En alldeles särskilt god blåbärskaka
Mamman bjöd inte bara på (o)farlig kyckling förra helgen, till efterrätt fick vi en farligt god blåbärskaka, med vaniljsås. Det är något alldeles speciellt med blåbärspaj och vanlijsås, och det här var särskilt gott. Receptet är från SvD‘s fredagsbilaga den 19/9. Ska ni baka kaka i helgen så prova den här.
Blåbärskaka upside down
4 dl blåbär
farinsocker
smör
Kaksmeten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Smörj en form (20 cm i diameter) och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills tills den blir slät. Häll smeten i formen över blåbären och slät ut med en slickepott. Grädda kakan i 175 grader i ungefär 40 minuter, prova med en sticka. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men inte lös. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Om blåbärsfyllningen skulle fastna i formen så ta bort den och lägg ovanpå kakan. Servera ljummen, med en klick vispad creme fraiche eller grädde. Eller med vaniljglass, eller vanlijsås eller som helt enkelt som den är, inte tokigt alls det heller.
Publicerad i bakat, blåbär, efterrätt | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg