Tack för maten den var god!
Efter en vecka med mer fika än mat, var jag igår kväll i stort behov av en mättande middag och ett gäng matlådor. Efter att ha synat köket i vitögat och fyndat såväl en skvätt vitt vin, som trattkantareller och getost, förvandlades köttfärs- och pastagratängen från vardagsmat till en finfin söndagsmiddag, och precis vad jag behövde. För det är ju faktiskt så enkelt att mat är godare än allt fika i världen. Amen.
Köttfärsgratäng med smak av trattisar och getost
500 g pasta av större format
500 g nötfärs
2 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor morot
1 fänkål
1,5 dl torkade trattkantareller
1,5 dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g getost (alt mozzarella)
ett gäng körsbärstomater
Bechamelsås:
50 g smör
2,5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar
Koka pastan, ta av den ett par minuter innan avsedd koktid. Finhacka lök, vitlök, morot och fänkål. Stek mjuk i rapsolja. Tillsätt nötfärsen och låt den brynas. Tillsätt vin, smula ner torkad svamp och låt puttra. Smaka av med salt och svartpeppar. Gör bechamelsås: smält smör, vispa ner mjöl. Häll i mjölk under omrörning och med kastrullen på plattan. När såsen börjar tjockna, ta den av plattan. Varva pasta, köttfärs och bechamelsås. Toppa med skivad getost och färska körsbärstomater (snitta tomaterna så att de inte smäller i ugnen). Gratinera mitt i ugnen i 225 grader, 20-25 min.
Publicerad i gratäng, köttfärs, trattkantareller | Kommentarer (17) Skriv ut inlägg17 kommentarer till “Tack för maten den var god!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vad bra! Nu vet jag vad jag ska använda mina torkade trattisar till! Din gratäng ser mycket god ut!
Ser underbart ut! och med getost i – GOTTT!
Hälsar fröken Dill som tusen gånger hellre väljer mat än fika
Jag skulle nog aldrig kunna välja mellan riktig mat och fika – vilket som är gott, men ibland finns det inget bättre än vanlig hemlagad mat om man ätit ute en massa eller slarvat lite.
Det är väl fantastiskt när man känner att lite hop-plock kan bli en festmåltid! Jag tycker det låter gott!
Ser riktigt gott ut. Undrar bara om det är dl trattkantarellerna ska mätas i. :)
Nu när det lagas mat i det röda köket igen kanske vi kan få komma på middagsbjudning?
Helena: Torkade trattisar kan man använda i allt! Prima att smula ner som krydda i tja, det mesta! :-)
Fröken Dill: :-D
Hanna: :-)
Sofie: Ja, man känner sig som en uppfinnare, när det blev roligare mat än vad man tänkt sig från början.
Linda: Hoppsan, jo, visst är det så! ;-)
Anna: Välkomna, ikväll blir det lammfärsbullar i tomatsås!
Ser väldigt gott ut! Ska testa detta någon dag eftersom vi har lite torkade trattkantareller i en burk i skåpet. Till hur många räcker gratängen? 4 pers?
Matilda: Det blev faktiskt 6 portioner, och då är vi långt ifrån små i maten. :-)
Mat före fika, helt klart, så är det för oss båda i vårt kök.
Detta ser riktigt gott ut, fräscht och fin med tomaterna på.
Mat gör att man fikar mindre, vilket kan ha sina fördelar på sikt… ;)
Nu har jag laddat ner Bloggkokboken och tryckt ut den har jag också gjort! Jättefin! :)
Ser supergott ut! Kan bara hålla med efter en dag hemma med sjuka barn som inte velat äta något… Jag har försökt lura på dem såväl munkar som tomtegröt, men bara själv blivit trött på allt sött på kuppen ;-)
Mårtenssons kök: Det var riktigt gott faktiskt, ser fram emot dagens matlåda!
Tina N: Kul att du gillar boken, och minst lika kul att du tittar in och talar om det. Tack! :-)
Sonja: Hoppas dom kryar på sig snarast!
Trevlig tvist, jag är galen i gratänger!
//Lottzy
Lottzy: Då får du testa den här vetja och ge ett utlåtande! :-)
Vilket bra middagstips! Och vilken helt fantastisk bild!!
Har också laddat ner Bloggkokboken – väldigt fin och insprirerande! :)
Emelie: Vad roligt att du tycker det! :-)