En favorit i repris
I helgen ramlade jag över årets första granskott. Ni vet vad det betyder va? Rätt svar hittar ni här.
Publicerad i granskott | Kommentarer (5) Skriv ut inläggLyxvarianten av en grillad smörgås
Det är lätt att uppgradera en smörgås till en smörgås man minns. Hur? Man trollar med tillbehören! Paprikan slänger man in på högsta värme i ugnen, och glömmer bort. Brödet gör ett nedslag på grill eller i grillpanna. Sen viftar man med sitt trollspö så att den råa rödlöken blir en ljuvligt god syltad rödlök, det är nästan ett för lätt trick. Köttet marinerar man efter tålamod och tid. Har man lite av just dom två varorna är det inget att fälla några tårar över. Basilikaoljan är nämligen en prima efteråt-marinad, för oss som alltid är ute i sista stund. Och gott blir det, sanna mina ord.
En grillad smörgås med flankstek, rostad paprika,
syltad rödlök och basilikaolja
4 skivor gott surdegsbröd
2 msk rapsolja
400 g flankstek
3 msk olja
3 msk chipotlepasta
0,5 tsk salt
Basilikaoljan:
2 krukor färsk basilika
5 msk rapsolja
1/3 vitlöksklyfta
rivet skal från en 0,5 citron
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Syltad rödlök
2 st rödlök
0,5 msk smör
2 msk råsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
1 st avokado
2 st röd paprika (alt grillad paprika på burk)
Rör ihop marinaden och låt köttet marinera så länge som tiden tillåter, gärna sedan kvällen innan men kortaare tid fungerar också fint. Om du grillar paprikorna själv; 250 grader högt upp i ugnen, grillvärme så länge att skalet blir svart och paprikorna börjar falla ihop. Ta ut och låt svalna, dra av skalet när de svalnat. Skala löken och skva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i smör utan att de tar färg,socker, vinäger, salt och peppar. Låt koka ihop ytterligare en liten stund. Mixa ihop ingredienserna till basilikaoljan. När köttet är färdigmarinerat, bryn på hög värme någon min på varje sida, Lägg in i ugn i ugnsform, mitt i ugnen 150 gader, tills innertemperatur på 55 grader. Låt vila i aluminiumfolie medan resten förbereds. Rosta brödet i olja i en stekpanna, tills det får fin färg. Toppa det rostade brödet med skivad avokado och/eller grillad paprika i botten, därefter syltad rödlök, flankstek som skurits i centimetertjocka skivor och lite basilikaolja överst.
Publicerad i smörgåsvariant | Kommentarer (10) Skriv ut inläggHipp, hipp, hurra!
Idag äter vi jordgubbstårta och plockar vitsippor i stora knippen.
Sen säger vi hipp, hurra och grattis till fina pappan som fyller år.
Sparris och hollandaise
Lyllos mig! Vet ni varför? Jo, för idag äter vi färsk sparris med hollandaisesås till frukost i P4 Morgon Uppland. Först vispar jag så ihärdigt att det hamnar inom kategorin morgongympa, sen äter jag den godaste förrätten frukosten av dem alla.
Sparris med hollandaisesås
2 knippen färsk grön sparris
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar. Ansa sparrisen. Lägg ner i lättkokande lättsaltat vatten ca 3 min, beroende av tjocklek. Lyft upp med hålslev och servera med hollandaisesås.
Publicerad i radiomat, sås, sparris | Kommentarer (8) Skriv ut inläggJo, det står i lagboken!
Ganska exakt ett halvår efter alla andra i matbloggssvängen smakade jag i helgen labneh för allra första gången. Avrunnen getyoghurt. Till utseendet ser det ut som små mozzarellaostar, eller kanske kokta små ägg. Till smaken, tja, en krämig tjock färskost som smakar getost? Eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska ge en rättvis beskrivning av labnehn, så gör jag det jag önskar någon gjort med mig för länge sen. Jag inför tvång på att smaka! Ni måste helt enkelt gå till affären och köpa detta, eller göra egen. M-å-s-t-e, är det uppfattat?
Lammfärsspett och en sallad med labneh
och rostade rödbetor
600 g rödbetor
knappt 0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandad sallad, t ex ruccola och rödbetsskott
labneh
timjan, svartpeppar
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Blanda med olja och flingsalt i en ugnsform. Rosta i 225 grader tills de är mjuka (ca 30 min). Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera salladen på ett stort fat, toppa med rödbetor och labneh, svartpeppar och lite timjan. Servera med lammfärsspetten.
Publicerad i färskost, labneh, lammfärs, rödbetor, salladsvariant | Kommentarer (31) Skriv ut inläggKosläppspremiär
I lördags for vi på kosläpp, ni vet sådana aktiviteter som riktiga stadsbor ägnar sig åt en gång om året. Nu förstår jag äntligen varför korna skuttar. Vem sjutton hade inte skuttat av ren förskräckelse om man mötte en hel vägg av människor? Minst lika livat var bilsläppet, när alla bilar skulle därifrån samtidigt. Då var det nog korna som skrattade högst. I matsäckskorgen hade vi packat ner banankaka med smak av Karibien, och än en gång får ett Moma-recept höga poäng.
Momas karibiska banankaka
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk färskriven ingefära
1 nypa malen muskot
skal från 1 citron
0,5 dl mjölk
2 dl bruna bananer
Rör ihop smör och socker. Separera äggvitor och äggulor. Rör ner gulorna i smör- och sockerblandningen. Rör därefter ner mjöl, bakpulver, citronskal och kryddor. Tillsätt mjölk och mosade bananer, rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner i smeten. Häll i en smord och bröad form , grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. Receptet är Momas.
I-väntan-på-skuttande-kor 1
I-väntan-på-skuttande-kor 2
Startskottet för sparris
Att såhär i början av maj gå från vinterförrådet till ett skafferi som rymmer primörer av alla dess slag är lite som att pånyttfödas igen. Färsk sparris tillhör definitivt kategorin råvaror-jag-längtat-efter. Att startskottet äntligen gått firar med en sparrisrisotto som ger hopp om att det blir sommar i år med. Hurra för det. Jo jag lovar, det går faktiskt inte en vinter utan att jag tvivlar om den saken.
Sparrisrisotto
5 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
pynt: citronzest, hyvlad parmesan,
pinjenötter, lufttorkad skinka
Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. Under tiden, koka sparrisen i lättsaltat vatten, ung 3 min. Dela i mindre bitar, spar några hela att garnera med. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Rör ner den hackade sparrisen. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med sparris, lufttorkad skinka, citronzest och hyvlad parmesan. Serveras genast. Receptet räcker till 4 personer, kan serveras i mindre portion som förrätt.
Publicerad i pickipicki, sparris | Kommentarer (16) Skriv ut inläggDagens lördagsfrukost
Idag dukar vi fram mannagrynsgröt med rabarber- och jordgubbskompotten, ni vet den fina som smakar kardemumma. Till det surdegsbröd med jordnötssmör och ost. Det här är med andra ord frukosten som ropar: hej lördagsgodis! Knepet när det vankas mannagrynsgröt lyder som bekant: koka dubbelt så mycket gröt som du planerar att äta och gör klappgröt till mellis av det som blir över.
Publicerad i frukost | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg