Sommarmaten är här nu
Igår kväll svalkade vi oss med gazpacho till middag. Årets första kalla soppa, efter en dag där solglasögonen åkt på, jag varit barfota i mina sandaler och syréndoften låg som en slöja över mina kvarter. Det fanns helt enkelt inget alternativ. För att vi skulle bli mätta plockade vi krutongerna ur soppan och pyntade dom med tillbehör. Tapenaden bjöd på sältan, och så premiärsmakade vi mandelsmör för första gången. Ni som gillar jordnötssmör, missa inte detta.
Recepten
Gazpacho som för övrigt är en prima mingelsoppa att servera ur glas på bufféer såhär års (samt ett recept på en kikärtsgazpacho med spenat- och getostfyllt bröd).
Tapenade, fina sommarsältan.
En pavlova med smak av rabarber
Vill ni veta en hemlis? Alldeles strax äter jag tårta till frukost! Det är förvisso ingen som fyller år, däremot firar vi i P4 Morgon Uppland att rabarber är typ det godaste som finns. Firandet stavas en pavlovatårta med rabarbercurd, grädde och jordgubbar. Och ja, rabarbercurd är faktiskt precis lika ljuvligt gott som det låter.
Pavlova med rabarbercurd,
grädde och jordgubbar
4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger
rabarbercurd (se nedan)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar
florsocker
Sätt ugnen på 200 gr. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en köksmaskin, elvisp eller liknande. Tillsätt 1 tsk socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är i, vispa ytterligare 3 min. Under fortsatt vispning, tillsätt maizena respektive vinäger. Spritsa ut en rund tårtbotten (2 dm i diameter) på plåt med bakplåtspapper. Vrid ner temperaturen till 120 gr. Grädda i mitten/nedre del av ugn i 1,5 h. Botten ska vara hård, men fortfarande lite mjuk och seg i mitten, om det behövs grädda ytterligare 15 min. Om tårtan förbereds dagen innan, kan marängbotten med fördel stå i kall ugn över natten. Bred ut rabarbercurd över marängbotten. Toppa med vispad grädde, färska bär och pudra över florsocker.
Rabarbercurd
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör
Dela rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke. Vispa ägget ordentligt. Koka upp ett vattenbad. Rör ner smör (delat i mindre bitar), äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften. Sätt stålbunken över vattenbadet (som ska koka) och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min (det kommer att kännas som att curden aldrig stelnar, men det gör den). Låt curden svalna.
Tips
Är du tålmodig vad gäller elvispandet, gör dubbelsats rabarbercurd. Då kan du breda lite extra på tårtan om du vill, och ställa resten i en burk i kylskåpet att njuta av vid fler tillfällen.
En norrländsk kusin till tacos
Jag har fastnat för egentillverkade nachoschips, för att det är så förgörande gott. Men så satte Carl ner foten och sa att chips äter man hädanefter bara på fredagar. Det hjälpte därför inte att jag försökte kringå regeln genom att locka med nachostallrik, när vi stod hand i hand med vad-ska-vi-äta-till-middag-paniken i affären tidigare idag. Men just när jag sagt nachostallrik så fick jag syn på tunnbrödsknäcket och såg en norrlänsk kusin till tacos framför mig. Att vi strax därefter ramlade över årets första svenska små färskpotatisar gjorde knappast min idé sämre. Så säg hej till tacons norrländska kusin, en enkel men smakfull snygging.
Norrlandstacos
Koka ägg och färskpotatis. Servera med gravad lax, finhackad rödlök, löjrom, gräddfil och finklippt gräslök. Och tunnbrödsknäcke, såklart.
Köttbullar med granskott och enbär
Vi fortsätter att beta av några gamla favoriter. Igår kväll plockade vi de sötaste små granskott och sen stekte vi finfina köttbullar med granskott och enbär i smeten. Det här har jag längtat efter i ett helt år. Om det är någon som undrar hur skogen smakar, så är det just precis såhär.
