Mina fina morotsbröd
Periodvis bakar jag ganska mycket bröd. Det är spännande med nya recept och jag har många olika favoriter och ännu fler finns här. Mitt eget morotsbröd återkommer jag alltid till med jämna mellanrum, det är kalasbra att ha i frysen för att plocka fram till frukost eller som utflyktsbröd.
Tinas morotsbröd
25 jäst
2½ dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
½ tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl eller vad som finns i skåpen)
Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.
Publicerad i bröd, gröt, havregryn, morot | Kommentarer (24) Skriv ut inläggFiskgryta med röd curry
Det här är en sista-maten-som-finns-kvar-innan-storhandling-middag. Ni vet när man tittar i kylskåpet och tänker att det är kört. Sen tittar man en gång till, tar fram allt som går att äta och så slutar det med att man nästan känner sig som en trollkarl när det blev riktigt gott och dessutom två matlådor. Att man får äta med pinnar gör inte saken sämre.
Fiskgryta med röd curry
1 gul lök
1 morot
½ liten zucchini
1 liten bit kålrot
mangold
(el andra liknande grönsaker)
en stor pangusfilé
(el annan fryst/färsk vit fisk)
ungefär 2 msk röd curry-pasta
1 burk (lätt) kokosmjölk + ungefär 1 burk vatten
salt, peppar, torkad ingefära
Fräs hackad gul lök i lite olja. Dela övriga grönsaker och tillsätt allt utom mangold. Rör ner currypastan och låt fräsa en stund. Häll på kokosmjölk och vatten (ev en halv buljongtärning) och låt puttra tills grönsakerna är mjuka men med lite spänst. Tillsätt fisken delad i mindre bitar samt mangold, smaka av med kryddor. Låt puttra en liten stund till. Servera med ris och pinnar.
Receptet räcker till två portioner + två matlådor
Publicerad i fisk, gryta | Kommentarer (3) Skriv ut inläggTorkade trattkantareller
Igår var det tänkt att vi skulle komma hem från skogen med korgarna fulla av lingon och svamp att fylla frysen med. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Istället fick vi stjäla lite ur förrådet och idag gjorde vi soppa på trattkantareller plockade för ett par veckor sedan.
Trattkantarellsoppa
4 finhackade sharlottenlökar
torkade trattkantareller
(drygt 2 dl smulade i mindre bitar)
några stycken färska gula kantareller
4 dl matlagningsgrädde
4 dl mjölk
buljongtärning
maizena
lite soya
ev. salt, vitpeppar
Finhacka löken och fräs i lite smör tills den mjuknar. Lägg i den färska svampen och låt fräsa lite till. Tillsätt den torkade svampen, grädde, mjölk och buljong. Låt soppan puttra en stund, smaka av med kryddor och red med lite maizena.
Torka trattkantareller
Att torka trattkantareller är inte svårt. Börja med att rensa svampen. Sprid därefter ut svampen luftigt på tidningspapper. Byt gärna tidning om pappret blir fuktigt. När svampen är helt torr, lägg i en väl försluten burk och den håller i evighet.
En alldeles särskilt god blåbärskaka
Mamman bjöd inte bara på (o)farlig kyckling förra helgen, till efterrätt fick vi en farligt god blåbärskaka, med vaniljsås. Det är något alldeles speciellt med blåbärspaj och vanlijsås, och det här var särskilt gott. Receptet är från SvD‘s fredagsbilaga den 19/9. Ska ni baka kaka i helgen så prova den här.
Blåbärskaka upside down
4 dl blåbär
farinsocker
smör
Kaksmeten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Smörj en form (20 cm i diameter) och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills tills den blir slät. Häll smeten i formen över blåbären och slät ut med en slickepott. Grädda kakan i 175 grader i ungefär 40 minuter, prova med en sticka. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men inte lös. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Om blåbärsfyllningen skulle fastna i formen så ta bort den och lägg ovanpå kakan. Servera ljummen, med en klick vispad creme fraiche eller grädde. Eller med vaniljglass, eller vanlijsås eller som helt enkelt som den är, inte tokigt alls det heller.
Publicerad i bakat, blåbär, efterrätt | Kommentarer (5) Skriv ut inläggMammans farliga kycklingvariant
I helgen bjöd mamman på sin goda kycklingrätt, en av två kycklingvarianter som hon lagat så länge jag kan minnas. Igår bad jag om receptet och tidigare ikväll när jag skulle skriva ner det här så fick jag stora myror i huvudet. Alunrot! Det enda jag vet om alun är att det är en ”giftig” ingrediens i modelleran play-doh, och att barn därför inte får stoppa den i munnen. Efter att ha frågat google och bara blivit mer förvirrad var jag till slut tvungen att ringa mamman och fråga om hon verkligen försökt förgifta oss sedan vi var små. Efter en titt i kryddhyllan visade det sig vara arrowrot och inte alunrot hon använt i maten, tack och lov för det! Och tack för att jag inte gjorde en muskotnöt, det hade varit pinsamt otäckt.
Mammas ofarliga kyckling med purjo och gorgonzola
kyckling
purjolök
gorgonzola
arrowrot(!)
matlagningsgrädde eller liknande
salt, peppar
Fräs hackad purjolök mjuk och lägg i botten på en ugnsform. Stek kycklingen (hela filéer eller delad i mindre bitar) så att den får färg, salt och peppra. Lägg kycklingen ovanpå purjolöken och smula över gorgonzola. Strö över arrowrot (ungefär 2 msk) och häll över 1-2 paket matlagningsgrädde eller liknande. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter (eller så lång tid det krävs för att få kycklingen färdig).
Servera med ris och en god sallad (vi fick en finfin bönsallad).
Publicerad i drömmer jag?, farlig mat, gorgonzola, kyckling, mamman | Kommentarer (8) Skriv ut inläggPickipicki deluxe
Ni vet väl vad pickipicki är för något? Jag berättade om orginalet förra hösten . Nu är det pickipickisäsong igen, i helgen fick jag en rejäl kasse med äpplen av farfar. Häromdagen åt jag pickipicki deluxe, med äpple, apelsin, färska dadlar och torkade rönnbär. Det går åt en hel del pickipicki såhär i tentapluggar-dagar.
Publicerad i äpple, äpplen, farfar, pickipicki, tradition | Kommentarer (6) Skriv ut inläggKarins tjusiga lax med kräftstjärtar
I helgen tillagades ytterligare ett födelsedagsrecept. Karins recept blev en förtjusande fin fredagsfisk!
Kräftfylld laxfilé, 4 port
4 portionsbitar av laxfilé
(lätt)majonnäs efter smak (0-1 dl)
1 dl creme fraiche
1/4 tsk cayennepeppar
1 tsk dillfrön
300 gram hackade kräftstjärtar
Gör en skåra mitt ner i varje laxfilébit och lägg laxen i en ugnsform. Hacka samman alla ingredienser med en matberedare eller för hand. Smaka av med ev mer kryddor, salt och peppar. Lägg ett par matskedar av fyllningen i fiskbitarnas skåra så att det står upp som en tuppkam. Fram till nu kan maten förberedas och stå i kyl. När det är matdax, baka fisken mitt i ugnen i 225 grader i ungefär 12 minuter.
Servera med pressad potatis, dillsåsen, en god sallad och en rejäl citronklyfta.
Gräddig dillsås
2½ dl matlagningsgrädde
1 tärning fiskbuljong eller 2 msk koncentrerad fiskfond
2 dl lätt creme fraiche
½-1 msk pressad citronsaft
1 dl färskhackad dill
salt och vitpeppar
Medan fisken står i ugnen gör du såsen. Koka upp grädde och buljong. Tillsätt creme fraiche och koka upp under omrörning. Smaka av med citron, dill, salt och peppar.
Publicerad i fisk, kräftor, lax, recept-i-present | Kommentarer (11) Skriv ut inläggEn portion höst i en stor tallrik
Vissa jag-tar-vad-som-finns-närmast-i-kylskåpet-varianter blir godare än andra. Det här är en sådan variant som blev särskilt god. Dessutom smakar den lite höst och det känns inte som en nackdel. Får det lov att vara en portion höst kanske?
En höstsås till pasta
2 stora morötter
kålrot (i ungefär samma mängd som morötterna)
200 g nötfärs
½ grön paprika
en burk lätt creme fraiche (+½ burk vatten)
ajvar relish efter smak (eller en rågad msk stark ajvar)
paprikapulver, salt, peppar
Bryn köttfärsen. Riv morötter och kålrot och tillsätt tillsammans med hackad paprika till köttfärsen i stekpannan. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt creme fraiche och vatten, smaka av med ajvar och mer kryddor om det behövs. Låt puttra en liten stund och servera till pasta eller ris.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg