Fredagsefterrätt?
Jag äter risgrynsgröt på traditionellt vis en endaste dag om året (oddsen på just vilken dag är låga). Resterande av årets dager är intaget av grötris begränsat. Men, ibland plockar vi fram rispaketet och gör finsk rieska på mormors vis, eller karelska piroger med äggsmör. Jag blir dock alltid lika glad de få gånger det bjuds på risgrynsgröt i ett eller annat format. Som den här efterrätten som mamman kokade ihop för ett par helger sedan. Hon må ha inspirerats av en tidning med julrecept, men det här smakar garanterat mer gott än vad det smakar jul. Ingen risk att fångas av julpolisen med andra ord.
Risgrynsgrötsefterrätt
med hallonsoppa
3 dl kokt risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
en näve frysta hallon
400 g frysta hallon
(el 4 dl outspädd hallonsaft)
1-2 dl gelesocker
Blanda den kokta (och avsvalnade) risgrynsgröten med fast vispad grädde och vaniljsocker. Skeda därefter upp gröten i 6 st glas eller små formar. Toppa gröten med ett gäng hallon. Låt sedan resterande frysta hallon rinna av för att ta tillvara på saften från hallonen. Koka upp den outspädda hallonsaften (ungefär 3-4 dl) tillsammans med gelésocker. Låt koka en minut under omrörning. När saftsoppan svalnat, skeda den över gröt och hallon. Förvaras i kylskåp till servering.
Recepten
Finsk rieska på mormors vis
Karelska piroger med äggsmör
11 kommentarer till “Fredagsefterrätt?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det såg väldigt gott ut, men också väldigt likt ris a la malta!
Som en risifrutti deluxe ;) Snyggt!
ser himla mumsigt ut, just risgrynsgröt som den är gillar jag inte, men som efterätt är det kanongott, längtar efter Ris ala malta
Paula: Vi äter ris a’la malta med apelsinklyftor i, gott!
Elin: Hehe, det sa mamman med. Men det här är tiotusen ggr godare än risifrutti! :-D
Linda: Jag med!
de där finska pirogerna åt jag när jag var i helsingfors förra året, de var helt galet goda!
hoppas att ni har en finfin helg, picki!
Vilken otroligt god men också snygg rätt!
mums – det är så snyggt med ”lager”. en julig efterrätt. :)
Mums, det där ser riktigt gott ut. Jag gillar risgrynsgröt. Tyvärr blir det oftast bara till jul det tillagas.
Kul att du provade körsbärskakan och testade med glögg i, det låter juligt och gott.
Kram
Charlotta: Karelska pirogerna toppar favoriter-bland-finska-maten-listan. Vilken tur att du inte missade dom på plats! :-)
Ivana: :-)
Josefina: Lager på lager är snyggt, minns du den randiga chokladmoussetårtan? http://www.pickipicki.se/2007/08/randig-chokladmoussetarta/
Erika: Gott, men nästa gång blir det nog med madeira! Kan tänka mig att den är snäppet vassare! :-)
Det här ska jag se till att laga på julaftons kväll. Lite roligare än att bara äta gröt. Ser jättegott ut!
Emmy: :-D