Torsdagsmatematik

den 14 juni 2012, kl 22:51

20 st matbloggare plus 20 st recept är samma sak som 1 st kokbok att ladda hem här: Bloggreceptboken 2012. Den är gratis och hittills har exakt 889 personer klickat hem sitt alldeles egna exemplar.

Vill du ha tips på hur man kan läsa boken?
1) Gör som Baljväxtakademin, lek hitta ärtan och konstatera att antalet recept som innehåller någon form av baljväxt endast är 1 till antalet. Hittar du ärtan?
2) Lusläs (och laga?) samtliga 20 recept. Hitta 1 favorit och rösta på favoriten här.
3) Laga mitt recept och sätt poäng mellan 0-10.

Skriv ut inlägg

Varm pickipicki

den 13 juni 2012, kl 21:16

Det är när Frida dukar fram grillade äppelklyftor och hennes ena gullunge utbrister: VARM PICKIPICKI, som jag inser att jag nog skulle kunna vara kapabel till att kidnappa en unge ändå.

Grillade äppelknyten
Klyfta äpplen. Lägg i foliepaket tillsammans med lite smör, kanel och pressad citron. Lägg på grillen ca 5 min eller tills äppelklyftorna mjuknar. Servera som dom är, eller som Frida med en klick Kesella citrus.

Skriv ut inlägg

Korv med surkål med bröd

den 12 juni 2012, kl 22:24

I början av augusti har jag matbloggat i 5 år. Skulle jag börja räkna timmarna jag har lagt på detta genom åren, skulle jag med all säkerhet svimma av för en liten stund. Hur många recept som ryms här inne är också relativt oklart, men oavsett siffran så törs jag lova att det här är det enklaste receptet någonsin. Någon som är beredd att sätta emot?

Korv med surkål med bröd
Köp korvbröd, en god och smakrik korv med hög kötthalt och surkål på burk. Stek korven. Toppa det ena, med det andra, med det tredje.

Skriv ut inlägg

Sommarfrukosten

den 11 juni 2012, kl 09:55

Vad är det här för röra till bild, kanske du tänker. Det är ju jag som balanserar högst uppe på pinnstolen för att kunna bjuda dig på ett stycke sommarpepp! Du vet sommarblommor, sommartår, torkade syrénblommor (blivande syrénsocker – ännu ett sätt att kunna spara sommaren i en liten ask). Och så en sommarfrukost inte minst med melon, mangosmoothie och ett grötbröd. Jag vet, grötbrödet luras lite med sitt namn och låter kanske som vintermat. Men, nu råkar det var en av mina favoriter och är med andra ord ett bröd som är gott 365 dagar om året.

Grötbrödet
2 portioner kall fyrflingegröt (el havre)
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 tsk salt
1 liten näve krossade linfrön
ca 9-10 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, salt och linfrön. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, sesamfrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.

Skriv ut inlägg

Helgens grillfacit

den 10 juni 2012, kl 11:10

I fredags hade vi finbesök vid grillen. Ni vet dom där gästerna man helst vill imponera lite extra på, så att dom kommer tillbaka snart igen. Det började rätt bra faktiskt, tack vare mina grilltrick. Eller ja, jag kan ju egentligen bara ett grilltrick, men just det kommer man förvånansvärt långt på. Det är inte svårare än att plocka fram många grillbara förrätter i väntan på att grillen/glöden/maten ska bli klar någon gång. Quesadillas, försumbar tid på grillen. Sparris, försumbar tid på grillen, och så vidare. Själva grillmaten var det inte heller något fel på, tvärtom. Men sen kom en efterrätt och utan att gå närmare in på just den, så känner jag att det här är rätt tillfälle att svara på två frågor jag ofta får. Nej, jag fotar inte mat (efterrätt) som inte blir bra. Nej, jag lägger inte ut recept på mat (efterrätt) som misslyckas. Så var det med den saken.

Förrättsquesadillas
Snabbvarianten: riv ost över ett tortillabröd, strö över lite tacokrydda efter behag. Lägg locket på med ytterligare ett tortillabröd. Grilla på galler, en kort liten stund på varje sida. I utkanten och passa noga, bränns lätt.

Grillad potatis på Annikas vis
Dela kokt färskpotatis i kuber. Packa in i ett aluminiumfoliepaket tillsammans med mycket smör och många vitlöksklyftor, smula över flingsalt. Lägg på paket på glöden i ca 10 min.

Sommarsallad med jordgubbar och feta
Skölj sallad och andra gröna blad (gärna ruccola och basilika). Lägg på ett stort fat och toppa med halverade jordgubbar, smulad fetaost, svartpeppar och lite balsamicokräm.

Marinerad entrecôte
Blanda ihop marinaden (1 tsk stark senap, 1 msk worcester sauce, 0,5 dl rapsolja, ett par nypor flingsalt och ett par nypor svartpeppar). Vänd ner köttet och låt marinera någon timme. Grilla ett par-tre min per sida.

Skriv ut inlägg

Ibland är det fest på ön!

den 9 juni 2012, kl 21:47


Jag gillar dom här dagarna när SMHI luras åt rätt håll. Man räknar med en städdag inomhus för att undgå regnet. Istället skrattade vi bäst som skrattade sist och intog varsin vegowrap till lunch utomhus i gassande sol, bänkade framför Härr Gårman som uppträdde på Biskops-Arnös Fest på ön. Jag får väl helt enkelt tacka ansvarig meteorolog för en otippat fin dag.

Skriv ut inlägg

Nu pimpar vi Pimm’sen!

den 8 juni 2012, kl 17:29

Nog för att jag gillar Pimm’s, men först på tredje försöket i år blev vi nöjda. Låt mig därför presentera Pimm’s 2.0, en Pimm’s som bubblar och som smakar lite mer än sin föregångare.

Pimm’s 2.0
4 dl Pimm’s
9-10 dl lemonad (se recept nedan)
apelsin, lime, jordgubbar, gurka
en näve färsk mynta
is
Lemonad:
2,5 dl vatten
2 dl socker
5 citroner
8 dl kolsyrat vatten

1) Tillverka lemonaden: koka sockerlag (socker och 2,5 dl vatten), låt svalna. Pressa i citronsaft genom en sil. Hit kan förberedas t ex dagen innan.
2) Gör klart lemonaden genom att tillsätta kolsyrat vatten.
3) Tvätta och skär frukt och grönsaker (gurkan är obligatorisk i Pimm’s, skippa ej). Blanda med kall lemonad, Pimm’s och mynta. Låt stå kallt till servering.
4) Vid servering tillsätt generöst med is.

Skriv ut inlägg

Färskpotatis i mitt hjärta

den 7 juni 2012, kl 17:25

Imorse när vi hade tema färskpotatis i P4 Morgon Uppland passade vi på att laga Norrlandstacos. Det är ett prima sätt att låta den allra första svenska potatisen göra entré i fint sällskap. Ett annat bra sätt är att rosta de små färskpotatisarna hela i ugn, på hög värme tillsammans med generösa mängder olja och flingsalt. Sen finklipper man ner hela hushållets utbud av gröna örter, för att man vet att det är det värt.

Örtbakad färskpotatis
1 kg färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandade färsk örter (ex.vis rosmarin, dill, basilka, gräslök)
svartpeppar

Tvätta potatisen. Halvera störra potatisar och låt de små vara hela. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 250 grader i ca 30 min. Blanda potatisen med en liten extra skvätt olja, klipp ner färska örter, toppa med svartpeppar.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen