En rulle sommarlunch

den 11 juli 2011, kl 08:52

Ganska precis tre år senare kan jag konstatera att gravad lax inte gör sig särskilt bra på bild. Eftersom jag har fått tillfälle på att öva en del matfoto sedan senast, så har jag lärt mig min läxa och rullar därför ihop tunnbröden. Men receptet på en rulle enkel och god sommarlunch är precis detsamma.

Tunnbrödrulle med gravad lax och god sås
Bred ett tunt lager smör på ett tunnbröd. Fyll tunnbrödet med sallad, tunt skivad gurka, tomater, färsk dill, gravad lax och sås (4 msk kesella, 3 msk hovmästarsås). Rulla ihop och servera med en citronklyfta.

Skriv ut inlägg

Sommarfrukost

den 10 juli 2011, kl 10:48

Skriv ut inlägg

Kantarellpremiär, 7:e juli

den 8 juli 2011, kl 10:26

Störst av allt är årets första kantarellskörd. Så som jag har väntat på att få ge mig ut och skörda, och fångsten gjorde ingen besviken. Årets första kantareller innebär även årets första kantarellsmörgås, som dukades upp utomhus i gårdagens fina kvällssol. Apropå att duka upp så ställde jag ett helt gäng färgglada tallrikar på rad för att fånga hela härligheten på bild. Innan jag hade tryckt på avtryckaren fanns bara en tallrik kvar. Jag tror bestämt att det var fler än jag som har väntat på det här.

Pynt ovan: bricka: IKEA, tallrik: farmors Vinranka, Gefle. Nedan: färgglad plasttallrik IKEA, träbänk: Söderby GK.


Ensam, men ändå inte.

Skriv ut inlägg

Skåne del 3, inte att förglömma

den 7 juli 2011, kl 13:03


Jag fick ett vykort skrivet på Olof Viktors i Skåne, och det slog mig att Skåneresans sista del aldrig publicerats här på picki. Sista natten bodde vi på Körsbärsgården, ett B&B med charm. I ett ombyggt men välbevarat kostall sov vi gott. Med djuren runt knuten och körsbärsträd så långt ögat kan nå, så vet man att hit vill man komma tillbaka. I den delen av ladugården där grisarna en gång huserat åt vi fantastisk mat som Åsa Elmvik lagat. Det var för övrigt precis just den middagen som inspirerade till häromkvällens goda laxsallad med pepparrotssås. Frukosten i majsolen åt vi på den fd gödselstacken, är inte det fint så säg. Skåneresans sista dygn omfattade därtill ett iskallt dopp i havet (och tänka sig, i kostallet fanns en bastu! Nog för att många kul detaljer var välbevarade, men jag tror inte att just bastun var stalloriginal). Innan vi vände norrut igen, så avslutade vi Skånehelgen med att sitta på just Olof Viktors, äta prima matiga smörgåsar och skriva vykort. Fina Olof Viktors var ni förresten flera som tipsade om när jag efterlyste smultronställen i fjol. Där inhandlade vi för övrigt en burk ljuvlig plommontomatmarmelad med spansk mandel som fick följa med hem för att förlänga helgen lite, lite till.

Fler sommartips
Körsbärsgården , maten: Åsa Elmvik, Odlingar & Mat, 0706 – 258 241
Olof Viktors
Skåneresan del 1, respektive Skåneresan del 2
Svenska smultronställen

Skriv ut inlägg

Lemon curd som i fina sommartårtor

den 6 juli 2011, kl 20:08

För att summera juni med fokus på maten, så har jag en känsla av att vi fyllde vår kvot citron med råge. Skivade i otaliga vattenglas, ett flertal lemonadkok och därtill ett par burkar lemon curd. Den senare framförallt med syftet att förgylla sommartårtorna. Det gör sig så särskilt fint med den friska citronsmaken i söta tårtor. Nu är ju inte jag (till skillnad från somliga andra) någon stjärna på tårtbak. Men, att dela en vanlig tårtbotten och därefter varva bottnarna med vispad grädde, lemon curd och rejält med färska sommarbär, det klarar till och med jag av. Och gott det blir det alla gånger.

Lemon curd
2 dl socker
2 ägg
knappt 1,5 dl saft från pressad citron
75 g smör

Vispa ihop ägg, socker och saft från citron. Tillsätt smör som delats i små bitar. Vispa detta i en tjockbottnad kastrull på svag värme och under omrörning tills lemoncurden tjocknar. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips
Den som vill kan byta ut citronsaften helt, halvt, eller delvis till flädersaft. Minska i så fall lite på sockret.

