En mitt-i-prick skaldjurspasta de luxe
Att äta hemma hos Johannes och Helena är som att gå på restaurang av bästa sort. Man ser fram emot middagen för man vet att det kommer att bli riktigt gott, och ändå lyckas maten överträffa ens högt ställda förväntningar. Av rent och skärt egenintresse, så brukar jag lite fint fråga om det inte är dags för dom att börja matblogga snart. Helena skrattar mest och säger att hon varken mäter, måttar eller lagar mat efter recept. Men herremingud, jag mäter ju aldrig något i köket. Lite fantasi räcker långt, och jag är ju desto bättre på att fabulera ihop en godtagbar efterhandskonstruktion. Som nu till exempel, Helena mailar ett recept som egentligen inte borde få kallas recept, möjligen ingredienslista. Men nu är det ju faktiskt så att denna fantastiska mat är alldeles för bra för att stå och falla med en ingredienslista. Därför vill jag påstå att det är rimligt att anta att hon gjorde en tomatsås av de flesta av ingredienserna. Såsen fick med all sannolikhet stå och puttra riktigt länge på spisen (medan skaldjuren marinerades i vin). Innan servering vänds pastan ner i såsen, liksom kräftstjärtar och räkor, kanske också en skvätt av marinaden. Jag kan ha fel, men ni törs inte chansa. För tänk om jag har mitt-i-prick-rätt.
Johannes och Helenas
tjusiga skaldjurspasta
500 g italiensk pasta
170 g kräftstjärtar i lake (häll bort laken och tillsätt vitt vin istället)
200 g räkor (blanda ner bland kräftstjärtarna och låt marineras)
2 finhackade klyftor vitlök
1 skivad purjolök
1 burk tomatsås
2 st tomater
1,5 dl grädde
en skvätt chiliolja
en skvätt citron
1 tsk socker
svartpeppar
salt
oregano
basilika
Alla kryddor efter smak och tycke, servera gärna med ruccolasallad och färskt bröd.
Publicerad i bjuden på mat, Johannes och Helena, pasta, skaldjur | Kommentarer (3) Skriv ut inläggFläderbär goes kapris
Jag kan inte riktigt sätta ord på vad det är, men det är någoting med fläder som trollbinder mig. När fläderblommorna slår ut i juni så har jag inte ögon för annat. Fläderblomssaft är lyxigt gott, för att inte tala om vad fläderbubbel är. Jag var därför upp över öronen förtjust när jag bläddrade i mammans bok Torpdrömmar i somras och insåg att man kan göra falsk kapris av omogna fläderbär. Ett trolleritrick för bra för att förbli oprovat. Nu står därför ett par burkar inlagda fläderbär på hyllan i kylskåpet. Hur just den här varianten av kapris smakar får jag återkomma till, väntar med spänning på resultatet. Men, lyckan över att ha förlängt flädersäsongen är belöning nog. Vid närmare eftertanke så gör jag nog bäst i att skriva upp fläderbärssaft på att-laga-listan i år, för maximal utdelning. Eller finns det möjligen ännu fler fläderhemligeter som jag inte känner till?
Falsk kapris
1,5 dl gröna omogna fläderbär
2,5 dl ättikssprit
0,5 msk vinäger
1 msk socker
Koka lag på ättikssprit och socker. Slå lagen över bären som rensats och sköljts. Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda i 10 minuter. Fördela i väl rengjorda burkar. Recept från boken Torpdrömmar (fantastisk bok för övrigt, bläddra i den om ni får möjlighet).
Fler fläderrecept
Fläderblomssaft
Fläderbubbel
Fläderpannkaka
Hello Gothenburg, Hello Monkey!
Jamen just ja! Jag har ju berättat om en hel del av era smultronställen som ni tipsade om och som jag besökte i somras. Men jag har visst glömt berätta att vi tog oss till Göteborg också, och besökte bland annat den asiatiska restaurangen Hello Monkey. Att återvända till Göteborg känns alltid lika märkligt. Som att komma hem, men ändå inte. Som att det var igår, men ändå hur länge sedan som helst. Därför var det kul att hitta till en restaurang som jag inte ens visste fanns. Toppengod mat, fantastiskt trevlig personal och ett ställe jag noterar på min hit-måste-vi-igen-lista. Ett tips utfärdat med andra ord.
Ge mig mer
Hello Monkeys hemsida
Hitta hit
Med sikte på Grekland
Jag hade gått och trånat efter vitlöksbröd i flera dagar, när det tillslut inte fanns någon annan bot än att stilla begäret. Så häromkvällen när värmen inte visste några gränser, så packade vi vitlöksbröd och grekisk sallad i picknickkorgen. Salladen var egentligen bara en täckmantel för att jag skulle få frossa i vitlöksbröd. Och visst var vitlöksbrödet precis så gott som jag tänkt mig. Det blev därför den grekiska salladen som överraskade. Farmor och farfars gurkor, granntantens söta tomater, fetaost med en eftertraktad sälta i solgasset, och goda finoliver. När jag tänker efter så tror jag faktiskt inte att jag gjort grekisk sallad på åratal. Underskattad eller borglömd är frågan? Hur det än är så är mitt vitlöksbrödsbegär numera uppgraderat till ett vitlöksbröd- och grekisk salladsbegär. Jag vet inte om jag törs fundera över var detta ska sluta? I Grekland kanske? Man kan ju alltid hoppas.
Grekisk sallad
Varva på ett stort uppläggninsfat: sallad, skivad gurka, tunt skivad rödlök och tomater. Toppa med generöst med fetaost och (goda) svarta oliver.
Vitlöksbröd
Skär sneda djupa snitt i en baguette, med ca 5-7 cm mellanrum. Blanda rumsvarmt smör med pressad vitlök och finhackad persilja. Bred smör- och vitlöksblandningen i skårorna. Grädda vitlöksbrödet i 225 grader tills brödet är varmt och fått fin färg, ungefär 5-8 min. Det gör verkligen inget om brödet inte är dagsfärskt, så det är med andra ord ett bra sätt att ta tillvara på en baguette som börjar bli lite halvtrist.
Veckomatsedelsfabriken startar upp igen
Jag känner att det börjar bli dags att så smått veva igång veckomatsedelsfabriken igen. Den här sommaren har jag verkligen inte längtat efter vardagen, men att den åter gjort entré går knappt att förneka så länge till. Istället får vi göra det bästa av situationen. Fortsätta att laga mat som smakar sommar, äta sensommarmiddagar utomhus och kanske börja introducera de höstsmaker jag faktiskt längtat efter. Låt säga såhär; lite svamplycka skulle nog göra gott för mitt släng av sommaren-är-snart-slut-ångest. Och en sak till, i veckomatsedelstider vill jag passa på att flagga för att jag i receptregistren (överst till höger på sidan) märkt ut mina favoritrecept.
Veckomatsedel vecka 33
Mån Pasta på siscilianskt vis
Tis Fira att ostasiensfararna äntligen återvänt
Ons Grekisk sallad med vitlöksbröd
Tor Mormors zucchinisoppa med rökt fläsk, pannkaka med rabarbersylt
Fre Svensk falafel (gula ärtor) i pitabröd
Lör Grekisk färspaj med aubergine
Sön Krämig pasta med ädelost och kräftstjärtar
Den bästa söndagsfrukosten
Den bästa söndagsfrukosten börjar egentligen redan på lördagskvällen. Tar man sig där och då tid att arbeta ihop en deg och baka ut bröd på en plåt som ställs i kylskåp över natten, så är det välinvesterad tid. Det betalar nämligen igen sig många gånger om då söndagsmorgonen blir en riktig lyxmorgon. Starta ugnen, men ligg och dra dig en stund till. Brödet kommer att vara färdiggräddat lagom tills du känner dig utvilad. Och vaknar, det gör du till doften av nybakat bröd. Det ni, är ett finfint sätt att vakna, eller för den delen väcka andra. Kanske något för den som vill bjuda på frukost-på-sängen, eller imponera på övernattande gäster?
Kalljästa baguetter,
eller små frukostbröd
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
2 dl dinkelsikt (eller annt mjöl)
ungefär 5-6 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till. Forma 2 vridna baguetter eller runda små frukostbullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt stå i kylskåp över natten. Morgonen där på: sätt ugnen på 225 grader. Om du vill, pynta bröden med flingsalt eller frön (vallmo, solroskärnor, sesam eller liknande). Låt bröden stå framme under bakduk medan ugnen blir varm. Grädda tills bröden fått fin färg på under- och ovansida, ungefär 15 min. (Receptet räcker till 2 st baguetter. Receptet kan halveras för den som inte vill ha fullt lika många frukostbullar).
Publicerad i bröd, Det är väl helg idag va?, frukost | Kommentarer (12) Skriv ut inläggSnacks på finska
Har jag förresten berättat att man i Finland på stan köper ärtor på lösvikt? I påse, och så äter man ärtorna som snacks eller mellis. Det svårt att inte tycka om detta fenomen, trots att man som jag ogillar just ärtor.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (17) Skriv ut inläggHallonmousse med avokado
Ibland ramlar det in recept i min mail från systern. Jag tror att tanken är att recepten i slutändan ska hamna på pickipicki. Recepten är ofta en utmaning eftersom systern gärna snålar med orden. Det är sällan några exakta mänger, hur man ska gå tillväga är ofta oklart och några ugnstemperaturer eller tider tror jag aldrig att jag har sett till. Nu senast följdes ingredienslistan endast av tre ord: mixa och njut. Fast just i det här fallet har hon en poäng, det finns ingen anledning att krångla till det mer än så. Möjligen är detta världens enklaste recept?
Hallonmousse
2 dl frysta hallon
1 avokado
0,5 vaniljstång (innehållet)
1-2 msk honung
Mixa och njut.
Publicerad i avokado, efterrätt, hallon, snabbt, systern | Kommentarer (20) Skriv ut inlägg