Ett skepp kommer lastat med finsk frukost
I veckan levererade mamman en bärkasse till min dörr, en matkasse direktimporterad från Finland. Med sig hem hade hon handlat precis det som jag brukar: karelska piroger, några burkar viili och ett par paket finska havregryn. Ofta får jag frågan om vad som gör de finska grynen så speciella att de är värda att resa med över Östersjön. Jag kan inte sätta fingret på vad det här, men någon skillnad är det helt klart. Grynen är mindre och gröten blir fluffigare. Någon dag ska jag ta reda på vad Finland gör med sina gryn, som inte vi gör. Innan dess ska jag dock starta lördagen med att bjuda vårt övernattande Stockholmsbesök på det finaste vi har i kylskåpet, en finsk frukost.
Recept på en finsk frukost
Karelska piroger finns att köpa i välsorterade svenska butiker. Att göra egna är lite pyssligt men väl värt besväret;
Karelska piroger och äggsmör
Viili (filbunke) ser jag på hyllan på Willys ibland, det finns säkert i fler butiker. Det räcker egentligen med att komma över en burk så ska man göra sin egen viili sen.
Samtliga recept med finsk anknytning här på picki hittar du här.
*) Bilden är från en altanfrukost i Ylöjärvi sommaren 2008. Viilin är inte gul, men jag kan tänka mig att vi kokat havtornssylt till.
Publicerad i frukost, havregryn | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Ett skepp kommer lastat med finsk frukost”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
ha! de där pirogerna åt jag när jag var i helsingfors i vintras, de var jättegoda!
Hihi, precis samma saker som jag brukar be min mamma komma hit med :o) Utöver dessa fantastiska varor beställer jag alltid spenatplättar till min dotter och spenatsoppa till mig själv. Som tur är har jag också hittat pirogerna och viili på vår egen ICA, bara att knalla dit när suget kommer!
Din blogg är så himlans mysig :o)
Tusentusentack för underbar finsk frukost! Lite nostalgi sen i somras :)
Charlotta: Visst är dom! Och jag som trodde du befann dig i Rom. Hoppas allt är fint med dig, oavsett var du är.
Susanna: Vad skoj! Vi pratade just om simakok till valborg. Är det något du tänker ägna dig åt? :-)
Em: Tusen tack själv. För besök och hjälp. Kram
Bara Lördagskov som saknades.
Cia: Lauantaimakkara! :-D
Simakok, nja… Försökte förra året, men fick aldrig någon sima. Den blev aldrig klar av någon anledning, bara en äcklig sörja XD
Viili.. mumma!
Västerås är nog en bra stad att bo i, många finnar som bor här, så utbudet på finskt är rätt stort :)
Vad har du på filbunken? Det gula? Jag brukar köra på bara socker jag :)
Susanna: Det låter otäckt. Vi brukar koka till påsk och det brukar bli gott. I påskas blev det inget, funderar på att slå till i valborg istället.
Beda: Havtornssylt! :-)
Mmmmm!!!!
=^.^=
Har testat pirogerna men de var inget för mig. De var varken söta eller salta. Svårt att säga vad de smakade liksom.
Som tur är gillar vi olika:)
Mimmi: :-D
Loula: Åh, jag som trodde att alla gillade pirogerna! Hm, vilken besvikelse! :-/
*slickar mig runt minnen*
Så gudomligt gott! Nu vaknar halvfinnen i mig. ;-)
Det ska väl vara korven då som saknas…
Laila: :-D