Godmorgon müsli!
Har du gjort fågelmat till picki-fågeln, undrade någon lite retsamt. Faktiskt inte alls, men det kanske inte vore en sådan dum idé? Det här är istället den bästa av müsli. Inklusive allt som jag tycker är gott, och utan det som jag inte gillar. Det är ju som bekant just precis det som är fördelen med att tillaga saker själv, istället för att köpa färdigt. En annan fördel med att rosta sin egen müsli är att det doftar kanel i varenda vrå av vår lägehet. Kanel som för övrigt är veckans radiotema. Vilket är ditt bästa kaneltips?
Tinas kanelmüsli
2,5 dl havregryn
2,5 dl rågflingor
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl hasselnötter
1-2 msk kanel
2 msk vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung
Grovhacka hasselnötterna. Blanda samtliga torra ingredienser och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över honung, vatten och olja. Ugnsrosta i 175 grader i 20-25 min, rör om på plåten efter halva tiden. Låt svalna. Förvara müslin i en burk med lock. Servera med färsk frukt eller bär.
Publicerad i ätbara presenter, frukost, mellis, müsli, nötter och frön, radiomat | Kommentarer (25) Skriv ut inlägg25 kommentarer till “Godmorgon müsli!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag har låtit en bit kanelstång följa med någon gång hela vägen till burken, inte dumt alls. Vill också minnas ngt gammalt recept med vaniljstång, men då blir det riktig lyxmüsli förstås.
Egen mysli är verkligen godast! JAg gillar att blanda kanel med lite walnötter, russin och keso, perfekt mellis och såå gott! :)
Massa kanel i havregrynsgröten med russin! Gör den extremt tråkiga studentfrullen faktiskt riktig god!
härlig musli! att ha nötter i är så gott! även cocos! kram!
Hemgjord musli är nog godast. Denna låter riktigt god!
Ser mycket gott ut! Tips till müsli är Systrarna Voltaires torkade äppelbitar (var man nu kan få tag på dem ;) mitt Hemköp har slutat med deras sortiment).
Tips med kanel är…blanda med ketchup – blir oväntat gott. Kan vara gott till grillat. Ursprungligen var receptet till en omelett med jalapenos – då skulle man ha kanelketchupen som tillbehör…det var väldigt gott.
//Anna
kanel är min favoritkrydda nummer ett. basta!
jag brukar göra kanelpaj, det är himla gott! http://matrepubliken.se/2010/december/kanelpaj.html
annars brukar jag ta i pyttelite när jag gör köttfärssås (speciellt gott om man gör en mustig sådan med rödvin och hela köret).
men bäst av allt: filmjölk med kanel. svårslaget.
Att täcka varm choklad med kanel (och ibland lite kardemmumma) tar drycken till nästa nivå!! Himmelskt gott – och extremt enkelt.
Jag använder nästan exakt det där receptet, fast dubbel sats. Och så brukar jag ha i lite dinkelflingor, mald ingefära och kardemumma också. Och lite äkta vaniljpulver om jag känner för det. Mycket kanel ska det vara!
Kanel är en av mina favoritkryddor, så här kommer ytterligare en av mina länkbombningar ;)
Jag använder ofta kanel i tomatsåser, t ex i denna med apelsin: http://vegologi.blogspot.com/2010/02/mustig-tomatsas-med-kanel-och-apelsin.html och i den här lasagnen: http://vegologi.blogspot.com/2008/04/lasagne-med-linser-selleri-och-sojafrs.html
och i kryddstark tomatsoppa: http://vegologi.blogspot.com/2008/06/svalkande-het-tomatsoppa.html
Kanel ingår i min frukostgröt: http://vegologi.blogspot.com/2008/04/havrebaserad-grt-med-frn-och-frukt.html
Kanel passar utmärkt i linsrätter, som t ex http://vegologi.blogspot.com/2008/11/fruktiga-linser-med-kanel-och-salvia.html och http://vegologi.blogspot.com/2008/08/linssallad-med-rostad-paprika-och.html
Den är faktiskt också perfekt till spenat, som här i en sås med kanel och kokos: http://vegologi.blogspot.com/2008/04/spaghetti-med-spenat-kokosss.html
Den ingår också i min rostade pumpasoppa: http://vegologi.blogspot.com/2009/01/rostad-pumpasas.html
Givetvis har jag chocolate chip cookies med kanel (och peppar och muskot): http://vegologi.blogspot.com/2010/05/chocolate-chip-cookies-variation-5.html
…och äppelkaka: http://vegologi.blogspot.com/2009/04/karamelliserad-appelkaka-med-mandlar.html och http://vegologi.blogspot.com/2011/04/kryddig-appelpaj-med-sesambotten.html
och förstås lyxig varm choklad: http://vegologi.blogspot.com/2009/12/lyxig-varm-choklad.html
Mums va gott! Jag brukar ha vaniljpulver i min museli men nästa gång ska jag banne mig byta ut det mot kanel. :)
Så gott med hemmagjord müsli
Hemmamüsli is da shit!!
Jag har kanel på havregrynsgröten varje dag. Sååå gott!!
Helena: Vanilj med, gott!
Cilla: Det låter som ett toppenmellis!
Pia: Glöm inte kardemumman!
Josefina: :-) Kram!
Katarina: Japp, så är det!
Anna: Jag ska göra egen ketchup, tack för tips!
Charlotta: Justja, den pajen har jag spanat in hos dig tidigare. Nu är receptet bokmärkt också! :-)
Jenny: Mmm, bästa chokladen!
Rebecka: Kardemumma och ingefära ska jag lägga till min müsli nästa gång, tack!
Rasmus: Ojojoj, det kallar jag länkbombning XL! Fantastiskt, ska spana in dina recept vid tillfälle. Tusen tack! :-D
Ann-Louise: Och jag ska lägga till vanilj till min! :-)
Linda: Japp!
Sofie: Hurra!
Vi har väl inget egentligt ”riktigt” kanelrecept att tipsa om, men vi gjorde en väldigt god kycklingrätt med kanel och en massa andra goda kryddor i för ett tag sedan. Är du sugen på att prova så hittar du den här:
http://martenssonskok.blogspot.com/2011/03/kryddig-kycklinggryta-fran-nagonstans-i.html
[...] Och god morgon-müsli från pickipicki. [...]
Får mång aår sedan gjorde jag ofta egen musli. Sedan slutade jag plötsligt med det. Har dock funderat på att komma igång med det igen. Blev helt klart ännu mer sugen på det när jag såg ditt recept. Krydda med kanel på en caffelatté är gott..:-)
Mårtenssons kök: Ska spanas in, tack för länktips!
Anne-lie: Ja, kom igång med müslin igen, det är ju så gott!
Den såg mumsig ut! Och verkar nyttig också. Jag har ätit müsli till frukost varje dag i ca. 2 år men aldrig gjort själv. Måste nästan prova denna! Tack för inspirationen :) // Lotta
Tack för gott müslirecept. Äter i princip bara müsli på helgen och det här passade bra i helgen som gick :D
Lotta: Ja, isf är det verkligen dags! :-)
Emma: Vad kul! :-)
Egen müsli är sååå gott. Knaprigt och rostigt. Mmmmmmm!
Jag gjorde egen förra veckan och den är snart slut :(
Katarina: Det bästa med att müslin tar slut är att man kan göra ny, det gjorde jag ikväll! :-)
Wow vad det doftar gott i min lght nu! O till imorgon har jag en riktig Godmorgon musli till filen :)
Isflingan: :-D Hurra!