Skeppskock för en kväll
Häromdagen firade vi det strålande vädret med en segeltur på Ekoln. Jag paxade titeln som skeppskock, framförallt för att minimera risken att råka dra i fel tampar och spakar. Konsekvenskanalys kan man säga, och att göra sitt bästa för att hålla sig ur vägen mot att trolla fram matsäck, en bättre deal får man nog leta efter va? Jag tror dessutom att jag fick godkänt som skeppskock. Däremot tar jag till nästa gång med mig att en hungrig bestättning behöver lite större mängder mat än vad man kan tro, och att det kan vara en god idé att ta med dricka, inte minst kaffe. Men vad gör sådana petitesser om hundra år? Jag fick ha mina randigaste kläder, solen strålade, alla var glada (och jag blev för ovanlighetens skull inte ens sjösjuk).
Smulpaj med hallon och rabarber
Fyll en pajform med hallon och skivad rabarber. Rör ner potatismjöl och toppa med stötta kardemummakärnor. Blanda till smulor av 1,5 dl havregryn, 0,5 dl vetemjöl, grovriven mandelmassa och runt 50-100 gram smör (vill man kan lite av smöret hyvlas för att läggas ovanpå bär+smulor). Häll smulorna över pajen. Grädda i 225 grader tills pajen börjar få färg. Servera med vaniljglass eller turkisk (eller annan tjock) yoghurt som rörts ihop med limeskal, lite pressad limesaft och honung.
Ingen mat får ätas innan den obligatoriska pickibilden är tagen
En rosa smulpaj på en rosa tallrik
Besättningen; hopp-i-land-Calle, skeppskock, kapten och flunken
Hoppsan, matsäcksrester minsann
13 kommentarer till “Skeppskock för en kväll”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilka härligt somriga bilder! Snygg klänning också! :)
Vilka fina och somriga bilder. Pajen verkar jättegod. Har tänkt baka en paj til helgen, kanske blir detta recept då.
Det ser hur skönt ut som helst! Pajen måste jag prova också.
Jag åt en efterrätt med hallon och tjock yoghurt häromkvällen, men då var smaksättningen sweet chili-sås. Ingen höjdare faktiskt, dina smaker verkar som ett säkrare kort;)
å vad härligt det ser ut!! så himla fina bilder!
Maria: Tack, randigt är det bästa jag vet! ;)
Emelie: Smulpaj är alltid gott, och rabarber och hallon passade bra tillsammans.
Katrin: Oj! Sweetchilisås till efterrätt var ett modigt drag!
Bakmammorna: Sommar, vatten och utflykt har bra potential att bli härligt! ;)
Klart att Du fick godkänt som skeppskock! Du lagar alldeles säkert världens godaste mat. Det ser man ju på bilderna! :-)
Hej! Tack för smulpajsinspirationen! Hade en liten grillfest igår kväll och hade tänkt att göra den frasiga rabarberpajen som du skrivit om tidigare. Men så fick jag både tidsbrist och rabarberbrist. Så då blev det ”din” hallonsmulpaj istället fast med nektarinklyftor istället för rabarber, vilket verkligen inte var dumt. Kardemumman och mandelmassan förhöjde och utan något strösocker blev pajen lagom söt. För första gången testade jag att hyvla smöret över för det verkar så praktiskt, men jag blev inte helt nöjd för där man inte lyckas täcka med smör blir det lite mjöligt och torrt.
Susanne: Du är allt bra snäll du! :)
Viktoria: Det här med att hyvla smö testade jag för första gången, det är så många som pratar så gott om det. Jag hade först smör i smulorna, men tyckte själv att jag varit lite snål med smöret, så jag hyvlade på lite smör också. Jag kan tänka mig att om man bara hyvlar smör så är det som du säger viktigt att hela pajen täcks, så att den som blev utan smör på sin bit inte behöver sitta och tugga havregryn och mjöl! ;)
Åh ljuvliga sommar, då ska man verkligen passa på att ta med sej mat & fika ut :)
Idag blir det picknick för mej igen, är ju för härligt att mumsa hemmabakat i det gröna :)
Seglarmat smakar toppen! Och det är heller inget fel på segling om vädret är det rätta.
http://frkdill.blogspot.com/2009/06/att-unna-sig.html
Hälsar fröken Dill
Tack, riktigt intressant faktiskt! *S* Ska följa din blogg!
Gillar din blogg!
Smink: Tack så mycket! :-)