Gissa fredagsporslinet, igen
Jag blir så fascinerad över hur ni kan gissa rätt, gång på gång. De här bilderna är från när vi i somras hade premiärdukat vid det nybyggda uteköket. Båda kaffekopparna har funnits i stugan långt innan jag var född. De mörkblå vet jag inte själv var de kommer ifrån, men jag blev glad när jag för en liten peng hittade två likadana koppar på en loppis i Norrtälje i somras. Vet ni?
Receptet på kakan,
hittar ni här
Idag dansar vi mangosalsa!
Godmorgon! Idag lagar jag ett av mina favorittillbehör till grillat, mangosalsa. För i sanningens namn är det ju faktiskt rätt långsamt att passa grillen, men desto roligare att styra upp tillbehören. Mangosalsan är förtrollande god till grillad fisk och kyckling, ju mer mogen mangon är desto godare blir det. Men nu är det inte för det faktum att salsan är god, som den ska ha störst eloge. Däremot för att den har fått mig att börja tycka om koriander. För oss som innerst inne i hjärtat tycker att koriander smakar parfymerad tvål, så säger det en hel del. Hurra för mangosalsan, bra jobbat!
Mangosalsa
1 mogen mango (ju mer mogen desto bättre)
0,5 liten rödlök
1 tomat
1 lime
0,5 röd chili
svartpeppar
färsk koriander
Skålla tomaten (skär ett kryss i tomaten och lägg ner i kokande vatten. Dra av skalet och gröp ur innanmätet). Finhacka tomatköttet. Blanda med finhackad mango, finhackad rödlök, finhackad chili, rivet skal från en hel lime och saft från en halv lime. Rör ner färsk koriander efter behag, toppa med nymalen svartpeppar.
Fler tillbehör till grillat
Bönröra och basilikaolja
Tabouleh (libansesisk bulgursallad)
Bönsallad
Världens enklaste grillade sallad (halloumi och nektariner)
Grillad mandelmassa till efterrätt
Ett guldkorn i skogen
Wow! Säger hon som just ramlade över en ny favoritsida: Skogsskafferiet.se.
Publicerad i länkkärlek | Kommentarer (9) Skriv ut inläggGrillad pyttipanna
När vi ändå är inne på temat grillat. Jag är ju svag för pyttipanna överlag, men det finns ingen pyttipanna i hela världen som är så god som pyttipannan gjord på grillresterna från kvällen innan. Olika sorters kött, kryddstarka korvar, halloumi, generöst med grillade grönsaker (squash, lök och champinjoner ni vet) och så basilikaslungad färskpotatis. Ja precis, en salig blandning utan gränser. Hade jag haft lite storhetsvansinne så hade jag döpt det här till en gränslös grillpanna, men nu har jag fortfarande hedern i behåll och inser ju att det här knappast är ett recept. Men strunt i att det knappt är ett recept, för det är bra mycket godare än många recept-på-riktigt. En god grillpanna helt enkelt.
Grillpanna
Plocka fram allt som blev över från grillkvällen innan. Dela de grillade resterna i generösa bitar (dvs långt ifrån små mesiga bitar a’la köpepytt). Stek i lite smör eller olja, strö över lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med en rejälv näve grovhackad bladpersilja.
Två favoriter till grillat
Vi är rätt enkelspåriga när vi grillar. Två tillbehör som så gott som alltid dukas fram när det vankas grillat är basilikaolja samt bönröran gjord på stora vita bönor. Basilikaoljan kan man trolla med, den är lika god att ringla över grillad kyckling som att blanda runt kokt färskpotatis i. Bönröran gör vi av bara farten. Det är en allt-i-allo-röra. Fungerar som dipsås, som god röra till grillad mat eller att bre på brödet, vips har man matiga utflyktssmörgåsar.
Basilikaolja
2 krukor basilika
1 liten vitlöksklyfta
0,5-1 dl oliv- eller rapsolja
lite salt
Mixa.
Bönröra
1 burk stora vita bönor
1,5 dl lätt creme fraiche eller liknande
0,5 citron
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Mixa bönor med creme fraiche och saft från en halv citron. Rör ner finhackad rödlök och pressad vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (24) Skriv ut inläggFryst cheesecake i glas
Utan en väl fungerande ugn har vi fått vidga våra efterrättsvyer lite. Från de bekväma sista-minuten-alternativen med chokladfondant eller bärpaj som det ofta blivit, till kylda eller frysta alternativ. Fördelen: kan förberedas, nackdelen: ja, de måste ju så gott som alltid f-ö-r-b-e-r-e-d-a-s. Med andra ord, hejdå sista-minuten. Efterrätten på bilden är från en receptbroschyr (Arla) som jag ryckte åt mig i affären häromdan, lite som en fryst cheesecake i portionsformat. Den fick avsluta valborgsmässoaftonens meny, och det var faktiskt riktigt gott.
Fryst cheesecake i glas, 6 port
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft från 1 citron
2 dl creme fraiche
8 digestivekex
blåbär, eller andra bär
Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden. Rör ihop äggulor, socker, vaniljsocker, saft och skal från citron och creme fraiche. Vänd ner grädde och äggvitor i smeten. Krossa kexen grovt och lägg i botten på 6 st glas. Häll över blandningen. Frys i minst 4 timmar, men ta fram en halvtimme innan servering. Toppa med bär.
Publicerad i efterrätt | Kommentarer (23) Skriv ut inläggGissa fredagsporslinet!
Det kan finnas ett samband mellan att loppisarna har öppnat för sommarsäsongen och att det har flyttat in nytt porslin i det röda köket, igen. Det skulle också kunna finnas ett samband mellan min förtjusning i att för att köpa tjusigt porslin billigt på loppis, och att min mobil envist rättstavar ”nu har jag fyndat igen” till ”nu har jag syndat igen”. Men det senare har jag egentligen inget belägg för. Nå, är det någon som kan gissa porslinet, vad är det jag har loppisfyndat?
Fast egentligen var det ju inte porslinet det skulle handla om överhuvudtaget, utan vad memman faktiskt innehöll. Här är rätta svaren;
vatten
rågmjöl
rågmalt
sirap
salt
pomeransskal
28 april 1986
Trodde ni att det var upptäckten av Tjernobylkatastrofen som var den stora nyheten idag, fast för 25 år sedan? Då minns ni fel, det var ju min syster som kom till världen. Grattis Anna på födelsedagen!
Anna bakar
Rosa kanelbullar
Rosa dammsugare
Hello Kitty-tårta