyst här på sistone, mest beroende på att jag for till Finland på sommarkollo. Med mig hem hade jag en back med gelé och saft samt strax under tusen fotografier. Hur det blev så många är något oklart, men solklart är att det finns tillräckligt med mat- och bärbilder för att jag ska kunna kompensera för alla tysta dagar här och det ett bra tag framöver.

Gelén gjorde vi enligt samma recept som förra året, men förutom svartvinbärsgelé så provade vi att göra gelé på röda vinbär och blåbär. Rödvinbärsgelén provsmakades någon kväll senare och var lika god som den svarta. Blåbärsgelén får bli en överraskning i vinter.

Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).

För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Lägg dit en tråd formad som en ögla som sticker upp, så kan paraffinet lättare dras bort när gelén ska ätas (vis av förra årets burkar har jag försökt göra tunnare paraffinlager).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen