Pimm’s hurra!
Vissa recept går inte att väja för, dom dyker upp på väntade och oväntade ställen, igen och igen och igen. Så var det med Pimm’s, och igår gjorde vi slag i saken. Efter att ha handlat en flaska Pimm’s och kokat egen lemonad, så satte jag middagsgästerna i att hacka frukt och grönsaker. Ni ser vad dom låg i med hackandet, allt utom nektariner och morötter åkte ner i bålskålen. Vilket såhär får mig att tänka på att Livsmedelsverket som bekant rekommenderar 500 g frukt och grönsaker om dagen. Jag brukar visserligen inte ha några problem med att nå den gränsen, men igår tror jag att vi allesammans nådde den gränsen med råge. Tack för det Pimm’s, vi ses nog igen i sommar!
KLICKA HÄR FÖR ATT HOPPA VIDARE TILL DET UPPDATERADE RECEPTET PIMM’S 2.0!
Pimm’s
20 cl Pimm’s
75 cl lemonad (se recept nedan)
apelsin, lime, jordgubbar, gurka
färsk mynta
is
Tvätta och skär frukt och grönsaker (gurkan är obligatorisk i Pimm’s, skippa inte den). Blanda med kall lemonad, Pimm’s. mynta och is. Serveras kall, räcker till 4 större glas.
Lemonad
2,5 dl vatten
2 dl socker
5 citroner
1 liter vatten
Koka en sockerlag av socker och 2,5 dl vatten. Låt stå kallt. Pressa citronerna och sila. Blanda kall sockerlag med pressad citronsaft och vatten. Serveras kall.
Receptet på Pimm’s har jag plankat från min favorit-kakflicka, (Flickanokakorna ni vet). Jag vågar inte annat än att lyda när hon säger att gurkan är ett måste, och jag tror hon har rätt som vanligt. Hur man kokar lemonad frågade jag google. Vill man ha bubblor i sin lemonad så tillsätt 1 liter bubbelvatten istället för vanligt vatten.
Publicerad i dryck, kalas, skål och bål, sommar | Kommentarer (13) Skriv ut inläggSmultronställen i Sverige!
Precis som i fjol skriver jag ut den långa listan med alla era tips på smultronställen i Sverige, och bär den med mig. Det här var utan tvekan förra sommarens bästa lista över stora och små utflykter. Eftersom vi bara hann med att beta av en bråkdel av alla tips, så ser jag fram emot att listan även blir den här sommarens bästa. Det är för övrigt fritt fram att fylla på med tips här, guldstjärnor till er alla som delar med er. Under kategorin smultronställen hittar ni de tips som besöktes och som fastnade på picki.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (9) Skriv ut inläggEn finfin sommarpaj
Lök multiplicerat med tre, plus örter multiplicerat med tre, är lika med en fantastiskt god försommarpaj att äta varm, ljummen eller kall. Att jag vet det har ingenting att göra med mina matematik-kunskaper, utan helt enkelt för att jag åt pajen till middag igår kväll.
Lök- och örtpaj
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
1 purjolök
1 knippe färsk gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 rejäla nävar färska örter
(oregano, basilika, timjan)
3 ägg
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven prästost
Kör mjöl, smör och vatten i en matberedare. Forma en smidig deg och låt stå kallt minst en halvtimme. Tryck ut pajdegen i en form, nagga med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 10 min. Skölj och skär under tiden lök och purjolök. Stek löken mjuk i lite olja eller smör i en stekpanna. Grovhacka örterna. Vispa ihop ägg, mjölk, kryddor och pressade vitlöksklyftor. Fyll det förgräddade pajskalen med lök, örter. Häll över äggsmeten och toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, eller tills pajen fått fin färg.
Publicerad i lök, örter, paj | Kommentarer (17) Skriv ut inläggRisotto, getost och gröna ärtor
Jag har ju glömt att berätta att vi har återinfört fredagsrisotto på matschemat. Risotto är helt enkelt oslagbar som fredagsmat, när man vill att det ska gå fort men ändå bli lite extra gott. Senaste risotto-favoriten är att smula getost över, den smälter långsamt på ett tilltalande vis. Jag gillar förresten att jag på ett år har gått från att knappt kunna titta på getost, till att gilla getost skarpt. Tänk om det här blir året då jag lär mig äta gröna ärtor (och jag hör hela min familj ligga dubbelvikta av skratt på golvet)? Jo, tänk om.
Primörrisotto med getost
4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
100 g parmesan
100 g getost
sparris, färsk gul lök, rädisor och liknanade
Finhacka lök och fräs mjuk i lite olja. Koka upp grönsaksbuljongen vid sidan om. Tillsätt riset med löken och fräs tills det blir glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in, fyll sedan på med 1-2 dl buljong åt gången och låt det koka in vartefter. När riset är klart blanda ner grovriven parmesan. Servera risotton toppad med getost, tunt skivade rädisor, lök som skivats tunts och stekts i lite smör samt sparris (som kokats 1-2 min i lättsaltat vatten).
Fler recept på picki
Samtliga risottorecept
Samtliga getostrecept
Blåbär med utsikt
Somliga blåbär har finare utsikt än andra. Gräsö, 3/6 2011
Förrätts-grillat!
Det här var tänkt att bli ett gissa-fredagsporslinet. Men, nu ser jag ju faktiskt att jag istället hade fokus på Helenas bruschetta, som vi grillade till förrätt igår i väntan på maten. Det är sådana trix som är så bra, om man som jag ramlar av stolen av hunger om maten aldrig blir klar.
(Vilket den faktiskt har en tendens att aldrig bli när det vankas grillat i vårat hushåll. Först ska grillen bäras ner tre trappor, sedan börjar jakten på grillkol i källare och garderober. Och tändvätska. Och tändstickor. Och briketterna ska dra i tändvätska. Och det ska brinna och det ska slockna och det ska brinna och slockna. Sen ska det komma goda råda från grillgästerna. Och goda råd från andra halvan av hushållet, som just anlänt (därmed inte sagt att det inte är ett bra förslag att öppna den nedre ventilen om man vill att det ska brinna). Men, andra halvan av hushållet vill också hemskt gärna hälla halva flaskan tändvätska över kolen, så att det verkligen brinner. Och likaså toppa kolen med den tomma förpackningen som briketterna legat i, så att det verkligen brinner. Detta kan resultera i att det snöar ner stora vita flagor av uppbrunnen förpackning över mina kvarter. Då håller ju alla med om att det är berättigat att lämna över grillansvaret. Men, sen så ska det ändå väntas i e-v-i-g-h-e-t-e-r-s-e-v-i-g-h-e-t-e-r på den perfekta grillglöden, innan man ens får börja grilla).
Jo, jag tycker att det är roligare när andra grillar än att grilla själv. Men glöm nu bort mitt bittra grill-gnäll, kom istället ihåg att grillad förrätts-bruschetta är räddaren i nöden sena grillkvällar.
Förrätts-bruschetta på grillen
Skär ett gott surdegsbröd eller liknande i rätt tunna skivor, det gör inget om brödet börjar bli lite halvtorrt, tvärtom. Gnid in brödet med vitlök och pensla med olivolja. Grilla ett par minuter på varje sida (finglöd ni vet, eldgrillning är förbjudet). Toppa med skivade tomater när brödet vänts på grillen. Avsluta med svartpeppar och en nypa flingsalt.
Väderleksrapporten
Det var ett himla tjat om åska, tycker jag. I mina trakter har jag inte sett en antydan till något åskoväder. Däremot föll en lokal snöby med florsocker över ett berg med amerikanska pannkakor, i det röda köket igår kväll. Jag vet inte vem som ska hållas ansvarig för detta, men till middag åt vi pannkakor med florsocker och granskottssirap. Efterrätt till middag med andra ord, plötsligt händer det.
Recepten hittar ni här
Amerikanska pannkakor
Granskottssirap
Min fina mamma
”Vad är det där för avkok?” sa mamman när jag silade quinoan igår kväll. Somliga middagsgäster är inte lika blyga som andra. Men jag tror faktiskt att hon gillade slutresultatet, hon sa i alla fall det.
Lax med quinoasallad (spenat, fetaost och granatäpple)
färsk laxfilé (ung 125 g per port)
salt, vitpeppar, lime
quinoa
1 granatäpple
1 paket fetaost
ett par nävar färsk bladspenat
Koka quinoa enligt anvisning på paketet. Skär lax i portionsstora bitar, pressa över lite saft från citron el lime. Salta, peppra och ugnsbaka mitt i ugnen i 150 grader i ca 15 min. Plocka försiktigt ur kärnorna med fruktkött ur granatäpplet, hacka spenaten govt och smula fetaosten. Blanda ner detta i quinoan. Servera med lax och en limeklyfta.
Publicerad i granatäpple, lax, quinoa | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg