Kroppkakor med bacon och kantareller

den 19 oktober 2008, kl 10:19

Hur många här åt kroppkaka till middag i lördags? Jag gjorde det. Kroppkakor med bacon, kantareller och lök som fyllning, lite pilligt men roligt att göra (efter receptet i senaste Buffé). Jag har inget att jämföra med eftersom jag överhuvudtaget aldrig ätit kroppkakor förut, men att kalla potatisbullarna vi åt förra veckan för annorlunda potatisbullar känns plötsligt som en överdrift.

Kroppkakor
1½ kg potatis
3 dl potatismjöl
4 äggulor +2ägg
1 kruka hackad persilja (½ till fyllning, ½ till potatissmeten)
500 gram kantareller
1 paket bacon
1 gul lök
lite smör
salt och svartpeppar

Koka potatis och pressa den, låt svalna något. Blanda till en smet tillsammans med potatismjölet, ägg, äggulor och hälften av persiljan. Stek fyllningen (finhackad gul löl, bacon och kantareller) tillsammans med en klick smör, tillsätt persiljan och smaka av med svartpeppar. Dela poatissmeten i 24 lika stora bitar. Rulla bollar, platta till och fyll med fyllning, vik ihop och rulla till en boll. Koka bollarna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter tills de flyter upp. Stek eventuellt i lite smör eller servera dem som de är, tillsammans med lingonsylt.

Skriv ut inlägg

Ibland ligger Indien i mitt vardagsrum

den 17 oktober 2008, kl 08:14

Ibland vill jag äta indiskt så mycket att inget annat duger. De gånger det känns som en lång promenad till närmsta indier är jag ändå helt nöjd med denna fuskvariant hemma i vardagsrummet. Naanbröden blir klara i ugnen medan maten står på spisen, med en klick mango chutney och en klick yoghurt till är det så gott att jag önskar att Indien alltid låg i mitt vardagsrum.

Grytan
Låt hackad lök fräsa mjuk i lite olja tillsammans med kryddor som doftar Indien (exempelvis gurkmeja, spiskummin, curry, chili eller liknande), tillsätt bruna senapsfrön, färsk riven ingefära, finskivad vitlök och chili. I grytan kan man ha allt som är gott (kyckling, blomkål, morot osv i all oändlighet), här blev det röda linser. Tillsätt kokosmjölk och låt puttra tills linserna är mjuka, vänd ner grovhackad mangold eller spenat på slutet. Smaka av med salt och kryddor.

Riset
Koka basmatiris eller liknanade. Blir riset klart före grytan kan det hända att man roar sig med att fräsa på riset i en stekpanna tillsammans med några kardemummakapslar, lite kryddor som gurkmeja och chili, lite senapsfrön exempelvis.

Brödet
En snabb (fusk-)variant på naanbröd

Efterrätten
Kanske en efterrätt till?

Skriv ut inlägg

Annorlunda potatisbullar

den 15 oktober 2008, kl 08:13

Jag är väldigt bra på att plocka på mig receptblad i mataffären. Väl hemma hamnar recepten ofta i en hög (som blivit en rejäl trave redan för länge sen). Ibland händer det att högen bläddras igenom i jakt på inspiration, som igår kväll då vi lagade annorlunda potatisbullar från ett recept som fått följa med hem från Ica förra veckan. Potatisbullarna blev goda, inte minst tack vare solroskärnorna som ger ett välkommet tuggmotstånd.

Annorlunda potatisbullar
1 kg potatis
100 g (ungefär 3 st) morötter)
300 g (½-1 st) zucchini
1 dl mjölk
2 msk margarin
2 ägg
2 dl ströbröd
2-3 dl solrosfrön
olja
salt, peppar

Skala och koka potatisen. Riv morötterna fint och zucchinin grovt, krama vätskan ur zucchinin. Mosa den kokta potatisen och blanda med mjölk och margarin. Blanda ägg, morötter, zucchini och ströbröd med potatismoset. Smaka av med ungefär 2 tsk salt och 2 krm peppar. Forma små bullar med händerna (doppa händerna i vatten!), platta ut potatisbullarna och vänd i rikligt med solrosfrön. Steks i lite olja på medelvärde. Potatisbullarna ska bli gyllenbruna med bränns ganska lätt så håll lite koll! (Mina åkte in i ugnen när det fått fin färg på bägge sidor för att alla få plats att stekas klart i stekpannan). Servera med knaperstekt bacon.

(Receptet är beräknat för 4 personer. Jag gissar på att det räcker till fler än så och då är vi ändå bra på att äta)

Skriv ut inlägg

Viilifabriken trollar fram en filbunke

den 13 oktober 2008, kl 07:52

På somrarna i Finland äter vi ofta viili till frukost eller som mellanmål. På viilibunkarna man köper i affären översätts viili ibland till filbunke och ibland till lättfil, den mest rättvisa jämförelsen är nog långfil. Vill man kan man göra som jag gjort i helgen, trolla fram egen viili. Det är bra, för just nu har vi fyra bunkar Finland i kylskåpet.

Viili, filbunke
Häll mjölk nästan enda upp till kanten i små bunkar eller skålar som rymmer 2-2,5 dl. Skeda i en dryg tesked viili (eller filbunke alt långfil som finns i många affärer) i varje bunke. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Flytta därefter in bunkarna i kylskåpet och låt stå 1-3 dygn till. När viilin stelnat är den klar att ätas.

När vi var små åt vi viili med socker. I somras serverade vi den med färska jordgubbar/blåbär, jordgubbssylt eller mammas havtornssås, det är lyxigt.


Skriv ut inlägg

Rostade kikärtor

den 9 oktober 2008, kl 19:28

Lisa lärde mig rosta kikärtor häromdan, vilken himla tur för mig. Det här är smart och gott och beroendeframkallande…

Lisas rostade kikärtor
Skölj en burk färdigkokta (eller för all del hemmakokta) kikärtor. Torka av och häll ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper eller i en teflonform, salta och eventuellt krydda med något valfritt. Rosta i 250 grader i 20-30 minuter. Passa noga så att de inte blir brända och ruska om plåten med jämna mellanrum. De är klara när det är krispiga rätt igenom.

Skriv ut inlägg

En ljummen höstsallad

den 6 oktober 2008, kl 22:44

Ikväll åt vi rödbets- och linsbiffar tillsammans med en rejäl höstsallad. Vill man att höstsalladen ska bli klar på ett ögonblick så låter man bli att rosta paprika till. I ärlighetens namn så rostade jag paprikan mest för att få börja med middagen tidigare (och slippa öppna skolböckerna). Gott blev det.

Ljummen höstsallad, 4 port
en burk kikärtor, sköljda
curry
en bit vitkål, strimlad
ett syrligt äpple
en ugnsrostad paprika eller två
0,5-1 dl kokta gröna linser
2 skivor gott bröd

Stek kikärtorna i lite olja och mycket curry. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna. Tillsätt till kikärtorna vitkål, hackat äpple och kokta gröna linser (koka lite extra om du gör rödbets- och linsbiffarna, annars kan man strunta i linserna). Fräs allt en kort stund och smaka av med salt och peppar. Om du gjorde som jag och stoppade in paprikan i ugnen på ungefär 200 grader, innan du började med biffarna, dela paprikan i mindre bitar och rör ner i höstsalladen. Pynta med brödkrutongerna.

Skriv ut inlägg

Kanelbulletävling

den 4 oktober 2008, kl 23:23

Ikväll har vi haft bulltävling med Johanna och Robin. Vi tilldelades varsin bulldeg och sen plockade vi fram allt ur skåpen som hade potential som bullfyllning (torkade blåbär, blåbärssylt, mandelmassa, kanel, russin, gröna coktailbär, choklad, vaniljsocker och en hel del där till). Sen var det fritt spelrum för att åstadkomma finaste och godaste bullen. Såhär några timmar senare kan jag konstatera att någon har fler bullar i magen än andra och att jag mår ganska illa.


Förebild

Mandelmassa, katrinplommon, vaniljsocker och smör

Johannas fina snigel

Smakprov

Robins vackra skapelse

Tusen och en bulle

Skriv ut inlägg

Kalasgoda äppelplättar

den 2 oktober 2008, kl 08:00

Här är ett recept på kalasgoda äppelplättar att äta efter tordagssoppan ikväll och riktigt vackra blev dom. Jag provade mjölkproteinfri kost när den här plättsmeten vispades till, så jag gjorde plättarna på rismjölk istället för vanlig mjölk och använde rapsolja istället för smör. Hoppade även över sockret utan att det saknades, fast då är rismjölken söt. Men krångla inte till det med rismjölk, som för övrigt inte är särskilt gott, stek lite plättar och ha en trevlig torsdag istället!

Kalasgoda äppelplättar
1,5-2 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
(lite socker)
2,5 dl mjölk
1-2 msk smält smör
1 ägg
2 äpplen
kanel

Vispa upp ägg tillsammans med mjölk och smält smör. Vispa ner mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt eventuellt socker. Häll upp små plättar i stekpannan och lägg på ganska tunt skivade äpplen innan smeten gräddats. Pudra över kanel på äppelsidan, vänd plättarna och grädda så att det får fin färg.

Det ska erkännas att jag sneglat en hel del på det här äppelplättreceptet den senaste tiden.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen