Ett av mina favoritbröd

den 13 juli 2008, kl 20:48

Det här är Arlas bästa brödrecept och ett av mina favoritbröd. Idag har vi bakat Hurtbullen för att den ska få följa med på semesterresan. Frågan är hur långt vi kommer innan brödet är slut, vi har redan smygsmakat.

Hurtbulle
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
½ dl flytande honung
½ dl lingonsylt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, honung och lingonsylt. Smörj en brödform med lite olja, häll i smeten och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ungefär en timme. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Skriv ut inlägg

Gul, gulare, gulast!

den , kl 20:26


Igår bjöd Johanna på god mat, som vanligt. Till efterrätt åt vi fina bär från lotten. Vi fick smaka både gula hallon och gula smultron. Eller hur var det nu igen, var smultronen vita? Efter maten for vi till skogen för att kolla läget hos kantarellerna. Lite regn (efter semestern, tack) så växer dem som på träd igen.

Skriv ut inlägg

Basilikadjungel goes pesto

den 11 juli 2008, kl 20:27

Förberedelserna pågår inför vår sommarresa. Som en del i detta ingår tyvärr att skala ner basilikadjungeln som breder ut sig över fönsterbrädor och bord (helt enkelt för att den ska bli mer blomvaktsvänlig). För att säga som det är så gör vi pesto av djungeln.

Pesto
2-3 krukor basilika
25 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2-3 krm salt
svartpeppar
(riven parmesanost)

Mixa pinjenötter med olivolja och pressad vitlök. Tillsätt basilikabladen och mixa till en slät pesto. Smaka av med salt och svartpeppar. Det fanns ingen parmesanost hemma, annars hade jag nog mixat i lite ost i peston. Fördelen med hemgjord pesto utan istället för med ost är att den håller sig längre i kylskåp.

Färsk pasta med pesto, mozzarella och salamichips
Koka färsk pasta, häll av vattnet och rör i pesto. Lägg upp en portion pasta på tallriken och pynta därefter med mozzarella, halverade körbärstomater, rödlöksbåtar, gröna oliver och salamichips. (Salamichips: stek salamiskivor på hög värme. En liten stund på vardera sida, vakta noga så att de inte bränns. Låt svalna på en bit hushållspapper och dela sedan i mindre bitar med en sax eller kniv).

Skriv ut inlägg

Tinas havrekakor med tranbär

den 8 juli 2008, kl 11:11

Tinas havrekakor med tranbär
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl
6-7 dl fiberberikade havregryn
1-1½ dl torkade tranbär

Blanda smör, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna. Forma smeten till runda kakor, 16-20 stycken. Grädda på plåt med bakplåtspapper i 175 grader i 15 minuter. Låt kakorna svalna på plåt eller galler.

Skriv ut inlägg

Sommarefterrätt

den 6 juli 2008, kl 15:32

Färska hallon och vaniljglass till efterrätt ikväll. Någon som slår det?

Skriv ut inlägg

En god och fräsch böndipp

den 2 juli 2008, kl 19:36

Här kommer ett tips på en god och fräsch variant av sås/dipp/röra. Receptet fick jag någonstans ifrån för flera år sedan. Den sommaren åt vi det här till allt; som pålägg på utflyktssmörgås, för att dippa grönsaker/chips i och inte minst är den jättegod till grillad mat.

En god böndipp
1 burk stora vita bönor
1,5 dl lätt creme fraiché eller liknande
½ citron
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Mixa bönor med creme fraiché och saft från en halv citron. Rör ner finhackad rödlök och pressad vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skriv ut inlägg

En tunnbrödrulle med gravad lax, tack!

den 1 juli 2008, kl 23:10

Trots att jag jobbar i en (möbelvaruhus-)restaurang, är det sällan jag tar med mig någon matlagningsinspiration hem, för att inte säga aldrig. Det här är dock ett undantag. I våras smakade jag tunnbrödrullen med gravad lax och sås gjord på kesella blandat med hovmästarsås och tänkte att den här kan bli riktigt god hemma. Det blev den, en riktigt bra sommarlunch/utflyktssmörgås! Att salladen och dillen är årets första direkt från farmor och farfars trädgårdsland bidrar till att min tunnbrödrulle vinner med hästlängder över originalet.

Tunnbrödrulle med gravad lax och god sås
färskt tunnbröd
lite smör
rejält med; sallad, tunt skivad gurka, tomat och dill
gravad lax
kesella (lättare varianten)
hovmästarsås
citron

Bred ett tunt lager med smör på tunnbrödet och lägg på ingredienserna. Blanda såsen av lika delar kesella och hovmästarsås. Rulla ihop och servera med en citronklyfta.

Skriv ut inlägg

Quinoabiffar med smak av fetaost och basilika

den 30 juni 2008, kl 11:25

Middagen Carl lagade i lördags, och serverade lagom till jag kom hem från jobbet, var väldigt god. Quinoabiffar med fetaost och basilika i, bröd, klyftpotatis, couscous med aprikoser, persilja och pumpafrön och lite annat smått och gott som guacamole och oliver. Mums.

Quinoabiffar med smak av fetaost och basilika
1 dl quinoa
1 ägg
1 msk creme fraiché (eller liknande)
½ dl fetaost
1 msk ströbröd
½ dl finhackad gul lök
(minst) 3 msk färsk basilika
1 vitlöksklyfta
färsk chilipeppar
salt och peppar

Koka quinoan enligt anvisningar på paketet och låt svalna. Blanda ägg, creme fraiché och ströbröd i en bunke och låt svälla ett par minuter. Finhacka lök, basilika, vitlök och chili. Smula fetaosten och blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar och låt svälla i ungefär 5 min. Forma till biffar och stek i lite rapsolja.

Receptet är från SaltåKvarn och är beräknat till fyra personer. Det är dock lite snålt tilltaget, vi var fyra personer och hade utan problem kunnat äta mer om det funnits mer. Appropå snålt tilltaget, om jag känner Carl rätt så tror jag att han tyckte att 3 msk färsk basilika var alldeles för lite (inte minst när djungeln växer för varje dag). Men gott, det var det. De här biffarna vill jag äta fler gånger.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen