Lemon curd som i fina sommartårtor

den 6 juli 2011, kl 20:08

För att summera juni med fokus på maten, så har jag en känsla av att vi fyllde vår kvot citron med råge. Skivade i otaliga vattenglas, ett flertal lemonadkok och därtill ett par burkar lemon curd. Den senare framförallt med syftet att förgylla sommartårtorna. Det gör sig så särskilt fint med den friska citronsmaken i söta tårtor. Nu är ju inte jag (till skillnad från somliga andra) någon stjärna på tårtbak. Men, att dela en vanlig tårtbotten och därefter varva bottnarna med vispad grädde, lemon curd och rejält med färska sommarbär, det klarar till och med jag av. Och gott det blir det alla gånger.

Lemon curd
2 dl socker
2 ägg
knappt 1,5 dl saft från pressad citron
75 g smör

Vispa ihop ägg, socker och saft från citron. Tillsätt smör som delats i små bitar. Vispa detta i en tjockbottnad kastrull på svag värme och under omrörning tills lemoncurden tjocknar. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips
Den som vill kan byta ut citronsaften helt, halvt, eller delvis till flädersaft. Minska i så fall lite på sockret.

Pyntet: glasburk: IKEA, silverfatet: granntantens, jordgubbar: köpes från Öland, blåbär och röda vinbär: frysta, ursprungligen från Ylöjärvi.

Skriv ut inlägg

23 kommentarer till “Lemon curd som i fina sommartårtor”

  1. Luzia kl 20:23, den 6 juli 2011

    Hej, den här recepten måste jag pröva. Bilden från tårta ser jättefint ut.

    Ha en bra sommar
    Luzia

  2. Lina kl 20:32, den 6 juli 2011

    Det lät supergott! Den här måste jag testa. Ska det vara hela ägg eller bara äggulor?

  3. tina kl 20:34, den 6 juli 2011

    Luzia: Men tack fina du, och detsamma! :-)

    Lina: Hela ägg ska det vara.

  4. Linda - Cupcakefluffan kl 20:49, den 6 juli 2011

    Lemon curd är tokgott :-)

  5. Malin kl 21:31, den 6 juli 2011

    Åååh, vad gott! Måste också testa att göra egen lemon curd – för det är, som Cupcakefluffan helt korrekt konstaterar, tokgott! ;-)

  6. sofie mumsfillibaba kl 21:42, den 6 juli 2011

    Äääälskar citron!! Till o i allt!!! Lemoncurd är ju yammi!!

  7. Erika - Bakglädje kl 21:47, den 6 juli 2011

    Det låter ju inte så svårt. Har bara köpt färdig förut men har många gånger tänkt att jag ska testa att göra egen.

  8. Lina kl 21:49, den 6 juli 2011

    En till fråga: hur länge håller den sig i kylskåp?

  9. Moma kl 22:01, den 6 juli 2011

    Åh, jag älskar Lemon Curd, framför allt den ljuvliga doften som sprider sig i köket när man kokar den, jag får alltid en känsla av att vilja dyka ner och bada i den:-)

  10. tina kl 22:02, den 6 juli 2011

    Linda: Jamen det är ju det! :-) Fast jag har det mest i tårta, vad använder du lemon curd till?

    Malin: Testa vetja!

    Sofie: Ja, citron är verkligen toppen. När jag tänker efter så har nog en hel del citron smaksatt både tabouleh och yoghurtsåser i juni. :-)

    Erika: Testa du med!

    Lina: ca 2 veckor!

  11. tina kl 22:02, den 6 juli 2011

    Moma: Haha!

  12. Martina kl 08:26, den 7 juli 2011

    Jag har länge funderat på att göra lemoncurd men det blir aldrig av, ditt recept verkar ju väldigt enkelt och bra!

  13. Ann-Louise kl 09:30, den 7 juli 2011

    Tjusigt! Man ser även din söta fot sticka fram på fotot. :)

    Lemoncurd och jordgubbar är en match made in heaven. Det är oxå vansinnnigt gott tillsammans med mörk choklad och passionsfrukt.

  14. Hanna kl 10:27, den 7 juli 2011

    Jag postade också lemoncurd idag, haha. När jag gör tårtor brukar jag blanda vispad grädde med lemoncurd och ha i. Sjukt gott på sommaren!

  15. tina kl 12:36, den 7 juli 2011

    Martina: Gott blir det!

    Ann-Louise: Jag sitter på golvet, så den var svår att trolla bort! ;-) Mörk choklad och passionsfrukt, det ska jag lägga på minnet! Tack för tips!

    Hanna: Se där, smart!

  16. Matilda kl 15:26, den 7 juli 2011

    åh vad god och somrig tårtan ser ut och lemon curd är ju så gott! :)

  17. Ansibecki kl 19:41, den 7 juli 2011

    Vilken vacker tårta!
    Tack för tipset att använda flädersaft i stället! Måste testas!

  18. tina kl 09:52, den 8 juli 2011

    Matilda: Sommar är bara förnamnet! :-)

    Ansibecki: Jag körde hälften/hälften. Farmor tyckte att det var en märklig ”bismak” hon inte kunde placera. Jag gillade det.

  19. tina kl 09:53, den 8 juli 2011

    Ansibecki: Eg kan man ju göra på ”vilken saft som helst”. På födelsedagstårtan i fjol var det halloncurd: http://www.pickipicki.se/2010/09/en-tartdrom-med-fladermousse-och-hallon/

  20. Ansibecki kl 18:15, den 8 juli 2011

    Tack för svaren :)

  21. Simone kl 17:31, den 8 augusti 2011

    Jag älskar lemon curd grottor,sjukt gott men då använde jag färdig köpt lemon curd.skulle nog bli tusen ggr godare med egengjord.
    Vill göra blåbär curd.låter som en hit

  22. tina kl 08:52, den 9 augusti 2011

    Simone: Testa vetja! ”Lemon” curd kan ju göras på det mesta, på min födelsedagstårta i fjol hade vi curd på hallon. I inlägget i slutet av juli som heter vinbärsfrossa lämnade någon en kommentar på vinbärscurd, det är säkerligen gott!

  23. 7 bästa tårtorna till midsommar | Matgeek kl 10:19, den 17 juni 2014

    [...] Pickipickis sommartårta med lemon curd – Vi delar en passion för curd, jag och Tina. Den här tårtan är ju helt magisk och tack vare [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen