Sommarsalladen som dansar salsa

den 24 juni 2012, kl 08:55

Det behövdes inte mer än att midsommaraftonen gav mig lite solbränna åter, för att jag skulle längta efter sommarmaten igen. Sommarmat som i snabblagat, sommarmat som som i salladsvariant,  sommarmat som i kall mat, sommarmat som i färgglatt. Ja, sommarmat som i just precis det vi åt igår kväll. En kycklingsallad med smaker som påminner lite om en fruktigt söt men chilistark salsa. Betyget? Det här kommer vi att äta snart igen.

Sommarsalladen som dansar salsa
1 hel grillad kyckling
1 kruka romansallad
1 mango
2 avokado
2 tomater
0,5 röd chili
0,5 kruka koriander
0,5 msk olja
svartpeppar

Dela kyckling, mango, avokado och tomater i mindre bitar. Finhacka chili och koriander. Blanda avokado, mango, tomat, chili, koriander och olja i en bunke och låt stå en stund. Skölj och bryt salladen, lägg i botten på ett stort fat. Toppa med kyckling och avokado-magosalsan, avsluta med lite svartpeppar.

Skriv ut inlägg

Vinkelivink!

den 23 juni 2012, kl 14:17

Midsommar bjöd på barfotaväder, en utflykt med pärlan till Roslagens famn, finvinster i lotteriet på Nötsvedens IP och både årets första och andra dopp i havet. Äntligen! Jag bjuder på Instagram-bevis och önskar en fortsatt fin midsommarhelg!

Apropå Instagram
Ni har väl sett den här sidan som gör dina Instagrambilder till kylskåpsmagneter?

Skriv ut inlägg

Nu tjuvstartar vi!

den 21 juni 2012, kl 06:59

Godmorgon! Idag klär jag mig i midsommarklänning, krans i håret och cyklar till radion med (inte helt otippat) färskpotatis, matjessill och jordgubbar i cykelkorgen. Vi tjuvstartar helt enkelt midsommarfirandet med potatis- och matjespicki samt svenska jordgubbar med fläderkräm. Lyssna här, vetja!

Potatis- och matjessnittar
Koka lika stora men små färskpotatisar, låt kallna. Skär av en liten bit av botten på varje potatis. Toppa potatisen med en bit matjessill, en liten klick sås (creme fraiche smaksatt med rivet citronskal, lite citronsaft, en nypa finriven färsk pepparrot, lite salt och svartpeppar) och finklippt gräslök och finhackad rödlök. Stick igenom en tandpetare i varje så att de håller ihop/är lätta att äta.

Svenska sommarbär med fläderkräm
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3/4 dl koncentrerad flädersaft

Vispa grädden (ej hårdvispad, hellre lösvispad). Vispa för hand ner först creme fraiche, smaksätt därefter med flädersaften. Låt stå kallt till servering. Servera krämen till färska sommarbär.

Mer midsommar, tack!
Receptinspiration här


Potatis- och matjespicki, minsann!

Skriv ut inlägg

En karibisk kväll att minnas

den 20 juni 2012, kl 16:45

Igår var vi på heldagsutflykt i Stockholm och kunde bl a konstatera att den den nyfödda bebin var lika fin som sin storasyster, att senapen på Nationalmuseumets restaurang var galet stark och att hur fin Rosendals trädgård än må vara så är 45 kronor för en morotskaka på papperstallrik lite i överkant. På kvällen spanade vi tillsammans med Lotta in Momas Kitchen (och balkong!). Om det bjöds på karibiska godsaker? O ja! Det var så gott att vi ägnade hemresan åt att fundera på hur vi ska bearbeta Moman att 1) säga upp sig, 2) starta matlagningskurser och skriva kokböcker och 3) flytta in i det röda köket och laga karibiskt sju dagar i veckan. Tills dess matlagningskurserna är i gång föreslår jag att vi allesammans ställer till med minst en karibisk afton vardera i våra egna kök.

Karibisk afton på Momas vis

Skåla i rum punch och dippa friterad matbanan i tamarindsås och majonnäs.

Grilla jerk chicken och servera med ris på bästa kokosmjölksviset, grillade cassavaknyten, potatissallad, coleslaw och karibisk salsa.
Bjud på en efterrättsdröm; karibisk trifle med bästa banankakan i botten (som fått suga i sig en skvätt finrom), varva färsk mango, vaniljkräm och vispad grädde, toppa med flagad kokos och riven choklad.

Skriv ut inlägg

Man undrar ju

den 19 juni 2012, kl 09:44

Man undrar ju vad jag och mamman egentligen höll på med i det röda köket igår kväll. Kan du gissa?

Och jo, det är ätbart.

Skriv ut inlägg

Fläderblommorna är tillbaka!

den 18 juni 2012, kl 16:33


Den här dagen har jag väntat på i 11,5 månad. Väntat, saknat, längtat efter att fläderblommorna äntligen ska slå ut igen. På 11,5 månad hinner man samla ihop sina fläderfavoriter sedan tidigare och tänka ut nya. Till exempel tänker jag att fläderkräm till svenska sommarbär rimligtvis borde vara rätt gott, kanske i en midsommartårta? Jag tänker också att flädersorbet och fläderglass omöjligt kan misslyckas. Sedan ska det ju erkännas att tankarna utan hejd flyger vidare även till flädergravad lax, fläderisglass, fläderpannacotta, flädercurd, drinkar smaksatta med fläder, flädermarinerade bär, flädersill och så vidare. Nå, hur tänker ni andra?

Fläderfavoriter
Flädersaft
Skåla i fläderbubbel
Himmel och fläderpannkaka
Annikas flädermoussetårta

Skriv ut inlägg

Vilket lag vi hejar på ikväll?

den 17 juni 2012, kl 22:27

Att jag gillar Danmark är ingen hemlighet. Att danskarna dessutom har förstått storheten i att göra bröd till måltid och måltid på bröd samlar ännu ett gäng pluspoäng till landets fördel. Ikväll dukar vi därför fram smörrebröd på längden och tvären och håller våra tummar. 

Smörrebröd
I botten: danskt rågbröd, skiva och halvera
Princip: servera små måltider på bröden, tänk typ: lite-pyttipanna-med-stekt-ägg ovanpå.

Förslag på fina smörrebrödspålägg:
Ex) Leverpastej och grovhackad saltgurka och vanlig gurka
Ex) Skivad kall, kokt potatis, toppa med matjessill, gräddfil och gräslök
Ex) Sallad, skivad rostbiff och syltad rödlök.

Skriv ut inlägg

Ikväll dansar vi jordgubbssalsa!

den 15 juni 2012, kl 16:59

Vi är tolv stycken som har tippat resultatet i samtliga gruppspelsmatcher i EM, somliga är mer fotbollsintresserade än andra. Carl som är garanterat minst intresserad leder relativt stort och har tippat på pricken rätt resultat i mer än en tredjedel av matcherna hittills. Jag vet inte om jag törs avslöja att han inte ens tittade på vilka lag som spelade när han fyllde i tipsraden. Var finns rättvisan i det? Själv har har tippat 1-1 i kvällens match Sverige-England. Eftersom jag inte samlat många poäng hittills, så kan vi ju bara hoppas att jag har fel ikväll igen. Vinner Sverige dansar jag jordgubbssalsa till segerfesten!

Jordgubbssalsa
250 g jordgubbar
1/4 finhackad rödlök
0,5 finhackad röd chili
1 tsk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 nypa råsocker
1 nypa flingsalt
1 nypa svartpeppar

Snoppa jordgubbarna och grovhacka. Blanda samtliga ingredienser (blanda gärna rejält med en sked så att jordgubbarna såsar ihop sig lite).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen