Till råga på allt

den 2 februari 2011, kl 14:20

Till min stora förtjusning har Carl väckt liv i rågsurisen. Äntligen kan jag börja fantisera om rågbröd på längden och tvären (det kan omöjligt finnas någon som gillar rågbröd lika mycket som jag gör). Det är hög tid att byta plats på vetemjöl- respektive rågmjölspåsarna i skafferiet, liksom att diskret lägga fram rågbrödsrecept överst i recepthögarna. Helgens brödvariant är förvisso inte bakad på rågmjöl, men brödet var (som vanligt nuförtiden) både snyggt och gott. Då bagaren själv befinner sig på annan ort råder det vissa oklarheter i vems receptet är, men något säger mig att han har varit och snattat det hemma hos Helena och Johannes. Har du ett bra rågbrödsrecept? Dela med dig vetja!

Italienskt bigabröd med rågsurdeg (2 st)
400 g vatten
3 g jäst
300 g rågsurdeg
625 g vetemjöl special
20 g salt

Lös upp jästen i vattnet, slå över surdegen och mjölet i en bunke. Knåda på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda något raskare i 7 minuter. Tillsätt 35 g vatten och knåda degen elastisk igen. Låt degen vila en plastlåda med lock (ingniden med olivolja) i 90 minuter. Stöt samman degen på ett mjölat bakbord och lägg tillbaka degen i lådan med skarven nedåt. Låt den vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen. Dela sedan degen i två delar, forma degen försiktigt till två bröd utan att skada luftbubblorna. Låt bröden jäsa i en timme i rumstemperatur. Grädda bröden i 250 grader på en sten/plåt, spraya in lite vatten och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda totalt i 40-50 minuter och lufta ugnen efter 20 minuter. Bröden ska ha en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna på galler.

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Till råga på allt”

  1. charlotta kl 15:17, den 2 februari 2011

    åh, vad gott! hur får man till det där fina mönstret på brödet? är det bagar-carl-special?

  2. Josefin kl 16:06, den 2 februari 2011

    Jag tror bestämt att det där receptet kommer från Jan Hedhs bok ”Bröd och kaffebröd” – det är åtminstone slående likt mitt favoritrecept från den boken! Det brödet är ju fantastiskt gott! Min nästa plan när det gäller brödbak är att testa surdegs-Martins baguetter på rågsur. Bakade hans baguetter (dock lite modifierad jästid p.g.a. spontanbesök) på vetesur från boken ”Surdegsbröd” och de blev jättegoda.

  3. Linda - Cupcakefluffan kl 17:15, den 2 februari 2011

    Kan inte annat än hålla med, rågbröd är så gott, bröden blir himla snygga när man använder jäskorgar som ni gjort

  4. tina kl 17:21, den 2 februari 2011

    Charlotta: Jäskorg!

    Josefin: Du har så rätt, tack! Baugetterna är toppen! :-)

    Linda: :-)

  5. Martina kl 19:59, den 2 februari 2011

    Ska önska mig en jäskorg i present men tänkte mig en oval istället :-)

  6. Helena kl 20:10, den 2 februari 2011

    Yes, det är den store Jan Hedhs recept

    Eftersom jag är förste surdegsleverantör, borde var femte bröd Carl bakar tillfalla mig i ersättning :)

  7. Sara kl 20:35, den 2 februari 2011

    Tack för en otroligt fin och inspirerande blogg! Bra blandning och jättesnygga bilder. Tror faktiskt det var just din blogg som gav mig inspirationsgnistan till min egna ganska nystartade(mat)blogg. I varje fall var Pickipicki den första matbloggen jag började läsa regelbundet. Nu tror jag bestämt att jag ska ta mig ut i köket och sätta min egen råg-surdeg. Mjölet är ju stått i skafferiet ett bra tag nu…..

  8. Helena kl 20:40, den 2 februari 2011

    Vilket vackert bröd!

  9. tina kl 21:07, den 2 februari 2011

    Martina: Vi har rund och en avlång, de funkar lika fint bägge två.

    Helena: Du kan komma och hämta vartannat bröd. Vår frys är som bekant fylld till bristningsgränsen med annat.

    Sara: Åh vad glad jag blir! Välkommen till matbloggsvärlden vetja, jag ska spana in din sida. :-)

    Helena: Javisst, C han kan!

  10. charlotta kl 22:53, den 2 februari 2011

    aaaah, en såndär jäskorg alltså. will inskaffa imidiäääätly! och eh, kanske borde jag sätta en surdeg också.

  11. Carl kl 12:42, den 3 februari 2011

    Helena & Tina: Vaa ger du bort VARTANNAT bröd?! :-)

  12. Martina J kl 20:44, den 3 februari 2011

    Vad kul att få syn på ett sånt här recept! Har precis, för första gången, provat att göra en surdeg på råg, men misslyckades fullständigt med bröden. Men nu vet jag vad jag ska göra med resten av surdegen! Tack! =)

  13. carl kl 21:08, den 3 februari 2011

    Martina J: Resten av surdegen! Mata surdegen så tar den aldrig slut :-)

  14. Yasemin kl 22:41, den 3 februari 2011

    Himla snyggt det blev med mönstret och form. :)

  15. Camilla kl 16:07, den 4 februari 2011

    Hur gör du det fina mönstret på brödet?
    Kram!

    http://www.delicioustuesday.blogg.se

  16. Foodelicious.se kl 16:38, den 4 februari 2011

    Ser väldigt gott ut! Det blir man sugen på att doppa i lite olivolja med italiensk salami och en god ostbit vid sidan om :-)

  17. Helena kl 16:46, den 4 februari 2011

    Mwahaha @Carl Jag säger bara ”pacta sunt servanda”, varannat bröd är mitt :D

  18. Erika - Bakglädje kl 17:06, den 4 februari 2011

    Smarrigt! Jag gillar också rågbröd. :-)
    Trevlig helg!

  19. tina kl 19:37, den 4 februari 2011

    Charlotta: :-)

    Yasemin: Javisst blir det fint!

    Camilla: Jäskorg!

    Foodelicious: Jatackgärna!

    Erika: Trevlig helg vetja!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen