En alldeles särskilt god blåbärskaka
Mamman bjöd inte bara på (o)farlig kyckling förra helgen, till efterrätt fick vi en farligt god blåbärskaka, med vaniljsås. Det är något alldeles speciellt med blåbärspaj och vanlijsås, och det här var särskilt gott. Receptet är från SvD‘s fredagsbilaga den 19/9. Ska ni baka kaka i helgen så prova den här.
Blåbärskaka upside down
4 dl blåbär
farinsocker
smör
Kaksmeten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Smörj en form (20 cm i diameter) och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills tills den blir slät. Häll smeten i formen över blåbären och slät ut med en slickepott. Grädda kakan i 175 grader i ungefär 40 minuter, prova med en sticka. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men inte lös. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Om blåbärsfyllningen skulle fastna i formen så ta bort den och lägg ovanpå kakan. Servera ljummen, med en klick vispad creme fraiche eller grädde. Eller med vaniljglass, eller vanlijsås eller som helt enkelt som den är, inte tokigt alls det heller.
Publicerad i bakat, blåbär, efterrätt | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg5 kommentarer till “En alldeles särskilt god blåbärskaka”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Farligt, farligt… Jag nöjer mig med att njuta av den fina vaniljsåsskålen och tallrikarna. Ha en härlig helg! Jag planerar att inkludera några dadlar i min helg. ;)
Efter bilden är tagen svämmade vaniljsåsen över, det var ganska snyggt det med! Trevlig helg Josefina!
Det där låter och ser fantastiskt gott ut! Jag måste nog leta rätt på lite blåbär…
låter helt fantastiskt gott! =)
[...] smakar blåbär och att det är lagom saftigt. Jag vet inte än hur den blir, men receptet finns här om man vill [...]