När tärningen faller på musselpasta
Det vore kanske en överdrift att kalla det tradition, men vissa fredagar dukar vi fram musslor i det röda köket. Vi brukar slå tärning om huruvuda det ska bli musslor i form av moules marinés, musselrisotto eller musselpasta. Det bästa med att slå tärning med sådana alternativ, är att det alltid blir vinst. Nu senast föll tärningen på musselpastan, hurra för det!
Musselpasta
Koka pasta för två. Tvätta och skrubba (ett nät) musslor ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp ett par dl vitt vin och lika mycket vatten, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Plocka musslorna ur skalen, men spar ett gäng musslor med skal att toppa pastan med. Fräs lite lök, färsk röd chili, och ev lite vitlök i någon matsked olja i en stekpanna. När löken är mjuk, häll över 1-2 dl av musselspadet och grädde efter behag. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner nykokt pasta, musslorna och rejält med finhackad bladpersilja.
Andra vinnarkast med samma tärning
Moules marinés och hembakad baguette
Musselrisotto
Chokladkalender – lucka 18
Klicka på bilden för att öppna lucka 18!
Chokladkalendern – lucka 17
Klicka på bilden för att öppna lucka 17!
Mammans makkarakeitto!
Idag bjuder jag på min fina mammas (finska) makkarakeitto, varsågoda vetja! (Lenkkimakkara finns för övrigt i många välsorterade matbutiker, liksom exempelvis Hötorgshallen om någon har vägarna förbi där. Korven kan föralldel bytas ut mot annan korv, men då är det inte makkarakeitto längre, kom ihåg det).
Mammans makkarakeitto
1 liter grönsaksbuljong
6-8 st potatisar
2 st morötter
1 palsternacka
en liten bit rotselleri
1 st purjolök
10 st kryddpepparkorn
500 g lenkkimakkara
ev salt
Skala och dela grönsakerna i mindre bitar, koka i 10-15 min i buljong tillsammans med kryddpeppar. Tillsätt korven och koka i ca 10 min till.
Publicerad i finsk mat, korv, makkara, mamman, soppa | Kommentarer (5) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 16
Klicka på bilden för att öppna lucka 16.
Publicerad i chokladkalender 2010 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 15
Klicka på bilden för att öppna lucka 15!
Chokladkalender – lucka 14
Klicka på bilden för att öppna lucka 14!
Publicerad i chokladkalender 2010 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggKyckling som smakar jul!
Inget är så tacksamt att smaksätta som kycklingfärs. Vips så smakar den än det ena, än det andra. Vad passar då bättre såhär i december än att kycklingpastan får en fin smak av jul? Jag tillhör dem som inte äter mig mätt på julbord innan jul. Hela december är därför en enda lång längtan och nedräkning till julaftonsmaten. Att äta ”annan mat” som smakar jul stillar inte den längtan, tvärtom. Jag längtar mer än någonsin förr. 11 dagar kvar.
Kycklingpasta med smak av jul
Fräs en finhackad gul lök i någon matsked rapsolja. När löken blivit mjuk, rör ner 400 g kycklingfärs och låt bryna. Krydda med 1 tsk salt, 2 tsk kanel, 1,5 krm kryddpeppar och 2-3 msk chilisås. Rör ner 1 burk krossade tomater eller 2 dl creme fraiche. Låt puttra medan pastan kokar, smaka av med mer kryddor om det behövs. Servera kycklingpastan med grovriven parmesan, lite pudrad kanel och grovhackad bladpersilja.
Kycklingfärs på andra vis
Kycklingfärsbiffar med smak av chili och ingefära, i pita bröd
Kycklingfärssås med smak av curry
Nudelgryta med kycklingfrikadeller