Fyllda savoykålsrullar

den 4 juni 2008, kl 11:31

Igår premiäråt vi middag på nya balkongbordet. Ett experiment i köket slutade med fyllda savoykålsrullar och ris smaksatt med torkade aprikoser, frön, spiskummin och färsk persilja. Både bordet och maten fick godkänt.

Fyllda savoykålsrullar, 3 portioner
I huvud savoykål
en burk lättkesella
1 moget päron i småbitar
bacon
finhackade soltorkade tomater
finhackade svarta oliver
rostade solroskärnor
hackad färsk persilja
salt, svartpeppar

Lossa bladen från kålhuvudet. Koka några minuter i lättsaltat vatten. Ta upp bladen, lägg på tork och avsvalning. Knaperstek ett paket bacon och låt ligga en stund på hushållspapper. Blanda ihop övriga ingredienser till fyllningen. Torka av bladen, är de stora så dela dem på mitten. Klicka ut fyllning i mitten av bladet, stör över bacon och vik ihop ett fint paket. Det blev totalt nio rullar och vi åt tre var.

Servera med ris. Det var gott att smaksätta riset med spiskummin, torkade aprikoser, rostade solroskärnor och pumpafrön samt grovhackad persilja.

Skriv ut inlägg

Födelsedagskakor

den 3 juni 2008, kl 20:32

Grattis mamma på födelsedagen. I frysen finns en låda med dina favoritkakor. Ta en kaka till kaffet när du kommer hem ikväll. Eller föresten, ta hur många du vill, dom är ju så himla goda.

Chokladkakor med körsbär och vit choklad
250 g rumsvarmt smör
2½ dl farinsocker
2 dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g grovhackad vit choklad
2 dl grovhackade cocktailkörsbär
+ några till garnering

Rör smör, farinsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bikarbonat, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner det i ägg- och sockersmeten. Rör i vit choklad och de hackade cocktailbären. Klicka ut smeten på  två plåtar med bakplåtspapper (20-25 kakor). Tryck ner körsbär i kakorna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är ur favoritboken Två systrars söta.

Skriv ut inlägg

Syrénsaft

den 1 juni 2008, kl 23:46

Vem kan motstå att härma Fru B när hon har kokat syrénsaft? Inte jag i alla fall. Saften var frisk och god och smakade faktiskt som syrén doftar, är det inte lite märkligt ändå? Jag gjorde dessutom som hon tipsade, isbitar med syrénblommor i. Vackert! Vad är det här om inte sommarsaft?

Jag gjorde inte lika mycket saft, i övrigt har jag stulit receptet rakt av (förlåt). Här är det, stöldgodset;

Syrensaft

40 blomklasar
800 g socker
35 g vinsyra
½ citron
1 liter vatten

Lägg syrénklasar (som tvättats i kallt vatten), socker och vinsyra i en stor kastrull (eller hink). Häll över kokande vatten. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på flaska.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen