Gissa porslinet vetja!

den 9 juni 2013, kl 20:30

Det var länge sedan vi lekte gissa fredagsporslinet här inne, men snart får vi nog lov att återuppta det nöjet igen. Någon i det här hushållet kommer hem med nya loppistallrikar var och varann helg. Man skulle med gamla synder i åtanke kunna tro att det är jag, men det är det faktiskt inte. Däremot gör jag mitt bästa för att maten ska matcha porslinet och ikväll tycker jag att jag lyckades rätt bra på något vis. Och tallriken heter?

Matjestallrik på det enklaste viset
Koka färskpotatis och låt ånga av. Servera hela matjesfiléer med hackad potatis, finhackad rödlök och gräslök. Bryn smör och ringla över vid servering.

Skriv ut inlägg

Abborre stavas med två ben

den 7 juni 2013, kl 10:15

Jo, några fiskar blev det. Ett litet gäng hamnade i röken och ett annat gäng i farmorns stekpanna tillsammans med grädde och dill i massor. Fisk på nyfångat sommarvis med färskpotatis och kvällssol är utan tvekan med på topplistan över favoritmat alla kategorier. Det var bara premiärdoppet som saknades förra helgen, det där första doppet som skulle ha varit pricken över i:et. Det har jag istället sparat till idag och jag tror att fegstartar med ett sjödopp i år. Havet finns kvar, tack och lov för det.

Stekt abborre på farmorns vis
Rensa och filéa abborrarna. Salta och vitpeppra filéerna och vänd i rågmjöl. Stek fisken i smör, några minuter på varje sida eller tills de är klara. Häll över vispgrädde, smaka av med lite salt och peppar och klipp över dill i massor. Servera med färskpotatis.


Abborre, abborre i pannan där.

Skriv ut inlägg

Skogen har flyttat in i mitt kök

den 5 juni 2013, kl 08:53

I lördags styrde vi utflyktsbilen mot havet. Vi tänkte loppis och fisk, men kom hem med svampkorgen full av granskott. Det är svårt att hejda sig när man vet att det man investerar i plocktid nu, får man igen med ränta när man serverar vinterns godaste pannkakor med vaniljglass och granskottssirap. Så vi plockade och plockade och plockade och nu står burkarna med granskottssirap på rad i köksfönstret igen. Och bor man som jag i stan, kan man när helst man får skogslängtan glänta lite på locket och andas in skogen en liten stund.

Granskottsrecepten
Granskottssirap
Skogsköttbullar med granskott och enbär

Skriv ut inlägg

Limepaj med oreobotten

den 3 juni 2013, kl 11:21

Idag är det ingen vanlig dag, idag är det min mammas födelsedag. Då dukar jag med vårt tjusiga blåvita porslin och serverar en på samma gång söt och frisk limepaj. Pajen hittade jag i ett magasin för några veckor sedan, men har glömt bort vilket. Receptet minns jag däremot och jag tror bestämt att det har att göra med att den endast innehåller 5 ingredienser. Om man vill (och det vill man) piffa pajen födelsedagsfin så toppar man den med ett lager färska hallon eller skivade jordgubbar och så lättvispar man lite grädde till.

Limepaj med oreobotten
1 paket oreos
50 g smör
1 burk (400 g) sötad,
kondenserad mjölk
4 äggulor
3 st lime

Smält smöret. Mixa kakorna i en matberedare tillsammans med smöret. Smörj botten på en bakform (med avtagbar kant) med smör och tryck ut kaksmeten. Förgrädda botten 5 min i 200 grader, låt den svalna och vrid ner ugnen till 150 grader. Häll den kondenserade mjölken i en bunke och rör er en äggula i taget. Rör därefter ner saft från 3 st lime och häll fyllningen i formen. Grädda ca 10-12 min i 150 grader. Servera med lättvispad grädde.

Skriv ut inlägg

Fläderstatus 2 juni 2013

den 2 juni 2013, kl 14:33

Varje dag kollar jag statusen på fläderbusken hemma på min gata i stan. Nu är det sju dagar kvar, sen blir det flädersafari med efterföljande fläderfest. Jag tänker kräm, bubbel, pannkaka och saft!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen