Ett rosa pulver i en liten påse

den 2 september 2008, kl 08:44

Igår kväll var jag med om något mycket märkligt. I Lisas fina matlabb på Hornstullsstrand var det antisyraparty. Ett bord dukades upp med allt surt du kan tänka dig samt en del inslag av starkt och beskt. Därefter plockades några små påsar med ett rosa pulver* fram. Efter att ha låtit pulvret smälta på tungan högg vi in på surt efter surt. Och tänka sig, plötsligt smakade citronklyftorna sött, rabarbern var syrlig men söt på samma gång, yoghurten smakade efterrätt, lingonen smågodis och det smuttades tabasco runt bordet med glada tillrop som följd. Helt galet! Vilken spännande och trevlig kväll, tack för att jag fick vara med! Idag svider det både i tandköttet och känns i magen, så det kan väl inte ha varit en dröm?

*)I mirakelfrukten som växer i Afrika finns glykoproteinet mirakulin. Mirakulin påverkar smakreceptorerna i munnen, mekanismen är inte helt klar, men troligt är att mirakulin förändrar strukturen på receptorerna så att de söta smakreceptorerna aktiveras av syra. Med andra ord, allt som borde smaka surt smakar istället sliskigt sött. Effekten sitter i ungefär en timme.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen