Imorgon skålar vi i rosenvatten!
När fina P kom hem från Iran senast fick jag en flaska rosenvatten i min hand. Med orden, det sägs att en hutt om dagen ger rosenskimrande hy. Vad hon ville ha sagt med det vet jag inte. Inte heller vet jag huruvida det stämmer eller ej, eftersom flaskan glömdes bort i garderobsgömman. Men så påmindes jag om att det är persiskt nyår imorgon och tänker att det är ett prima tillfälle att korka upp. En efterrätt vore ju fint morgondagen till ära. Några tips om hur det persiska nyåret bör firas? Guldstjärnor till tips där rosenvatten är inkluderat! Själv har jag spanat in det här receptet som visserligen brås mer på Cajsa Warg än några persiska anor. Men ändå, låter inte bubbert med smak av rosenvatten gott så säg.
Publicerad i efterlysning, persiskt nyår | Kommentarer (19) Skriv ut inlägg19 kommentarer till “Imorgon skålar vi i rosenvatten!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Rosenvatten från blomsterträdgården!
Man kan ju laga glass eller parfait med rosenvatten i. Kanske skulle bli gott! :)
Då vill jag tipsa om kombinationen rosenvatten och rabarber, även om man får hämta rabarbern i frysen så här års… Jag gjorde en väldigt god paj en gång, recept här: http://annicaodlarochlagar.blogspot.se/2009/05/galet-god-paj.html
Det finns rosenvatten att få tag på i Sverige också, nästan på varje affär. Sevan vet jag importerar.
Det här receptet är väldigt enkelt och gott! http://www.alltommat.se/recept/Risdessert-med-saffran-och-rosenvatten-2381
Sen passar det ypperligt i tryfflar, apelsinblomsvatten också.
Jag är inget stort fan av rosenvatten, men jag vet att restaurang Hatam i Stockholm har en persisk glass som iranierna vallfärdar till, falude, saffransglass med rosenvatten och pistagenötter, kanske det kan vara nåt?
Arla har ett recept här: ://www.arla.se/default.aspx?id=17653&recipeid=23087
Angående lördag: Det låter strålandes, jag kommer! :-)
Förvisso använde jag inte rosenvatten utan nyskördade rosenblad här, men vattnet borde ju också funka. Det är i varje fall en underbar smakkombination!
http://vegologi.blogspot.se/2010/07/nyskordad-jordgubbsdessert-med-rosor.html
Om tid finns: http://www.thekitchn.com/recipe-faloodeh-persian-rose-w-94267 Jag åt detta på kharazmi i Stockholm ifjol, magiskt gott.
/Carina
Som jag letar efter rosenvatten. hittar inte!!!! Har en kaka med rosenvatten jag vill göra. får väl ta en hutt också då:-)
åh ja älskar små piroger som är av smördeg och smaksatt med rosenvatten,ost och sedan häller man över vit sirap på,sjukt sjukt gott
Är det inte det man ska ha i ansiktet :)
Blomstrande trädgärren: :-D
Matilda: Toppat med lite hackade pistagenötter, ja varför inte! Låter gott!
Annica: Åh rabarber, mmm! Nu får jag försommarlängtan! Tack för receptlänk!
Emilia: Visserligen, men det faktum har inhandlats i Iran, färdats i en resväska och räckts över som en souvenir slår ju onekligen bra mycket högre än ICA Maxi inte sant? ;-) Tack för receptlänk, och tryfflarna måste ju testas snarast!
Moma: Hurra!!
Rasmus: Rosenblad och jordgubbar, sommarlängtan är bara förnamnet!
Carina: Det låter onekligen mycket gott, tack för tips!
Sofie: Brukar finnas i välsorterade affärer, typ Ica Maxi utrikeshyllorna! Vad ska du baka för kaka?
Simone: Receptet tack så mycket!! :-)
Anna: Hmm, nä?
Den här kakan är det godaste jag har smakat i kakväg, nästan alla kategorier: http://halv8hosmig.blogspot.se/2012/02/hjartlig-rosenkaka.html
Prova!
Klassisk apelsin- eller citrussallad med florsocker, lite kanel och rosenvatten ska vara gott. Kanske med hackade mandlar till.
Jag tänkte precis länka till min rosenkaka som jag tog med till den härliga matbloggsträffen i mitten på februari. Men jag ser att Charlotta både länkat och lovordat den redan! (Tack så hemskt mycket för det fina du!)
Haha, jag tänkte också länka till Rebeckas rosenvattenkaka, men ser att Charlotta hann före och att Rebecka också skrivit. Jag stämmer helt enkelt in i hyllningskören – den kakan var RUSKIGT god! =D
Charlotta: Bokmärkt, TACK!
Fia: Mmm, apelsinsallad alltså. Alltid gott!
Rebecka: Ja det var så fina ord att jag måste testa! :-D
Plommoet: Men titta, en till. Lovar att baka kakan snarast, blir ju så nyfiken! :-)
De här kanske? http://skafferiet.taffel.se/2010/02/14/mexikansk-afrodisiaka-vaktlar-i-rosensas/ eller
http://taffel.se/recept/rosenglass-med-rosepeppar
Anna: Bokmärkt! Tack fina Anna!