En soppa för våghalsar
Iskall kikärtsgaspacho är inte mat för den fege. Jag håller med Viktoria som skriver att ”det här helt enkelt inte är barnvänlig mat, och kanske inte heller en soppa som passar alla vuxna”. Istället nöjer jag mig med att säga att soppan verkligen gick hem hos mig. Den har förresten stått med på att-laga-listan i två års tid, och jag är glad att jag äntligen slog till. Soppan gör sig nämligen alldeles utmärkt som balkongmiddag sådana här tropiska kvällar som vi har nu. Iskall kikärtsgaspacho alltså, lägg det på minnet. Någon våghals som antar utmaningen? Det spenat- och getostfyllda brödet passar bra till soppan. Det är också ljuvligt gott, men kanske på ett lite mer snällt vis.
Kikärtsgaspacho
1 burk kikärtor
0,5 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
100 g vitt bröd (utan kanter)
3 msk + 1 dl olivolja
3 msk sherryvinäger (eller liknanade,
jag tog 1 msk vitvinsvinäger+1msk sherry)
0,5 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
3 dl iskallt vatten
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skala och grovhacka löken. Låt brödet ligga i vatten någon minut, krama därefter ur vätskan. Lägg kikärtor, lök, skalad vitlök och bröd i en matberedare med tätslutande lock. Tillsätt 3 msk olja, vinäger och kryddor. Låt stå kallt i kylskåp fram tills servering, gärna ett par timmar. Vid serveringsdags, mixa soppan, tillsätt 1 dl vatten och 1 dl olja under fortsatt mixning. Tillsätt ytterligare 2 dl vatten till lämplig soppkonsistens. Pynta förslagsvis soppan med lite olivolja/chiliolja.
Soppan räcker för 2 personer och receptet kommer från Annette, via Viktoria. Liksom receptet på spenat- och getostfyllda bröd nedan, som passar finfint att servera till kikärtsgaspachon.
Spenat- och getostfyllda bröd
1/4 paket jäst
1,5 dl fingervarm vatten
1 nypa salt
1 msk olja
4 dl fullkornsvetemjöl
250 g färsk spenat
1 litet paket getost
sesamfrön
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och arbeta ner mjölet. Låt jäsa medan ugnen blir varm och du förbereder gaspachon. Fräs spenat i lite smör i en stekpanna, låtöverflödlig vätska rinna av. Kavla ut degen till en rund platta. Bred ut spenat över halva, lägg på skivor av getost. Vänd över andra halvan av degen. Pensla med vatten, strö över rikligt med sesamfrön, skär några skåror och grädda i 250 grader tills brödet får fin färg (ung 15 min).
Fyll brödet med smörfräst spenat och skivad getost…
…och vik över andra halvan.
Himmel och fläderpannkaka!
Man kan tro att det råder fläderfeber i det röda köket. I veckan har jag hunnit med både att koka (och frysa) flädersaft liksom att tillverka omgång II av fläderbubbel (dubbel sats). Ikväll toppade vi fläderveckan med att äta fläderpannkaka på balkongen, himmel så gott! För att ni inte ska tro att jag har för mycket tid över (det har jag inte), så låter jag för säkerhets skull bli att tala om hur många av den gångna veckans timmar jag ägnat åt att jaga fläder. Det vill säga fläderbuskar där man kan plocka med sig fläderblommor hem, utan att skämmas. Fördelen med fläderpannkaka jämfört med bubbel/saftkok är dock att det inte krävs så många fläderblommor. Med andra ord är det helt okej att palla grannarnas fläder just för detta ändamål, jag lovar.
Fläderpannkaka
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör
en nypa salt
fläderblommor
Skölj fläderblommorna. Vispa äggen tillsammans med mjöl och mjölk, tillsätt smör och salt. Låt pannkakssmeten stå kallt en stund. Häll upp smet i stekpannan och lägg genast i en fläderblomsklase med blommorna vända nedåt i stekpannan. Klipp bort skaften. Stek och vänd sedan pannkakan på vanligt vis. Pannkakorna serveras förslagsvis med färska jordgubbar.
Klara
Färdiga
Gå
Okejdå, vi kör väl en matsedel i veckan
Ikväll har vi handlat ett rejält lass tomater. Tomater som på vintern inte smakar mer än vatten och därför får stanna kvar i affären, är såhär års lika goda som jordgubbar och färskpotatis. Konstigt, men ändå inte alls. Vi kommer hursomhelst att äta tomater var och varannan dag denna vecka, lyllos, lyllos mig. För övriga ingredienser i veckans måltider, se nedan.
Veckomatsedel
Sön Fläderpannkaka
Mån Skördepasta
Tis Kikärtsgaspacho och spenat- och getostfyllda bröd
Ons Caesarsallad med kyckling
Tor Gaspacho – kall tomatsoppa
Fre Rökt makrill med färskpotatis
Lör Tabooleh och färska räkor
Tabooleh (och falafel)
Caesarsallad med kyckling
Följer du med till Chang mai ikväll?
Bland recepten som tillagats och fotats för Middagsfrid nu i veckan placerade sig den här kycklingrätten som vinnare. Kyckling som i Chang mai heter rätten, vilket är ett lustigt sammanträffande med tanke på att mina utsända matspanare i sydostasien befunnit sig just i Chang mai alldeles för några dagar sedan. Enligt deras egen utsago har de i Chang mai ätit mat på små trottoarrestauranger och druckit de-godaste-fruktdrinkarna-någonsin. Visst blir man lite avundsjuk, inte minst om man sneglar på de två senaste inläggen, glassigt värre! Nåväl, vad är väl en dag i Chang mai när dagens väderprognosen säger 30 grader på hemmaplan. Dessutom bjuder jag här på receptet som kan trolla dig om inte hela vägen fram så åtminstone halvvägs till Chang mai för en kväll.
Kyckling som i Chang mai
6 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 citrongräs
2 msk riven ingefära
1 dl fisksås
2 msk soja
0,5 dl vatten
4 tsk socker
1,8 kg kycklingben
500 g morötter
2 zucchini
0,5 blomkålshuvud
2 msk olja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka thaibasilika
(ris till 8 personer)
Pressa vitlöksklyftor och blanda med finhackad och urkärnad chili och riven ingefära samt hackad citrongräs (slå på citrongräsen med något hårt, ta bort det yttersta skalet och finhacka de mjuka delarna). Rör även ner fisksås, soja, vatten och socker. Lägg kycklingen på en plåt och häll marinaden över. Blanda och stek i ugnen i 25-30 minuter i 225 grader (vänd kycklingen efter halva tiden). Dela grönsakerna i stavar och stek i olja på hög värme i ungefär 7 minuter. Salta och peppra. Hacka thaibasilika och strö över kyckligen när den är klar. Servera med ris och grönsaker.
Receptet är för 8 personer, men går fint att halvera.