Pyntet: glasburk: IKEA, silverfatet: granntantens, jordgubbar: köpes från Öland, blåbär och röda vinbär: frysta, ursprungligen från Ylöjärvi.

Skriv ut inlägg

Skafferifynd på olika vis

den 5 juli 2011, kl 12:00

Det är alltid lika märkligt att storstäda i vårt skafferi. På tredubbla och i en för länge sedan förlorad ordning ryms en hel del mat, även om man sällan hittar just det man letar efter. Men, plockar man ut allt så kan det hända att man hittar mer än vad man tänkt sig. Eller vad sägs om fem paket bulgur och fyra paket vardera av quinoa, florsocker, vaniljsocker och röda linser.? Ingenting som jag kommer att skryta om, den saken är åtminstone klar. Men så hittar man också de där pärlorna, som gör att det hela var värt besväret. Två liter torkad svamp och en burk svampsalt firade vi med en skafferifyndsmiddag som sig bör. En finfin trattkantarellsoppa med sherry och till det stompa bakat på kornmjöl. Och skafferiet då? Jo, nu är det ordning igen.

Svampsoppa
0,5 gul lök
0,5 liten vitlöksklyfta
0,5-1 msk olivolja
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
3 dl torkade trattkantareller
0,5-1 tsk svampsalt (grovt salt med torkad karl johan-svamp)
1 krm svartpeppar
1 msk sherry

Fräs finhackad lök mjuk i olja.Tillsätt grädde. Smula ner den torkade svampen. Låt småkoka på svag värme i 10 min. Späd under tiden med mjölk. Mortla saltet fint. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och sherry.

Trattkantarellsås
Koka soppa enligt ingredienserna ovan (men, mindre mjölk). Mixa slät, späd med mjölk om det behövs.

Pyntet: tallrik: loppisfynd Upsala Ekeby, rutig duk: Himla, stol: containerfynd

Skriv ut inlägg

Sommarsåsen är en vansinnigt god sås

den 4 juli 2011, kl 11:17

Det här är sommarsåsen i det röda köket. Det skulle kunna finnas ett samband mellan just det, och att såsen passar prima till all tänkbar sommarmat. Grillad fisk, grillade lammfärsspett med tabouleh, och så vidare. Vid närmare eftertanke passar nog såsen till all mat man kan sätta ordet grillad framför. Att den lagas flitigt skulle också kunna bero på att vi har fått stora mynta-vansinnet på vår balkong. Vanlig mynta, chokladmynta, ingefärsmynta och ett gäng okända mynta-kusiner. Den som tror något annat ska förresten veta att det är fint med mynta-vansinne, sämre åkommor kan man ha.

Myntasås
Blanda 2 dl matyoghurt med rivet skal från en halv citron, en halv pressad vitlöksklyfta och fint skuren mynta (mängd efter smak). Smaka av med en nypa salt och lite svartpeppar.

Pyntet: grön skål: Kastehelmi, Iittala, vit skål: IKEA

Skriv ut inlägg

Laxsallad med pepparrotssås

den 3 juli 2011, kl 10:03

Emilia kom hit igår, och efter en fin dag på loppis- och badturné så slog hon näven i bordet och sa att det är på tiden att jag bjuder pickipicki-sidan på riktig mat och inte bara trams. Då kontrade jag med att laga en av mina sommarfavoriter. Laxsallad med pepparrotssås. Trots att vi inte äter så mycket mat under sommaren så är just den här rätten något som vi återkommer till. Att salladen trots det inte har hamnat på picki tidigare har att göra med att det har blivit halvdana foton varje gång. Men så tittar jag på fotografierna från igår och inser att jag knappt har sett en finare pickibild, men hur god laxsalladen än må vara, så tror jag inte att jag har den att tacka för det.

Laxsallad med pepparrotssås
Koka färskpotatis. Dela romansallad och lax i mindre bitar. Blanda ihop dressing: 2 delar rapsolja, 1 del vinäger, generöst med rivet citronskal, några repor citrontimjan, salt och svartpeppar. Låt färsk grön sparris koka 1 min i lättsaltat vatten. Vänd kokt ljummen potatis i dressingen, vänd ner sallad. Lägg upp potatis och sallad på ett stort fat. Toppa med varmrökt lax, sparris, halverade små tomater. Servera med en pepparrotssås: 2 dl crème fraîche, generöst med finriven pepparrot, lite honung, en nypa salt och lite svartpeppar.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen