I mitt röda kök får man leka med maten

den 10 oktober 2009, kl 13:07

picki_img_8202
picki_img_8218

Idag bakar jag äppelkaka efter farmors recept. Hon hävdar bestämt att det här är den godaste äppelkakan av dem alla och att det egentligen inte är någon idé att baka efter något annat recept. Jag är beredd att hålla med henne om att den här äppelkakan är särskilt god, den får en yta som är lite åt maränghållet, kalasfint! Dock insisterar hon på att kakan blir ännu godare om man struntar i kanelen, men den går jag inte på. Jag tror mig nämligen veta att hon inte är särskilt förtjust i kanel överhuvudtaget, dessutom  tycker ju jag faktiskt att kanel är bland det allra godaste som finns. Nu räknar jag ner till lördagsfikat!

Farmors äppelkaka
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1-2 msk socker
1 tsk kanel
2-3 syrliga äpplen
smör

Vispa ägg och socker pösigt. Vänd försiktigt ner mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord bakform. Skala och dela äpplen i tunna klyftor och vänd klyftorna i socker och kanel som blandats samman. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och häll över socker- och kanelblandningen om det blir något över. Hyvla lite smör tunt och lägg några sådana smörskivor över äppelkakan. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter.

Liknande recept
En annan favoritäppelkaka
Äppelchips
Äppelplättar
Äppelkräm

Bilder från kakbaket
En kavalkad av äppelkakbaksbilder, äppelfrossa helt enkelt.
picki_img_8168
Äppel päppel
picki_img_8176
Pirum parum
picki_img_8191
Äppelklyftorna trycks ner i smeten
picki_img_8197
Pyntar med sista kanel- och sockerblandningen
picki_img_8222
Kommer på att man bara får leka med maten om man äter upp
picki_img_8236
Svårätet

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “I mitt röda kök får man leka med maten”

  1. Sanna kl 17:04, den 10 oktober 2009

    men visst är det så att kanel är en av de godaste och mest användbara kryddor som finns :) jag har det allt som oftast i maten och dagligen i kaffet. Hoppas kakan blev god och ha en härlig hösthelg.

  2. Eva Kronvall kl 18:58, den 10 oktober 2009

    Jag vill påstå att du har en särdeles klok farmor som är försedd med god smak dessutom. Äpplekaka UTAN kanel är definitivt godare än äpplekaka med…

    Här kommer att annat recept på äpplekaka, mitt favoritrecept. Jag bjöd mina kurskamrater på kakan går förmiddags. Den hade strykande åtgång och kursledaren sa nöjt ”Det måste vara massor av mandelmassa i den.” Pyttsan, inte ett uns!

    Evas äpplekaka

    1 dl smält smör
    2 dl socker
    1 ägg
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    äpplen

    Vispa ägg och socker. Rör ner vetemjöl blandat med bakpulver och det avsvalnade smöret. Bred ut i en bakpappers(smörat)klädd form (jag använder mitt gjutjärnsstekjärn). Tryck ner äppleklyftor (ganska tätt). Grädda i 175 grader ca 40-50 minuter. Ät och njut!
    Trevlig helg!

  3. Eva Kronvall kl 19:04, den 10 oktober 2009

    Hoppsan. Såg att det stod MARGARIN i ett av dina recept – kan det vara möjligt?

  4. Pinglan kl 22:23, den 10 oktober 2009

    Kan du inte lägga ut lite bilder på ditt röda kök? Jag blir så nyfiken……

  5. tina kl 09:56, den 11 oktober 2009

    Sanna: Ja! Kanel och kardemumma skulle jag inte vilja vara utan!

    Eva: Ännu ett äppelkakarecept, fint.

    Appropå margarin så kan jag tänka mig att det står margarin ibland och smör ibland, allra oftast står det nog smör. Viktigast är dock att den som läser recepten här och vill använda margarin istället för smör är fri att göra det och den som å andra sidan hellre använder smör istället för margarin får göra det. Det lägger jag mig inte i.

    Pinglan: Det kanske jag skulle kunna göra. Vill du tjuvsnegla så finns det bevis på att köket är rött här;
    http://www.pickipicki.se/2009/01/premiarfika-i-ett-rott-kok/
    http://www.pickipicki.se/2009/01/det-flyger-stompa-i-luften/
    http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=12-AV_ID=966139,00.html?from=puff

  6. Anna B kl 11:27, den 12 oktober 2009

    Verkligen gott! Prova annars att kombinera äpple med lagerblad, jag gjorde det i den här kakan förra hösten:http://kortomgott.taffel.se/2008/09/13/kakkavalkad-skansk-applekaka/

  7. farmor kl 14:14, den 12 oktober 2009

    Hej! jag tycker visst om kanel på risgrynsgröten och i vetebröd men inte i den här äppelkakan.

  8. Sandra drömkaka kl 15:48, den 12 oktober 2009

    Mums vilken god äppelkaka & vilken gullig farmor som försöker lura på dej att kanel inte är så gott i hihi! Smaken är som baken, delad ;)

  9. Marie kl 16:23, den 12 oktober 2009

    Ja, jag håller med Pinglan. Hade varit spännande med lite bilder.

  10. Emmas Kök kl 19:56, den 12 oktober 2009

    Gott med äppelkaka! Jag gillar din blogg! :)

  11. tina kl 22:23, den 12 oktober 2009

    Anna B: Lagerblad i äppelkakan! Det låter verkligen spännande!

    Farmor: Ja! Vad vore risgrynsgröt och kanelbullar utan kanel? Ofta har jag kanel både på yoghurten eller gröten.

    Sandra: :-D

    Marie: Du också! Kom hit och titta vetja! ;-)

    Emma: Roligt att höra!

  12. Josefina kl 22:32, den 13 oktober 2009

    haha, å vád härligt med lite mat-anarki! :D

  13. Tina kl 19:48, den 14 oktober 2009

    :-*

  14. Himmel och pannkaka! at pickipicki kl 08:27, den 4 november 2009

    [...] inget jag är så bra på i köket  och som är så roligt som det här med att leka med maten. Jag tror bestämt att jag har sagt det förr. Min poäng är i vilket fall att kasta pannkakor i luften kan liva upp vilken tisdag som helst och [...]

  15. irmelin kl 19:47, den 5 november 2010

    toppenkaka!
    men… istället för att peta ned äpplena, stekte jag dem i smör, kanel, kardemumma, ingefära, honung och lite chili. vispade smeten (adderade lite vaniljsocker) hårt och spred ut över äpplena. över allt spriddes kokosraspel och hackad mandel. in i ugnen! och ut kom en jättekryddig äppelmaräng!

  16. Mai kl 17:06, den 21 november 2015

    Good to see real expertise on display. Your cobonirutitn is most welcome.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen