6:e juni

den 6 juni 2012, kl 20:46


Saknar.

Skriv ut inlägg

Studenten och studentskor!

den 5 juni 2012, kl 08:46

Systern bakar tårtor som ingen annan och det här är hennes högsäsong. Jag vet inte hur många olika sorters tårtor hon är uppe i den senaste dryga veckan, men samtliga jag har smakat har varit kalasgoda. Hon har försett födelsedagsbarn med tårtor de senaste åren, men i år har hon verkligen lyckats toppa formen.  Själv sliter jag mitt hår varje gång jag ska baka något mer avancerat än kanelbullar. Trots detta slog jag igår kväll på stort och bakade det i Uppsala klassiska bakverket studentskor. Efter fasterns recept: mördegsformar fyllda med chokladtryffel som toppas med ljusgrön glasyr. Pilligt var det och fint blev det. Nu kan jag med hedern i behåll gratta alla som tar studenten idag, hurra för er!

Studentskor
4,5 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
Chokladtrýffel:
150 g mörk blockchoklad
3/4 dl vispgrädde
15 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 droppar grön karamellfärg

Arbeta ihop mördegen, för hand eller i maskin. Plasta in mördegen och låt den vila i kylen ca 1 tim. Smält chokladen i vattenbad. Koka upp smör och vispgrädde. Rör ner smör samt grädde i den smälta chokladen. Tryck ut mördegen i formarna, grädda 10-15 min mitt i ugnen i 200 grader. Låt formarna svalna. När de är helt kalla, lossa ur formarna och fyll mördegsformarna med chokladtryffel. Låt stå kallt tills tryffeln stelnat. Blanda florsocker med vatten och karamellfärg och bred ut över chokladtryffeln. Förvara kakorn kallt.


En studentska, flera studentskor. Okej?

Skriv ut inlägg

Kycklingburgare med mango

den 3 juni 2012, kl 14:24

Jag förstår mig inte på fysiologin, men det är ju uppenbart att när man till slut blir ledig efter en jäktig vår, så är jag tröttare än vad jag varit under någon dag hittills i år. Trots att jag har slagit årsbästa i sovmorgon två dagar i rad, så har jag varken orkat laga lunch eller middag. Då är det rena turen att somliga i det här hushållet ännu inte har något sommarlov och därmed fortfarande har lite energi kvar. Igår kväll fick jag den här kycklingburgaren levererad till soffan. Har jag sagt att han är fin min C?

Kycklingburgare
400 g kycklingfärs
1 röd chili
ca 5 cm färsk ingefära
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda kycklingfärs med finhackad chili, riven ingfära, salt och svartpeppar. Forma till 4 hamburgare och stek i lite olja på bägge sidor, medelhög värme cirka 15 min totalt (skär ett snitt och kolla att de är genomstekta. Servera i hamburgerbröd med grönsaker och färsk mango.

Skriv ut inlägg

Vad man gör när det regnar?

den 2 juni 2012, kl 15:11


Till exempel kan man bjuda in gulligaste femåringarna i stan på bullbakarkalas.

Sen konstaterar man att det krävs 6-8 bullrullarhänder för bäst resultat.

Därefter räknar man till hundra cirka 8 gånger, innan bullarna blir klara.

Slutligen firas att man inte tillhör dom som springer Stockholm Marathon idag.

Recept
Kanelbullar

Skriv ut inlägg

Jamen skål då!

den 1 juni 2012, kl 16:48

Så kom sommarlovet, och ikväll ska jag fira med en rabarberdrink. Tips på hur en sådan blandas till med bäst resultat?

Skriv ut inlägg

Det vankas studentmottagningar

den 31 maj 2012, kl 07:26

Det vankas studentmottagningar och i P4 Morgon Uppland pratar vi alldeles strax om vad som kan passa att duka fram till en försommarbuffé. Eftersom vi kan göra två saker samtidigt, passar vi under tiden på att tillverka två varianter av snittar. Ett tunnbrödknäcke smaksatt med kummin och anis i botten. Topping nr 1 är en västerbottensostkräm medan topping nr 2 är en pepparrotskräm och kallrökt lax. Enkla men goda, den där kombon som är en återkommande favorit ni vet. Någon som minns vad som serverades på er egen student? Någon som har matplaner för någons studentfirande i år, vad dukar ni i så fall fram? Dela med er vetja!

Tunnbrödknäcke med kummin och anis,
toppade med västerbottensostkräm resp
pepparrotskräm och kallrökt lax

48 små snittar

4 stora tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt

Toppning 1:
1,5 dl ricottaost
1,5 dl riven västerbottensost
finklippt gräslök

Topping 2:
1,5 dl ricottaost
2 tsk finriven färsk pepparrot
1 nypa svartpeppar
100 g kallrökt lax
finklippt gräslök

Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över kummin, anis och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugn i 200 grader i 4-7 min, sista 2 minuterna kan bröden flyttas upp högre upp i ugnen. Passa noga, de ska bli hårda och börja få lite färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Rör i ihop fyllning 1, mixa slät med stavmixer. Rör ihop fyllning 2: ost, pepparrot och svartpeppar. Innan servering: skeda eller spritsa ut 1 dryg tsk fyllning på respektive bit tunnebrödknäcke. Toppa pepparrotsvarianten med en liten laxros. Finklipp gräslök över samtliga.

Fler studentbuffétips
Gazpacho i glas
Västerbottensostpaj
Örtkryddade parmarullar

Skriv ut inlägg

Potatissalladen bekänner färg!

den 28 maj 2012, kl 22:45

Har ni sett en så färggrann potatissallad? Det är knappt så att jag har det själv. I flera år har vi ätit potatissallad med basilikaolja som dressingbas, våra potatissallader är med andra ord alltid gröna. Grönt må vara skönt, men ikväll fick jag syn på tomatpeston på butikshyllan och beslutade i samma ögonblick att det var dags för en röd potatissallad som variation. Så blev det, en röd potatissallad med smak av Italien och grillad kyckling till det. Funderar redan på vad det blir för färg på nästa potatissallad, tips?

En röd potatissallad med smak av Italien
Skrubba och koka 1 kg färskpotatis. Ånga av och låt svalna. Blanda 3/4 dl creme fraiche med 3 msk tomatpesto, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Skiva en 0,5 rödlök fint och strimla ett gäng soltorkade tomater. Blanda dressingen med potatis, rödlök och ruccola. Toppa med kalamata oliver och rostade pinjenötter.

Skriv ut inlägg

En fin försommarhelg

den 27 maj 2012, kl 22:50

Den här helgen har varit så fin att jag helst av allt vill stoppa ner den i en liten ask för att kunna plocka fram snart igen. I fredags invigde vi Messobs uteservering för säsongen, äntligen får man väl lov att säga då det var systerns och min kusinjulklapp. I lördags gick världens finaste pärla igenom besiktningen och vi fotade allt från mat till ett fint brudpar. Sen avslutade vi kvällen med varsin mojito för att fira att myntakvinnan är tillbaks på torget igen. Söndagen bjöd på rapsfält, årets första badutflykt och grillmiddag. Ja ni hör ju, försommaren är den allra bästa tiden. Vet ni förresten hur man stannar tiden här och nu? Man kokar syrénsaft till dom stora och rabarbersaft till dom små, sen stoppar man saften i frysen. Den som spar han har försommaren kvar när det kommer tuffare tider.

Rabarbersaft
1,5 kg rabarber
5 dl vatten
5 dl socker

Skölj rabarbern och skär i centimetertjocka bitar. Lägg i en stor kastrull och koka upp tillsammans med vattnet. Låt småkoka under lock tills rabarbern är mjuk, ca 10-15 min. Sila genom duk. Rör ner sockret och låt koka upp på nytt så att sockret löser sig. Frys saften och plocka fram när den ska drickas. Den som vill ha saften i kylskåp tills den dricks upp kan tillsätta 1 krm natriumbensoat tillsammans med sockret för bättre hållbarhet.


Ingen poesi är så vacker som knallgula rapsfält

På gräsmattan bjöds det på grillat till middag och Pimm’s i glasen

Grannens kjol måste förresten ha haft något otalt med vår grill, oklart vad.

Fler recept
Syrénsaft
Pimm’s

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen