Hallon är också efterrätt!
Det här är fasterns finfina födelsedagstårta, fast i bakelsevariant. Tårtan är lätt att tillverka och smakar både sommar såväl som gott! Trots detta visade den sig inte vara optimal att bjuda fredagens middagsgäster på. När jag stod och plockade ihop efterrätten fick jag en vag känsla av att mandelmassa inte är så poppis hos H. Mycket riktigt. Och hur kunde jag glömma att hon inte heller äter grädde? Det var en riktigt miss. Men, att hon inte heller gillar lemoncurd, det kunde jag faktiskt inte vetat om innan. Nåväl, vad är en tårta på slottet? Hallon är också efterrätt!
Fasterns födelsedagstårta
1 ägg
2 äggvitor
300 g mandelmassa
lemoncurd
vispgrädde
färska bär
Smula eller riv ner mandelmassan i en bunke, tillsätt äggen och arbeta ihop till en slät smet. Bred ut smeten i smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna. Bred över ett lager lemoncurd och därefter ett lager grädde. Toppa med ett berg sommarbär.
Publicerad i hallon, tårta | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Hallon är också efterrätt!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Men du, den här hade passat mig ypperligt. Jag tycker verkligen om mandelmassa i bakverk!
Men, som du skriver, hallon är också gott =)
Sparar det här receptet iaf. Verkar ju lätta att göra dessutom!
Ha det gott
/Emma
Vad fint att göra den i bakelseform!
Hallon är en väldigt god efterrätt dessutom, tycker nästan att det är lite godare med hallon än med jordgubbar, kanske för att man äter så fantastiskt mycket jordgubbar… Men nä, det är nog bara godare, helt enkelt!
Men HUR kan man inte gilla mandelmassa? Eller lemoncurd? Och grädde som jag nästan tycker är godast nyvispad, med stor sked direkt ur bunken… Hallon är ju iofs inte tokigt, men…
Haha, OJ, det var verkligen triss i oflyt! Tur att det är så ruskigt gott med hallon! :)
Vilka fina små bakelser! Jag som är så förtjust i mandelmassa.
Emma. Lätt att göra, absolut! Testa vetja!
Ansibecki: Ja, dom blev rätt söta dom små. :-)
Mårtenssons: :-D
Catta: Haha, jag förstår hur du tänker!
Plommonet: Japp!
Sanna: Ja, mandelmassa är verkligen ljuvligt!
Å, lemon curd … och hallon … i ett litet kakskal … ljuvligt.
Josefina: Så sant som det var sagt!
mmm gott! ska testa till ett födesedagsbarn imorrn! ungefär hur många småformar räcker mandelmassan till? /nybörjaren :-)
Johanna: Det beror nog på hur stora formar du har! Jag hade sådana engångsformar i aluminium som var lätta att vända ut och in för att få ut botten, tror att det blev kanske runt 10. Skulle jag göra om det skulle jag inte trycka upp mer än en liten kant tror jag. :-)