Ibland leker jag provkök i det röda köket!

den 26 april 2010, kl 10:11

Under några veckor framöver ska jag mellan varven fota mat åt Middagsfrid. I helgen förvandlades därför det röda köket till provkök, fotostudio (och matlådefabrik) på en och samma gång. Kalaskul är bara förnamnet! Sen är det en bonus att man ramlar över det här mongoliska lammet. En rätt som inte är i närheten av att smaka som maten vi brukar laga här hemma (hej sesamolja!), men likväl fantastiskt gott. Jag tror mig veta att vi kommer laga lamm på mongoliskt vis igen.

Lamm på mongoliskt vis
500 g lammstek
1 liten purjolök
Marinad:
3 msk soja
2 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 krm cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Asiatiska grönsaker:
0,5 gurka
1 liten röd paprika
0,5 röd chili
150 g rättika
0,5 tsk sesamolja
0,5 msk rapsolja
0,5 msk ljus vinäger
0,5 tsk salt
(ris för 4 portioner)

Strimla lammsteken tunt. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga och dra en stund. Skär gurkan  i 0,5 cm tjocka skivor och skär dom därefter i  4 delar. Skär paprikan i liknande stora bitar och skiva rättikan tunt. Blanda i en skål tillsammans med finhackad chili och dressing (sesamolja, rapsolja, vinäger och salt). Strimla purjolöken tunt och stek på hög värme i lite olja i ett par minuter, lägg i det marinerade köttet och stek ytterligare 5 minuter. Rör om under tiden. Serva med ris och limeklyftor. (Receptet är för 4 personer och kommer från Middagsfrid).

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Ibland leker jag provkök i det röda köket!”

  1. Chezsofia kl 12:31, den 26 april 2010

    Så roligt med provkök och fotografering! Lammrätten låter dessutom riktigt god. Sesamolja är en hit i matlagningen men jag har mest använt den till kyckling skall erkännas. Får definitivt provas på flera områden.

  2. Eva kl 17:45, den 26 april 2010

    Intressant! Jag har aldrig använt sesamolja, men har för mig att den ska nyttjas i små mängder, vilket ju receptet tyder på. Ska definitivt testas!

  3. Lotta kl 20:35, den 26 april 2010

    Oj vad gott! Det måste testas framöver, men det blir nog på kalvstek istället. Jag har inköpsförbud på kött ett tag till, så något lamm kommer inte över tröskeln förrän till hösten…

  4. tina kl 23:00, den 26 april 2010

    Sofia: Sesamolja till kyckling är nog gott, tack för tips!

    Eva: Ja, små mängder passar nog fint. Den smakar onekligen speciellt, men gott. Kan tänka mig att antingen gillar man, eller så inte.

  5. tina kl 08:18, den 28 april 2010

    Lotta: Din kommentar hamnade i skräppostfiltret först. Jag undrar om det sitter någon köttförsäljare och censurerar på wordpress? :-P

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen