Det kanske inte är så dumt med höst ändå
I lördags skördade vi och hade skördefest. Det fanns gott om finfina grönsaker både på Johannas kolonilott och i farmor och farfars trädgårdsland. När vi ändå hade farten uppe så tog vi ett varv i skogen och vi fyllde (nästan) en tiolitershink med kantareller och karljohansvamp. Skörden räckte till ett bord fyllt av smårätter, så mycket mat att endast en del fastnade på bild. (Att inte all mat fastnade på bild kan även ha sin förklaring i att min mästerfotograf hellre riktade kameran på sin söta systerson än på maten, inte helt oförståeligt).
Herr Kantarell och Karljohan
Den bästa kantarellpajen
Kantarellpajen är en favoritpaj och receptet är samma som för ett år sen (och kommer ursprungligen från DN).
Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar
Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med (om du kommer ihåg, det gjorde inte jag).
Morotssoppa, samma recept som häromdan
Bruschetta med stekt karljohansvamp
Sallad med kokta bondbönor, tomat, rödlök och dressing
Äppelknyten med plommon i och vaniljgglass till
Svartvinbärsgelé
Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).
För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Först ett lager, därefter en bit tråd i en ögla, och avslutningsvis ytterligare ett lager paraffin. Tack vare tråden kan sedan paraffinet lätt dras bort när gelén ska ätas.
Publicerad i ge-bort-present, svarta vinbär, Ylöjärvi | Kommentarer (10) Skriv ut inläggGrönsaker på finska
Mellan vinärsbuskar och kastruller har vi språkskola. Min finske kusin övar svenska med oss. Mellan varven tränar jag på min finska. Här har ni några finska grönsaker så att ni också kan vara med och lära er; kesäkurpitsa, porkkana, punajuuri, sipuli, valkosipuli, timjami. När ni har lärt er dom så bjuder jag på kasvispihvit.
Grönsaksbiffar
½ zucchini
3-4 morötter
2 rödbetor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
rejäl knippe timjan
2 ägg
mjöl
salt och peppar
Riv alla grönsaker grovt och pressa ur vätskan. Blanda grönsakerna tillsammans med finhackad vitlök och timjan (bladen ej stjälkar). Smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Rör ner ägg och mjöl till lagom konsistens. Klicka ut biffar i en stekpanna med lite olivolja och stek några minuter på varje sida. Flytta över biffarna till en form i ugnen vartefter medan resterande biffar steks klart.
Till biffarna åt vi gott bröd, sallad, gurka, tomar, rädisor och tsatsiki.
Morotssoppa med smak av fetaost
Vi är tillbaka i Finland på en kort visit. Här ska kokas svartvinbärssaft så att det räcker i ett år. Mellan bärplockning och saftkok lagar vi mat av det vi hittar i grönsakslandet. Närodlat och alldeles särskilt gott.
Morotssoppa med smak av fetaost, 3-4 port
500 g morötter
1 lök
5 dl grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche eller liknande
100 g fetaost
timjan
svartpeppar
Skala och dela morötter och lök. Koka upp buljongen och tillsätt grönsakerna samt rejält med färsk (eller torkad) timjan. Koka i ungefär 20 minuter och tillsätt därefter creme fraiche och det mesta av fetaosten. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Servea soppan med lite smulad fetaost över, pynta med en timjankvist.
Publicerad i fetaost, Finland, morot, soppa, vegetariskt, Ylöjärvi | Kommentarer (46) Skriv ut inläggFinlandsemester: thaibasilika
Förutom att vara en fena på att fiska kräftor, min finska kusin Kauri, så har han både gröna fingrar och tår. Det är roligt att det finns 20-åringar med odling, växter och frön som intresse. I hans växthus snubblade jag över thaibasilika och oj så god den var! Plötsligt kändes min basilikadjungel väldigt gles (den är för övrigt vädligt gles, jag har låtit dom självdö i badkaret. Få se ifall jag tar tag i att väcka liv i någon av plantorna igen, eller om basilikaeran är över).
Jag tänker kycklinggryta med kokosmjölk, röd curry, grönsaker och rikligt med thaibasilika. Eller något liknande. Vad tänker ni på?
Djungeln i växthuset
Brytbönor
Thaibasilika
Flyttkort!
Här kommer den tillslut, pickipickis försenade födelsedagspresent. Ett flyttkort minsann! Efter ett år inhyst på andras sidor tyckte Carl att det var dags med en egen lya. Snegla i adressfältet vetja, för du har redan hittat hit. Nu ska väl tom ni som googlar på pickipicki (hej mamma och pappa!) komma ihåg adressen va? Välkomna till www.pickipicki.se!
Publicerad i Ingen kategori | Kommentarer (6) Skriv ut inläggFinlandsemester: färskpotatis
Att skala potatis är inte särskilt roligt. Utom ibland, då är det särskilt roligt. Här är ett tips på en god färskpotatisvariant, när man såhär i slutet av sommaren möjligen har börjat ledsna lite på den potatissalladen man gjort i flera månader nu.
Basilikaslungad färskpotatis
kokt och kall färskpotatis för fyra personer
(ju mindre potatisar desto roligare)
½ dl färsk basilika
½ dl slätbladig persilja
1 vitlöksklyfta (om man vill)
½ dl riven parmesanost (den är god utan också)
2 msk olivolja
2 msk vatten
2 msk pinjenötter eller liknande
salt
Mixa örter och vitlök med olja och vatten. Smaka av med salt. Vänd ner potatisen och parmesanosten i basilkaoljan. (Parmesanosten kan mixas redan för start om man hellre vill det). Pynta med nötter eller frön.
Receptet är härifrån.
Mamma och jag tvättar färskpotatis och lök
Lök som ska grillas
Finlandsemester: Kauppahalli
För mig är en svensk saluhall inte lika mycket saluhall som en finsk saluhall. En finsk Kauppahalli är något alldeles speciellt. Under årets Finlandsemester lyckades vi med något som vi inte lyckats med de senaste fyra åren, vi tajmade in fina soliga sommardagar. Väldigt trevligt iofs, men, det resulterade i att det endast blev ett staden(saluhalls-)besök. (Tänk om ni bara visste hur många gånger man hinner besöka en saluhall en regnig julivecka eller två). Hursomhelst, eftersom jag fick nöja mig med endast ett besök så fick det bli desto mer effektivt. Vi strosade, åt lunch, strosade, fikade och strosade lite till. Förresten, jag åt mustamakkara också. Alla som ätit mustamakkara räck upp en hand!
Tampereen kauppahalli
Mustamakkara
En mustikkapiirakka och en pirog med allt möjligt gott i