Nudelgryta med kycklingfrikadeller

den 7 februari 2009, kl 10:11

picki_img_1890

Härom kvällen experimenterade jag i köket och bjöd Karin och systern på middag. Lite vågat faktiskt, då systern oftast rynkar på näsan åt mina experiment. Men det här blev riktigt bra. Systern frågade till och med om hon kunde få resterna i en matlåda, det är nog det bästa betyg min mat någonsin fått av henne.

Nudelgryta med kycklingfrikadeller
Frikadeller;
400 g kycklingfärs
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ finhackad färsk röd chili
2-3 cm finhackad färsk ingefära
färsk timjan
Grytan;
2 morötter
1 röd lök
1 paprika
några champinjoner
1 burk kokosmjölk
1 bit ingefära
1,5 msk fisksås
pressad citronsaft
salt, peppar, chilikrydda
äggnudlar till 3-4 personer

Blanda alla ingredienserna till frikadellerna. Forma små frikadeller med hjälp av två skedar. Stek i lite olja tills de är genomstekta. Gör under tiden grytan. Fräs morotsstavar, rödlöksbåtar, hackad paprika tillsammans med ingefäran i lite olja i en gryta en stund. Tillsätt kokosmjölken och låt småputtra. Samaka av mied fisksås, citronsaft, salt, peppar och chilipeppar. När morötterna börjar få lagom tuggmotstånd, tillsätt delade champinjoner. Koka nudlarna separat och vänd sen ner dom i grytan tillsammans med frikadellerna.

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Nudelgryta med kycklingfrikadeller”

  1. Sara kl 17:41, den 7 februari 2009

    Ser verkligen jättegott ut! En liten kommentar bara… För inte är det frikadeller du har i, utan köttbullar (om du inte pratar danska förstås, för i så fall är frikadeller det korrekta ordet). På svenska är frikadeller kokta köttbullar. Eftersom du steker dem i det här receptet, är det köttbullar det handlar om.

    Hur som helst – verkar vara ett jättebra recept!

  2. tina kl 18:41, den 7 februari 2009

    Haha! För mig är frikadeller små ovala köttbullar, men där ser man! Tack för den lektionen ;)

  3. Pytte kl 15:33, den 8 februari 2009

    Det är spännande det här med form.
    En oval fiskköttbulle (eller frikadell?) = quenell
    En oval, lite större köttbulle = järp
    En stor, rektangulär köttbulle = köttfärslimpa
    jag upphör aldrig att förvånas…
    Receptet ser i alla fall grymt ut!

  4. KarinW kl 20:31, den 8 februari 2009

    Kycklingfärs har jag aldrig testat.Systern kan inte annat än gillat det där! Mat i min smak det där Tina och nudlar diggar jag(kanske för att jag aldrig varit student i korridor och allt sånt)
    Ha de/KarinW

  5. tina kl 20:54, den 8 februari 2009

    Pytte: Quenell! Det blir bara svårare och svårare för mig det här! Jag kanske ska nöja mig med vanliga köttbullar hädanefter, dom kan jag båda laga, sleva och uttala namnet på! :)

    KarinW: Haha

  6. Pytte kl 11:04, den 10 februari 2009

    Bah! Vem bryr sig om fåniga namn? Allt är väl ändå ”-bullar”, med olika prefix; välj valfritt djur att sätta före.
    Vad skulle jag inte ge för att få den här rätten till lunch idag…

  7. Veckomatsedel vecka 45 at pickipicki kl 23:13, den 1 november 2009

    [...] Sön Mammans kycklinggryta Mån Kusinens tonfisksås med röd pesto Tis Nudelgryta med kycklingfrikadeller Ons Annorlunda potatisbullar Tor Potatis- och purjolökssoppa Fre Kalasgoda crêpes Lör Kockens [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen