18 kakor senare
När den tappre kakjuryn smakat på 18 sorters kakor…
...stod två som vinnare; en macron med päronsmak…
…och kakan med lemon curd och saltlakrits.
Somliga i kakjuryn hade målat naglarna för att få vara med på bild…
…någon matchaade utan att behöva anstränga sig…
…vi andra fick försöka spexa efter bästa förmåga…
…Robin såg vi mellan fingrarna med.
Juryns yngsta deltagare undersökte kakinnehållet noggrant…
…men var lika lättcharmad av kakorna som hon var charmig själv.
18 kakor senare hade samtliga i juryn gått in i kakväggen, så recepten dyker upp här först imorgon. Tusen tack för alla finfina kakrecept förresten. Men, hur gott det än var, det här gör jag aldrig om.
Örtsaltsfabrik i uteköket!
På sommarkollot är det lätt att snöa in på bär, men lyfter man blicken ovan bärbuskarna så finns det en hel del annat ätbart också. Det som en eftermiddag började med ett studiebesök i kusinens kryddträdgård, slutade med att uteköket omvandlades till örtsaltsfabrik. Det fina uteköket fick förresten en ny arbetsbänk i sommar, nu ryms utan problem två personer samtidigt att laga mat. I örtsaltsfabriken rymdes med andra ord kusinen och jag. Carl han hamnade istället utanför köket, men med kameran i handen. Idag bjuds därför receptet på örtsalt i en bildserie. Håll tillgodo vetja och kom ihåg att hemgjort örtsalt är en prima hemgjord present.
Recept på hemgjort örtsalt med citronskal
1. Samla ihop ett gäng färska örter. Smaka och se vilka som kan tänkas passa tillsammans. Ta mindre av dem som smakar extra mycket och vice versa. Glöm inte blommorna, de smakar gott och inte minst så är de vackra att ha med i saltet. På bilden ovan: timjan, citrontimjan, oregano, isop, rosmarin och kinalök.Plocka blommor och blad från skaften. Tvätta en eller ett par citroner noggrant och skala det yttersta skalet med en potatisskalare.
2. Mortla örterna ordentligt tillsammans med grovt havssalt och citronskal.Spar ett gäng hela blommor.
3. Häll upp det mortlade saltet tillsammans med blommorna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Mortla lite till, så har du klarat av dagens träningspass.
5. Torka saltet i ugnen, max 50 grader. Rör om med jämna mellanrun och passa så att örterna inte bränns. Låt stå tills örterna torkat helt, minst en timme. Låt därefter svalna.
6. Den som vill kan köra saltet i en mixer, för ett fint örtsalt. Jag mortlade mitt till ett halvfint örtsalt och nöjde mig med det. Häll i små burkar eller liknande, lägg i hela torkade blommor.
Sommarens bästa mellis
Muurikka-stekt pannkaka med nyskördade sommarbär. Ylöjärvi, juli 2011.
Basilikabanken!
När vi var på sommarkollot gick våra blommor hårt åt hemma, åtminstone vissa. Vår blomvattnerska må vara bra på mycket, men just blomvattning räknas inte dit. Det kan dock ha varit så att hon (med framtida middagsbesök i åtanke?) gjorde en del strategiska prioriteringar, samtliga kryddväxter var nämligen i toppform. Inte minst basilikan, som var större än någonsin förr. För att inte låta basilikadjungeln härja fritt så blev det kyckling i basilikasås till middag häromkvällen. Håller man liv i sin basilikadjungel så är den förresten en mycket bra bank, ju mer man tar ut, desto bättre ränta. Och receptet?
Kyckling i basilikasås
Stek kycklinglårfilé i lite olja. Mixa en burk creme fraiche med ett par till tre nävar basilika (här gäller reglen ju-mer-desto-bättre) och en vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar. Klipp ner soltorkade tomater i såsen. När kycklingen är klar, häll såsen över och låt småputtra en liten stund. Servera till pasta, eller något helt annat.
En bil kommer lastad
Här kommer ett försenat vykort till alla dem som inte trodde att utflyktsbilen skulle ta oss hela vägen till det finska bärkollot. Ni hade fel. Den största utmaningen var egentligen hemfärden, att få rum med alla bär. Men det gick, och vi kom hela vägen hem med. På bärkollot testade vi förresten flera av era rödvinbärstips, exempelvis kokades det kräm en eftermiddag. Kräm som i vanliga fall kan bli lite för mycket av det söta, blir alldeles lagom uppfriskande sötsyrlig med just röda vinbär. Vi serverade krämen till efterrätt, i små koppar med mjölk. Riktigt sommargott, har ni fortfarande klasar på vinbärsbusken så testa vetja!
Rödvinbärskräm
Sjud 1 liter röda vinbär med en lite vatten några minuter tills dess bären kokat sönder. Sila och koka upp saften igen med några msk socker, smaka av så att det blir lagom efter tycke. Red med några msk potatismjöl. Servera med mjölk och en skvätt grädde.
Kalasgoda blåbärsbullar
Kombinationen blåbär och bullar är en favorit hos mig. Nybakade bullar – finns det något godare fikabröd? Blåbär – finns det något bättre bär? Jag menar det, då behöver man inte vara ett geni för att förstå att just blåbärsbullar är något alldeles extra. Och när vi talar blåbärsbullar så måste regeln ju-mer-desto-bättre nämnas. Regeln som gäller i många sammanhang, inte minst vad gäller bär. Det här är egentligen inte ett undantag, men man bör åtminstone ha i åtanke att om man är ohämmat generös med blåbären, så kan det vara idé att använda bullpapper om ni liksom jag inte brukar gör det i vanliga fall. För jag vill helt enkelt inte att ni ska bli osams med mina favoritbullar, om ni nu skulle råka spilla på finklänningen.
Blåbärsbullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1-1,5 dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
runt 1,5 l vetemjöl
Inuti:
2-3 msk smör
2-3 msk vaniljsocker (urskrapad-vaniljstång-i-liten-burk-socker-varianten)
färska blåbär
Ovanpå:
1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i två lika stora delar. Knåda varje deg och kavla ut respektive degbit på ett mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över blåbär och vaniljsocker. Rulla ihop och dela i lika stora bitar (bulldegen räcker till ungefär 40 bullar). Lägg på plåt med bakplåtspapper, eller i bullformar. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg. Grädda i 250 grader tills bullarna fått fin färg, ungefär 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Hej degen!
Ojdå degen!
Hejdå degen, hej bullar!
Brödbak på muurikkan
Nu är vi hemma igen, med många bär, foton och recept i bagaget. På sommarkollot gräddade vi till exempel stompa på muurikkan en eftermiddag. Serverade med smör och västerbottensost, så tror jag bestämt att jag lyckades imponera på tre generationer finska släktingar. Inte illa, då samma tre generationer skakade på huvudet åt både ett och annat matexperiment jag ägnade mig åt under veckan vid uteköket.
Stompa
1 liter fint rågmjöl av fullkorn (eller rågsikt)
2-4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 tsk fänkålsfrön
1,5 tsk anis
Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och kryddor. Rör ner mjöl till en deg som släpper bunken. Platta ut tunna bröd, nagga med en gaffel och stek i torr panna någon minut på varje sida. Receptet räcker till en rejäl trave med bröd. Stompa bör ätas nygräddat.
Publicerad i bröd, Muurikka | Kommentarer (9) Skriv ut inläggIngen vanlig dag
Alldeles precis just idag fyller pickipicki 4 år. Det första inlägget finns att läsa här. Födelsedagen firar vi med ett hederligt ärtbåtsbygge, det brukar gå hem hos de flesta 4-åringar.
Ett gäng prima ärtskidor från kusinens trädgårdsland
Öppna försiktigt
Ät upp ärtorna
Bryt av en liten pinne och bygg en sittbänk i båten
Sjösätt