Hur det gick sen

den 22 april 2011, kl 10:58

Vi tappade björksav på det här viset:
1. Först och främst ska det inte vara tjäle i marken och björken ska ännu inte ha fått löv. Välj en gren som är av ungefär fingertjocklek och skär ett snett snitt. Det ska börja droppa sav på en gång. Knyt fast en välj rengjord flaska.

2. Ju grövre gren, desto fortare droppar det. Vi hängde upp flaskorna mitt på dan, på kvällen var knappt halva flaskan fylld.

3. Sen kan det hända att man får storhetsvansinne och hänger upp flaskor i var och varannan björk. Flaskorna kan tömmas vartefter. Björken läker sig själv, med andra ord slutar det droppa efter ett tag (en knapp vecka).

4. Skål vetja!

Skriv ut inlägg

Godmorgon!

den 21 april 2011, kl 07:20

Alldeles strax bjuder vi på ett matjesfat med kokt potatis och ägg, finhackad gul lök, finklippt gräslök och brynt smör i radion. Som så många gånger förr är det enklaste också det godaste. Den här rätten passar finfint att servera såväl som förrätt, eller som en del av en påskbuffé. Ringla över det brynta smöret precis vid servering.

Skriv ut inlägg

Det finns hopp om sommar i år med

den 20 april 2011, kl 16:54


Rabarber, Ylöjärvi 19/4 2011

Skriv ut inlägg

Nu kokar vi sima igen

den 18 april 2011, kl 09:30

Enligt finsk tradition skålar man i sima* till valborg. Enligt vår egen tradition så står simakoket klart lagom till den traditionsenliga påskknytisen. Om du vill koka ihop din egen sima att skåla i till påsk, så är det dags att plocka fram hushållets största kastrull ikväll. Och om det nu råkar vara som i vårat kök, att den största kastrullen inte rymmer mer än 5 liter, så går det utmärkt att halvera receptet. Har du aldrig smakat denna finska dryck tidigare, så kan jag avslöja så mycket som att ingenting smakar som sima.

Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten

Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).

*) sima heter för övrigt mjöd på finlandsvenska, men är inte samma sak som mjöd i Sverige.

Skriv ut inlägg

På pickiuppdrag utomlands

den 17 april 2011, kl 14:45

Jo jag lovar, det är faktiskt sant. Jag har tagit båten till björkarnas land för att testa vad era sav-tips går för. Nu äger ju visserligen inte jag några björkar, men närmare ”mina” björkar än så här kommer man inte. Hursomhelst så är vi här nu, jag och arbetsportföljen. Solen skiner, det är dock möjligt att jag inte är lika lättklädd som på bilden ovan (fotot är från tidigare utlandsuppdrag). Återkommer med en sav-rapport.

Tips
Såhär tappar man sav på bästa vis.

Skriv ut inlägg

Inte en vanlig pizza

den 16 april 2011, kl 12:00



En guldstjärna till Emmy för ett finfint tips bland kommentarerna till ratatouille-inlägget. Jag hade aldrig själv kommit på den briljanta idén att mixa ratatouillen slät och använda istället för tomatsås på pizza. Men, nu när jag vet att det smakar precis lika gott som det låter, så önskar jag givetvis att idén vore min.

Pizza med grönsakssås istället för tomatsås
Inte svårare än såhär: gör en ratatouille på det här enkla viset. Mixa slät med en mixer. Smaka av med salt och peppar. Bred ratatouille-såsen över pizzabotten, och toppa med exempelvis mozzarellaost. Grädda. Pynta med ruccola och oliver, eller något helt annat.

Skriv ut inlägg

En riktig skeppskock!

den 14 april 2011, kl 20:11

Om tjugo minuter mönstrar German och Anne på ett fartyg igen. Äntligen! Missa inte mitt favoritprogram Landgång på SVT1 kl 20.30 ikväll.

Missade du premiären?
Här hittar du avsnitt 1 på SVT Play.

Skriv ut inlägg

Lammfärsspett och tabouleh

den , kl 07:04

Alldeles strax bjuder jag på lammfärsspett och tabouleh i radion, lyssna om du vill vetja. Apropå tabouleh så fick jag häromdagen lära mig att om den serveras som tillbehör så ska det vara mer bladpersilja i förhållande till bulgur, och vice versa om taboulehn serveras som huvudrätt. Trots att jag har haft några dagar på mig att smälta detta, så kan jag inte riktigt acceptera att det skulle vara på det här viset. Jag tror faktiskt att jag kommer fortsätta leva efter mitt eget motto – ju mer persilja desto bättre. I alla sammanhang, huvudrätt eller inte. Nu får ni givetvis inte tro att allt faller inom ramen ju-mer-desto-bättre, men persilja gör det definitivt. Liksom kantareller och alla sorters bär. Nu vet ni det. En sak till ni borde veta är att (poäng-)snåla Carl delade ut 9 poäng till just den här middagen häromkvällen. Kanske ett recept att inviga grillen med i helgen?

Lammfärsspett med tabouleh (libanesisk bulgursallad)
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2-3 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
finhackad färsk bladpersilja

Tabouleh:
2 dl bulgur
3 tomater
1 gul paprika
saft från en halv citron
rejält med bladpersilja
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Yoghurtsås:
2 dl naturell yoghurt
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt den därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja. Rör samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, pressad citronsaft, salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland. Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera spetten med tabouleh och yoghurtsås.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen