Skeppskock för en kväll

den 24 juni 2009, kl 12:48

picki_img_4205

Häromdagen firade vi det strålande vädret med en segeltur på Ekoln. Jag paxade titeln som skeppskock, framförallt för att minimera risken att råka dra i fel tampar och spakar. Konsekvenskanalys kan man säga, och att göra sitt bästa för att hålla sig ur vägen mot att trolla fram matsäck, en bättre deal får man nog leta efter va? Jag tror dessutom att jag fick godkänt som skeppskock. Däremot tar jag till nästa gång med mig att en hungrig bestättning behöver lite större mängder mat än vad man kan tro, och att det kan vara en god idé att ta med dricka, inte minst kaffe. Men vad gör sådana petitesser om hundra år? Jag fick ha mina randigaste kläder, solen strålade, alla var glada (och jag blev för ovanlighetens skull inte ens sjösjuk).
 
Smulpaj med hallon och rabarber
Fyll en pajform med hallon och skivad rabarber. Rör ner potatismjöl och toppa med stötta kardemummakärnor. Blanda till smulor av 1,5 dl havregryn, 0,5 dl vetemjöl, grovriven mandelmassa och runt 50-100 gram smör (vill man kan lite av smöret hyvlas för att läggas ovanpå bär+smulor). Häll smulorna över pajen. Grädda i 225 grader tills pajen börjar få färg. Servera med vaniljglass eller turkisk (eller annan tjock) yoghurt som rörts ihop med limeskal, lite pressad limesaft och honung.

picki_img_4197
Ingen mat får ätas innan den obligatoriska pickibilden är tagen
picki_img_4212
En rosa smulpaj på en rosa tallrik
picki_img_4220
Besättningen; hopp-i-land-Calle, skeppskock, kapten och flunken
picki_img_4183
Hoppsan, matsäcksrester minsann

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Skeppskock för en kväll”

  1. Maria kl 15:02, den 24 juni 2009

    Vilka härligt somriga bilder! Snygg klänning också! :)

  2. Emilies Skafferi kl 16:45, den 24 juni 2009

    Vilka fina och somriga bilder. Pajen verkar jättegod. Har tänkt baka en paj til helgen, kanske blir detta recept då.

  3. Katrin kl 20:16, den 24 juni 2009

    Det ser hur skönt ut som helst! Pajen måste jag prova också.
    Jag åt en efterrätt med hallon och tjock yoghurt häromkvällen, men då var smaksättningen sweet chili-sås. Ingen höjdare faktiskt, dina smaker verkar som ett säkrare kort;)

  4. bakmammorna kl 21:35, den 24 juni 2009

    å vad härligt det ser ut!! så himla fina bilder!

  5. tina kl 22:14, den 24 juni 2009

    Maria: Tack, randigt är det bästa jag vet! ;)

    Emelie: Smulpaj är alltid gott, och rabarber och hallon passade bra tillsammans.

    Katrin: Oj! Sweetchilisås till efterrätt var ett modigt drag!

    Bakmammorna: Sommar, vatten och utflykt har bra potential att bli härligt! ;)

  6. Susanne kl 10:55, den 25 juni 2009

    Klart att Du fick godkänt som skeppskock! Du lagar alldeles säkert världens godaste mat. Det ser man ju på bilderna! :-)

  7. ViktoriaV kl 08:53, den 26 juni 2009

    Hej! Tack för smulpajsinspirationen! Hade en liten grillfest igår kväll och hade tänkt att göra den frasiga rabarberpajen som du skrivit om tidigare. Men så fick jag både tidsbrist och rabarberbrist. Så då blev det ”din” hallonsmulpaj istället fast med nektarinklyftor istället för rabarber, vilket verkligen inte var dumt. Kardemumman och mandelmassan förhöjde och utan något strösocker blev pajen lagom söt. För första gången testade jag att hyvla smöret över för det verkar så praktiskt, men jag blev inte helt nöjd för där man inte lyckas täcka med smör blir det lite mjöligt och torrt.

  8. tina kl 09:09, den 26 juni 2009

    Susanne: Du är allt bra snäll du! :)

    Viktoria: Det här med att hyvla smö testade jag för första gången, det är så många som pratar så gott om det. Jag hade först smör i smulorna, men tyckte själv att jag varit lite snål med smöret, så jag hyvlade på lite smör också. Jag kan tänka mig att om man bara hyvlar smör så är det som du säger viktigt att hela pajen täcks, så att den som blev utan smör på sin bit inte behöver sitta och tugga havregryn och mjöl! ;)

  9. Sandra drömkaka kl 12:53, den 30 juni 2009

    Åh ljuvliga sommar, då ska man verkligen passa på att ta med sej mat & fika ut :)
    Idag blir det picknick för mej igen, är ju för härligt att mumsa hemmabakat i det gröna :)

  10. Fröken Dill kl 13:42, den 3 juli 2009

    Seglarmat smakar toppen! Och det är heller inget fel på segling om vädret är det rätta.
    http://frkdill.blogspot.com/2009/06/att-unna-sig.html
    Hälsar fröken Dill

  11. Smink kl 19:11, den 3 februari 2011

    Tack, riktigt intressant faktiskt! *S* Ska följa din blogg!

  12. Smink kl 02:27, den 4 februari 2011

    Gillar din blogg!

  13. tina kl 19:40, den 4 februari 2011

    Smink: Tack så mycket! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen