Sommarsåsen är en vansinnigt god sås

den 4 juli 2011, kl 11:17

Det här är sommarsåsen i det röda köket. Det skulle kunna finnas ett samband mellan just det, och att såsen passar prima till all tänkbar sommarmat. Grillad fisk, grillade lammfärsspett med tabouleh, och så vidare. Vid närmare eftertanke passar nog såsen till all mat man kan sätta ordet grillad framför. Att den lagas flitigt skulle också kunna bero på att vi har fått stora mynta-vansinnet på vår balkong. Vanlig mynta, chokladmynta, ingefärsmynta och ett gäng okända mynta-kusiner. Den som tror något annat ska förresten veta att det är fint med mynta-vansinne, sämre åkommor kan man ha.

Myntasås
Blanda 2 dl matyoghurt med rivet skal från en halv citron, en halv pressad vitlöksklyfta och fint skuren mynta (mängd efter smak). Smaka av med en nypa salt och lite svartpeppar.

Pyntet: grön skål: Kastehelmi, Iittala, vit skål: IKEA

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Sommarsåsen är en vansinnigt god sås”

  1. Alexandra - kärlek på tallrik kl 12:33, den 4 juli 2011

    Mynta tycker jag jättemycket om, så det här låter verkligen som något för mig! Och jo, det får väl bli iste någon dag. Efter mitt morgonte ;)

  2. Ann-Louise kl 14:35, den 4 juli 2011

    Lalala…mynta mynta mynta… Snart är det dax för mig att plantera mina mynta skott och då kommer jag troligtvis att göra denna såsen hela tiden. Den ihop med din laxsallad kanske vore nått. :) Vad tror du om att byta ut creme fraiche mot gräddfil?

  3. tina kl 14:54, den 4 juli 2011

    Alexandra: :-)

    Ann-Louise: Jag har faktiskt skrivit fel ser jag nu, det var ju matyoghurt och inte CF i såsen. Men gräddfil, absolut!

  4. Matilda kl 15:15, den 4 juli 2011

    Den såsen låter jättegod och fräsch! :) Ska testas!
    Men en annan sak; jag har lagat din granskottssirap och nu har det gått en månad, lite mer t.o.m. men sockret har inte ännu helt smält tycker jag! Ska det vara så eller har jag kanske gjort något fel?

  5. Fröken Dill kl 16:43, den 4 juli 2011

    Vilka massa bra sommartips hos dig Picki!

    Jag har varit en dålig bloggläsare sedan min iphone blev stulen, men DET ska jag ta igen på semestern!

    Massa sommarhälsningar från fröken Dill

  6. Erika - Bakglädje kl 16:51, den 4 juli 2011

    Vad gott det låter. Alla kalla såser är välkomna in i mitt kök över sommaren. :-)

  7. Mårtenssons kök kl 20:20, den 4 juli 2011

    Perfekt, vi blev med mynta i fredags så nu kan vi också sälla oss till gruppen av myntaodlarna! Nu måste vi bara fundera ut om det ska bli mojjitos eller sås… (inte så många blad på plantan än:)

  8. tina kl 20:25, den 4 juli 2011

    Matilda: Det varierar beroende på väderstreck, temperatur och hur mycket du rör om. Vår burk stod hela sommaren i fjol. Den ska stå tills sockret är helt smält. Ha lite tålamod till vetja, det går inte att hetsa granskottssirapen! ;-)

    Fröken Dill: Mobiltjuvar borde förbjudas, tur att du hittar hit ändå! :-)

    Erika: Gött!

    Mårtenssons kök: Åh, vårda den med kärlek så lovar jag att den kommer räcka till båda mojitos och sås!

  9. Linda - Cupcakefluffan kl 20:45, den 4 juli 2011

    Har ännu inte testat på att använda mynta i matlagningen, nog dags för det :-)

  10. tina kl 20:49, den 4 juli 2011

    Linda: Det är nog det.

  11. charlotta kl 22:17, den 4 juli 2011

    Låter alldeles ljuvligt! Mynta är ju nästan det enda som jag inte odlat i år, får kanske köpa en färdig planta på Maxi och plantera om. Alldeles fantastisk bild (som alltid!) – i världens finaste skål, dessutom :=)

  12. Madeleine kl 01:27, den 5 juli 2011

    vilket bra tips att ha fläder i pannkakorna! måste testas någon dag. undrar bara hur man gör då?

  13. Jimmie kl 20:35, den 5 juli 2011

    Denna sås borde bli perfekt till grillade lammracks så det måste testas.
    Ha en underbar sommar/ Jimmie.

  14. tina kl 22:19, den 5 juli 2011

    Charlotta: Du är partisk!

    Madeleine: Man gör såhär: http://www.pickipicki.se/2010/07/himmel-och-fladerpannkaka/ :-)

    Jimmie: Det tror jag säkert! :-) En fin sommar önskar jag dig med!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen