Marinerade jordgubbar

den 25 maj 2011, kl 10:15

Jag erkänner, egentligen borde det vara förbjudet att göra den här efterrätten före midsommar. Först ska man fylla sin kvot med att äta jordgubbar precis-som-de-är, därefter är det okej att härja fritt. Men, jag lever inte alltid som jag lär.

Jordgubbar marinerade i lime och mynta
Blanda rivet skal från lime, med limesaft och lite råsocker. Finhacka några färska myntablad. Blanda med jordgubbarna och servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Skriv ut inlägg

Grillad polenta

den 24 maj 2011, kl 10:15

Carl tog sitt uppdrag på större allvar än vad jag tänkt mig, när han i fredags gav sig iväg till affären för att handla något extra kul att grilla. Besvikelsen över att han kom hem med en påse polentamjöl(!), övergick ganska snabbt i ett hur-ska-detta-gå. Men det gick fint, och blev tillslut riktigt gott. Kul dessutom att kunna variera tabolehn och potatissalladerna emellanåt. Ibland är det tur att jag inte bestämmer allt här hemma.

Grillad polenta
Koka upp 7,5 dl grönsaksbuljong. Vispa ner 1,5 dl polenta och låt småputtra i 5-6 min. Smörj en form (ca 20*20 cm) med rapsolja. Häll därefter polentan i formen. Låt stå kallt. Skär i mindre bitar och grilla ca 10 min på varje sida. Ett tips är att använda någon slags stekspade för att lättast vända polentan på grillen (fastnar lätt).

Skriv ut inlägg

Skåne del 2 – matvandring

den 22 maj 2011, kl 23:06

Matvandringen vi var på för ett par veckor sedan kommer jag att bevara i mitt minne länge. Att det tog 5,5 timme att promenera 4 kilometer är ju anmärkningsvärt i sig, och avslöjar kanske hur många uppdukade bord vi stannade vid längs vägen. Den som har varit på utflykt med mig vet att ju-fler-fikapauser-desto-bättre är mitt motto, jag befann mig med andra ord i himmelriket. Precis som man hinner med att smaka mycket mat, så hinner man med att fota många bilder. Här är ett urval av bilderna och av maten vi åt. En extra bonus är ett av Monicas recept som jag har fått lov att publicera här. Sätt er bekvämt, det här kan vara tidernas längsta inlägg på picki;


För mig är Skåne öppna rapsfält, men vi vandrar över både stock, och sten…


Vi har inte vandrat speciellt långt när vi kliver in i ett mäktigt uterum där
stora trädkronor bildar tak. Uppdukade bord, och finporslin i höga travar.
När Monica berättar om maten som serveras viskar jag till Carl att det måste vara såhär det ser ut i Nangijala. När vi smakat av allt, och lite till ropar Monica att vi ska hjälpas åt att tömma faten innan hon dukar undan, då slår det mig att det är ju Emil i Lönnebergas stora tabberas vi befinner oss mitt i.


Möjligen lite otippat föll den skånska drickablandningen mig
i smaken, svagdricka med mjölk.

Fler saker från det stora matstoppet som föll mig lite alldeles extra i smaken var Tockafarmarens varmrökta tuppbröst, liksom Monicas finfina kålsallad.

Monicas kålsallad
2/3 riven vitkål + 1/3 riven rödkål blandas noga med:
2 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 krm timjan
1 krm citronmeliss
1 krm oregano
1 krm libbsticka
1 krm salvia
2 msk salt
2 dl vatten

Får stå över natten med tyngd över lock


Sen vandrar vi vidare. Vi äter i skogen…

Vi äter fiskbuffé vid vattnet…


Vi vandrar över backar…

Och i en kohage äter jag spettekaka för första gången någonsin. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men för mig som inte vet bättre smakar spettekaka lite som maräng med omelettsmak. Märklig skapelse, synd att skära sönder något så vackert.


På efterrättsbuffén fanns förresten en ljuvlig hallonnektar, jag tror aldrig att jag har druckit godare saft. Håller tummarna för en rejäl hallondjungel på sommarkollot, går den här saften att härma någorlunda så får svartvinbärssaften konkurrens vad gäller sommarens saftkok. Jag googlade förresten hallonsaftsproducenten och såg att de även driver ett Halloncafé i Bodarp. Ännu ett inringat utflyktsmål på Skånekartan tack-så-mycket.

Matvandring
Monica Frangeur arrangerar matvandringar under sommarhalvåret och all mat är ett urval av smakprover från småskaliga livsmedelsproducenter i Skåne. Matvandringarna är inte helt otippat poppis och sommarens vandringar är så gott som fullbokade. Nästa sommars matvandringar släpps i november, och jag tror jag vet någon som vet vad hon ska köpa i julklapp i år. Jag säger inget mer, så har jag inget sagt.
Hemsidan med mer info återfinns här.

Skåne del 1
Kastanjelund

Tidigare somrars vykort från Skåne
Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa
Skånsk äggakaka, Smygehamn
Vid vägs ände ligger Friden
Vi dukar med spritkök i Brantevik
Fler ätbara tips, Ystad och Helsingborg

Skriv ut inlägg

Rabarberkräm med kardemummamjölk

den 21 maj 2011, kl 09:58

Årets första rabarberkräm smakade förresten precis som den ska göra i maj: en försmak av sommaren som väcker längtan efter mer-mer-mer. Det här receptet är inget storkok. Det är däremot precis lagom om man som jag har en begränsad skörd på sin balkongodlade rabarber. Men den räcker alldeles finfint till att bjuda någon som man tycker om.

Rabarberkräm med kardemummamjölk
250 g rabarber
2 dl vatten
3-4 msk socker
0,5 vaniljstång
1 msk potatismjöl

Skölj rabarbern (skala om det behövs, tunna späda rabarber kan gott och väl få behålla sitt skal). Dela i små bitar. Koka upp vatten, socker och en halv vaniljstång som delats på längden, skrapa ur innehållet med en sked och låt det koka med. Tillsätt rabarbern och låt koka några minuter. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten, rör ner i krämen under omrörning. Låt koka upp, krämen är då klar (fiska upp vaniljstången). Låt svalna och servera med kall mjölk med nystötta kardemummakärnor i.

Skriv ut inlägg

Skåne del 1 (inkl gissa fredagsporslinet)

den 20 maj 2011, kl 12:00

Att jag är svag för Skåne kan inte ha undgått någon som har hängt med ett tag här på picki. Av just den anledningen sa jag ja-tack-så-hemskt-mycket när jag tidigare i år fick frågan om jag ville komma ner på matvandring en helg i maj. Natten till matvandringslördagen bodde vi på ett värdshus i Yngsjö. Eller ja, jag kommer framförallt minnas att vi på värdshuset åt ljuvligt gott. Jag vill att ni skriver Kastanjelund på en papperslapp och plockar fram nästa gång ni har vägarna förbi nordöstra Skåne. Godare mat får man nämligen leta efter. Efterrätten (en riktig försommardröm med rabarberfylld munk, vaniljbavaroise med jordgubbsskum och rabarber-yoghurtglass) serverades för övrigt på det tjusigaste porslin jag någonsin skådat. Någon som känner igen det här porslinet tro? Det är förresten mäktigt att äta middag i ett hus som under en dryg hundraårsperiod har hyst sjukstuga för scharlakansfebersjuka, finska krigsbarn under andra världskriget och isoleringssjukhus för TBC-smittade. Att de sjuka som inte klarade sig grävdes ner på gårdsplätten utanför fönstret där vi sov, fick oss dock att avstå från planerna vi smidde under middagen, dvs att under natten smyga upp och leta i trädgården efter de förtrollande goda (och egenplockade) toppmurklorna som vi serverats till huvudrätten. Någon respekt får man ändå visa eventuella spöken.

Ta mig dit
Kastanjelunds hemsida med meny återfinns här

Tidigare somrars vykort från Skåne
Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa
Skånsk äggakaka, Smygehamn
Vid vägs ände ligger Friden
Vi dukar med spritkök i Brantevik
Fler ätbara tips, Ystad och Helsingborg

Skriv ut inlägg

Fråga picki(s läsare)!

den 19 maj 2011, kl 19:07

Titta, vi har fått en fråga att besvara! Visst ska vi kunna vaska fram ett recept på en riktig kalastårta?

Hej Tina!

Jag såg i din fina blogg att du bjöd in vem som helst att ställa frågor till dig och dina läsare. Jag är på jakt efter en tårta att bjuda många på då vi i juni ska fira en studentexamen. Den får gärna vara festlig och det skadar inte om något moment går att förbereda dagen innan. Tacksam för inspiration eller kanske ett recept.

Vänliga hälsningar
Lena

Skriv ut inlägg

Good morning, Vietnam!

den , kl 07:30

Idag börjar jag dagen med att laga vietnamesiska vårrullar i radion. Jag har visserligen aldrig varit i Vietnam, men jag har varit i Johannes och Helenas kök och mer än så behövs inte för att jag ska ha fallit pladask för dessa färska vårrullar.

Receptet hittar ni här.

Skriv ut inlägg

Mitt bästa myntatips!

den 18 maj 2011, kl 10:26

Vad gäller mynta så kan man gå till mataffären och för 24,90 köpa en kruka med några gängliga skaft. Eller så kan man göra som Minas fina mamma har lärt mig. Då går man istället till Vaksala torg en loppislördag och köper en rejäl bunt myntakvistar för en guldpeng. Bara det är ju en bra deal i sig, men det riktigt finfina knepet kommer här. När man sedan kommer hem stoppar man myntakvistarna i ett glas med vatten. Efter någon vecka tittar det fram lite rötter och då sticks kvistarna ner i krukor med jord. Ett toppentips för den som gillar mynta. För sedan spelar det liksom ingen roll hur mycket mynta man äter under sommaren, balkongen kommer oavsett vilket att likna ett myntaplantage i mitten på juli.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen