Äppelpizza med mascarpone
Det är ett sjå med äpplen, sa min farfar när jag var där i helgen. Han hade precis avslutat förmiddagspasset och som äppelplockare i äppeltider finns inga vilodagar. Äpplen ska plockas, putsas och sorteras (och sorteras, och sorteras). Fallfrukt och finfrukt för sig, varje äppelsort har en egen låda och tycker man att det kul så kan man ju alltid dela upp frukten i första-, andra- och tredjehands sortering. Ja ni fattar, det här med äpplen kan i allra högsta grad göras till ett heltidsjobb om man gillar sina äpplen och har tiden. Själv börjar jag mer och mer för varje år förstå varifrån jag har ärvt min kärlek till den finaste frukten av dem alla.
Äppelpizza med mascarone
Kavla pizzadeg tunt och stansa ut runda bottnar, ca 15 cm i diameter. Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper (eller grädda efterrättspizzorna direkt på en baksten). Kärna ur äpplen men låt skalet sitta kvar. Skiva i tunna skivor och varva äppelskivorna så att de täcker pizzabotten. Strö en halv tesked råsocker över varje pizza och pudra över kanel (lättast med en tesil) och nystött kardemumma. Grädda i 225 grader tills pizzorna har fått fin färg, ca 5-6 min. Pudra över florsocker och toppa pizzan med mascarponeost.
Fler äppelfavoriter
Pickipicki
Äppelplättar
Äppelbröd
Farmors äppelkaka
Torkade äpplen
Ljummen höstsallad
20 kommentarer till “Äppelpizza med mascarpone”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag lärde mig för längesen att äpplen skall hanteras som ägg. Försiktigt och fint! Har en kollega som virar in varje äpple i tidningspapper innan han lägger dem för vinterförvaring. Japp, heltidsjobb!!
Gott det låter, finns det kvar?
Äppelpizza! Det låter verkligen gott! Ska ta och testa det någon dag, eller åtminstone lite liknande… :)
Jag torkade äppelringar (som förra året också) och det blir så gott att bara äta som så som godis t.ex.
Jag torkade mina på likadant sätt som du gjort dina torkade äpplen, men jag har använt en ”äppelrings-torkarställning” som jag byggde själv förra året. Väldigt behändigt!
Vilken sötispizza! Vad stolt din farfar måste bli. :)
Mums!
Ser verkligen ut som en sådan där riktig finkaka på ett gulligt litet gammaldags café.
Först och främst – vilken FIN korg du har äpplena i på första bilden! =D Äppelpizzan låter toppen, mascarpone kan jag tänka mig fungerar finfint ihop med just äpple. Mums =D
Sofie: Wow, paketerade i tidningspapper! Jag ska nog tipsa farfarn om det. :-)
Anna: Givetvis inte, vad tror du om oss?
Matilda: Äppelringstorkställning egenbyggd dessutom, ser fram emot bildbevis i bloggen! :-)
Ann-Louise:Han blir alltid lika glad när vi kommer för att hämta äpplen! :-)
Cecilia: Japp!
Mårtenssons kök: Skenet bedrar! ;-)
Alexandra: Tack så mycket, den har jag faktiskt vunnit i en tävling på Ragazze om jag inte missminner mig. :-) Mascarponen passar finfint,och gillar man inte ost kan man byta ut mascarponen mot vaniljglass.
Vilken lyxig pizza :)
Haha, som om jag behövde ytterligare vatten på min pizzakvarn… ^^ Jag gjorde kantarellpizza hos min bror i onsdags (och torsdags – jag är lite svag för honom) och den blev en succé såklart! :)
Jisses, så gott! Ska jag absolut testa!
Katarina: Ja, och som allt annat lyxigt så gäller det att servera en liiten portion! ;-)
Plommonet: Hurra för kantarellpizza, det är ju ljuvligt gott! Nästa gång ni gör kantarellpizza så spar lite deg och baka varsin liten äppelpizza till efterrätt! OK?
Hanna: Hurra!
Det där ser ju supermumsigt ut. Kanske ett efterrättstips som jag testar redan i helgen?!
Lotta: Ja gör det vetja! :-)
Ser jättegott ut!! =)
Evelina: Gott är det, lovar!
Eplepizza, morsom ide. Mascarpone smaker så godt!
Myfoodpassion: Japp! :-D
[...] Pizza funkar ju även som efterätt – på min måste-prova-lista finns till exemple Pickipickis äppelpizza med mascarpone som låter gudomligt [...]