Receptet på skogsköttbullarna?
Hittar ni här.
Ska vi byta blommor med varann?
Låt säga att jag skulle ta ogräsburken och ge mig ut på ogräsjakt, vad skulle ni tipsa mig om att fynda i naturen och vilka recept/idéer får jag inte missa? Vi kan väl göra en deal, jag påminner er om några av pickipickis bästa naturens-skafferi-tips och ni tipsar mig om era? Säg ja!
Ogräs på backen
Nässelpesto och nässelrisotto
Nässelsoppa
Ogräsblinier
Myggmedelssnapsen
Älskade träd
Tappa björksav
Granskottssirap
Köttbullar med granskott och enbär
Himmel och fläderpannkaka
Fläderbubbel
En sallad med almfrön
Päron i flaska
Välkommen rabarber!
Idag skördade vi rabarber för första gången i år. Sen firade vi skörden med att baka fjolårets favoritmuffins, ni vet dom med rabarber, sötmandel och mynta. Det måste vara något alldeles speciellt med dom tre ingredienserna tillsammans. Hade jag haft en glassmaskin, är jag säker på att det här hade varit sommarens godaste glass. Ni som har, testa vetja, tänk om jag har rätt. Vi andra nöjer oss med muffins, och är garanterat nöjda och glada ändå.
Och receptet?
Det hittar ni här
Fredag hela veckan!
Någonstans mellan helgdagar, klämdagar och riktiga helger, fast samtidigt mitt uppe i tentaplugg och därmed sju dagars skolveckor, är det inte lätt att hålla reda på vilken veckodag det egentligen är. För att förenkla tillvaron kör vi därför fredag hela veckan. Ikväll till exempel, då åt vi fredagshamburgare. Några matskedar barbequesås i köttfärssmeten, syltad rödlök, grönsaker och vitlökssås som tillbehör. Som ni kanske kan ana är det helt okej med lite oreda ibland.
Syltad rödlök
2 st rödlök
0,5 msk smör
2 msk råsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Skala löken och skiva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i smör utan att de tar färg. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar. Låt koka ihop ytterligare en liten stund, ung 5 min.
Publicerad i hamburgare | Kommentarer (10) Skriv ut inläggMiddagsdealen!
Ni vet dom där kvällarna när man bara inte kommer på vad man ska ta sig för att laga, man sneglar på yoghurten och tänker att ingen matlåda imorgon är morgondagens problem. Vill ni ha ett tips? Då bjuder man hem en middagsgäst under premisserna: du önskar maträtt, jag lagar. Maten är genast spikad, och man kan inte dra sig ur. Precis just det gjorde vi igår och Helena önskade sig italienskt. Italienskt hon sa, italienskt det va. En god middag i fint sällskap, och till och med middagsgästen gick hem med en matlåda. En rätt bra idé faktiskt, man kan nästan tro att det var jag som kom på den.
Kalvfrikadeller i tomatsås
Frikadeller:
500 g kalvfärs
1-2 finhackade schalottenlökar
0,5 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
rivet skal från 1 citron
Tomatsås:
2 finhackade schalottenlökar
1 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad basilika
1 krm svartpeppar
Pasta och pynt:
4 portioner spaghetti
färsk basilika
hyvlad parmesan
Fräs lök och vitlök mjuk i olja (i en gryta, låg värme) utan att den får färg. Tillsätt tomater och kryddor. Låt koka ihop, småputtra på svag värme. Blanda ihop ingredienserna till frikadellerna. Stek en provfrikadeller, om det önskas, krydda mer. Forma frikadeller och lägg ner i grytan. Låt puttra under lock tills frikadellerna är genomkokta. Under tiden: koka spaghetti. När pastan är klar, häll av vattnet. Vänder ner pastan i grytan. Servera pyntad med finklippt färsk basilika och hyvlad parmesan.
Publicerad i italienskt, pasta | Kommentarer (20) Skriv ut inlägg