Middagsdealen!

den 15 maj 2012, kl 11:15

Ni vet dom där kvällarna när man bara inte kommer på vad man ska ta sig för att laga, man sneglar på yoghurten och tänker att ingen matlåda imorgon är morgondagens problem. Vill ni ha ett tips? Då bjuder man hem en middagsgäst under premisserna: du önskar maträtt, jag lagar. Maten är genast spikad, och man kan inte dra sig ur. Precis just det gjorde vi igår och Helena önskade sig italienskt. Italienskt hon sa, italienskt det va. En god middag i fint sällskap, och till och med middagsgästen gick hem med en matlåda. En rätt bra idé faktiskt, man kan nästan tro att det var jag som kom på den.

Kalvfrikadeller i tomatsås
Frikadeller:
500 g kalvfärs
1-2 finhackade schalottenlökar
0,5 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
rivet skal från 1 citron

Tomatsås:
2 finhackade schalottenlökar
1 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad basilika
1 krm svartpeppar

Pasta och pynt:
4 portioner spaghetti
färsk basilika
hyvlad parmesan

Fräs lök och vitlök mjuk i olja (i en gryta, låg värme) utan att den får färg. Tillsätt tomater och kryddor. Låt koka ihop, småputtra på svag värme. Blanda ihop ingredienserna till frikadellerna. Stek en provfrikadeller, om det önskas, krydda mer. Forma frikadeller och lägg ner i grytan. Låt puttra under lock tills frikadellerna är genomkokta. Under tiden: koka spaghetti. När pastan är klar, häll av vattnet. Vänder ner pastan i grytan. Servera pyntad med finklippt färsk basilika och hyvlad parmesan.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Middagsdealen!”

  1. Emilia kl 11:19, den 15 maj 2012

    Det där var en riktigt bra idé! Jag ska komma ihåg den! :)

  2. Helena kl 19:29, den 15 maj 2012

    Middagsgästen tycker att konceptet är smått genialt! Strax ska maten i matlådan ätas, först ska bara några sidor till avklaras :)

  3. Kim kl 19:32, den 15 maj 2012

    Bra deal, idag är en sådan dag då gärna varit på gästens sida ;)

  4. Moma kl 20:57, den 15 maj 2012

    Jag håller med Kim, de senaste veckorna hade jag mer än gärna varit gästen! Förresten så tycker jag att vi ska träffas och laga mat ihop snart igen!

  5. tina kl 21:17, den 15 maj 2012

    Emilia: Gör det! :-)

    Helena: Bra jobbat!

    Kim: :-)

    Moma: Ja, det måste! Från och med första veckan i juni är jag flexibel med tider, det vore toppenkul!

  6. Amy's piece of cake kl 22:48, den 15 maj 2012

    Underbara bilder du har på din fina blogg!

  7. Tina N kl 11:33, den 16 maj 2012

    Superidé! :)

    Jag kör samma koncept – igår var Mannen hos mig och jag gjorde extra mycket mat och det räcker till ikväll också! :)

  8. anna kl 19:15, den 16 maj 2012

    Bjud in mig nästa gång!

  9. tina kl 19:15, den 16 maj 2012

    Amy: Tack det var fint sagt!

    Tina: Smart! :-)

  10. tina kl 19:16, den 16 maj 2012

    Anna: Kom när du vill!

  11. Moma kl 20:59, den 16 maj 2012

    Bra, då har vi några veckor på oss innan jag sticker :-)

  12. Mårtenssons kök kl 21:03, den 16 maj 2012

    Så smart tips, det finns ju verkligen inte någon undanflykt där inte! Dessa frikadellerna hade vi också kunnat tänka oss.

  13. tina kl 22:31, den 16 maj 2012

    Moma: Hurra, då säger vi så! Uppsala, Stockholm, Göteborg?

  14. tina kl 22:32, den 16 maj 2012

    Mårtenssons kök: Jag med, snart igen. ;-)

  15. Karin Hedlund kl 10:53, den 17 maj 2012

    Åh vad gott det ser ut! Och vilken snygg skål! Var har du hittat den?

  16. tina kl 10:55, den 17 maj 2012

    Karin: Den var faktiskt som hittad, den är nämligen inhandlad billigt på Himla här i Uppsala.

  17. Karin Hedlund kl 11:53, den 17 maj 2012

    Billigt och Uppsala var ju ett jättebra svar! Jag bor också i Uppsala och jag har tydligen helt missat Himla. Den affären måste jag kolla in.

  18. tina kl 12:14, den 17 maj 2012

    Karin: :-) Himla är ett Uppsalaföretag, dom har en outletbutik i Librobäck, nära återvinningsstationen. Googla vetja!

  19. Karin Hedlund kl 12:31, den 17 maj 2012

    Hi hi, jag gjorde precis det :) Jag blev ju så nyfiken! Dit ska jag absolut bege mig.

  20. tina kl 19:32, den 17 maj 2012

    Karin: Fint! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen