Tre sorters kakor
Ikväll har vi bakat kakor. Det doftar gott i köket och nu har vi hur många kakor som helst. Någon som vill bli bjuden på fika i påsk? Det blev tre sorters kakor; Leilas chocolate chip cookies (som jag bakat förut), finska pinnar (inspiration och recept från Livet på en gård) och biscotti (receptet hittade jag hos Natz).
Leilas chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 apelsin
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad 70%
100 g hasselnötter
Rosta hasselnötterna i cirka 10 minuter och gnugga bort det mesta av skalet i en torr handduk. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och rivet apelsinskal krämigt. Rör i ägget. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand. Hacka chokladen grovt och blanda den och hela hasselnötter i smeten. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper och platta till klickarna lite. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 180 grader, i cirka 10 minuter.
Biscotti
2 ägg
100 g smör
1 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl hel och skållad sötmandel
skal från 1 citron
Vispa äggen lätt och vänd ner smält smör. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner även detta. Rör ner mandel och rivet citronskal.
Finska pinnar
200 g smör
1 dl socker
3,75 dl mjöl
1 dl potatismjöl
½ msk vaniljsocker
Kör alla ingredienserna i matberedaren till en kakdeg. Rulla ut till fingertjocka längder. Pensla med ett uppvispat ägg (vi glömde ägget ser jag nu, men det gick bra ändå), strö över hackad mandel och pärlsocker. Skär i 5 cm långa kakor. Grädda i ungefär 13 minuter i 175 grader.
Publicerad i bakat, choklad, citron, cookies, fika, ingefära | Kommentarer (2) Skriv ut inläggEn riktigt bra chokladefterrätt
Ikväll äter Carl och jag efterrätt och firar att vi idag blivit morbror och nästan-moster. Vi har inte sett bebisen än, men det går rykten om att det är världens sötaste barn. Det om något är värt att fira.
Det här är en riktigt bra chokladefterrätt, på flera vis. Dessutom är den oväntat god.
En riktigt bra chokladefterrätt, 2 port
en mogen avokado
en banan
8-10 frysta jordgubbar
2 tsk kakao
Mixa till en len chokladkräm. Serveras direkt.
Publicerad i avokado, banan, choklad, efterrätt, födelsedag, jordgubbar, mixer | Kommentarer (8) Skriv ut inläggNudelwok med wasabitopping
Ikväll lagade vi en improviserad middag som blev riktigt lyckad. Jag kommer att laga det här igen, då med strimlad kyckling eller räkor till, tror jag bestämt.
Nudelwok med wasabitopping
grönsaker att woka (morot, broccoli, paprika tex)
majs
risnudlar
vitlöksklyfta
chili
salt, peppar
japansk soja
lime
sesamfrön
inlagd ingefära
keso
wasabi
Skär grönsakerna i tunna strimlor. Woka i het stekpanna. Koka under tiden risnudlar enligt anvisningar på paketet. Blanda till wasabitoppingen genom att smaka av keso med lite lagom mycket wasabi. Blanda till sås att hälla över woken genom att blanda soja (ungefär en ½ dl), finhackad inlagd ingefära, rivet skal från en lime samt saft från en halv lime. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna. När nudlar och grönsaker är klara, blanda dessa tillsammans med soja- och limesåsen. Strö över rostade sesamfrön och servera med en klick wasabitopping.
Publicerad i billig mat, broccoli, ingefära, morot, nudlar, vegetariskt, wasabi | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggPannkakstårta
I lördags firade Doris sin födelsedag och bjöd traditionsenligt på pannkakstårta. Hon hade noggrann övervakning av pannkakstårtstillverkningen. Själv åt hon plättårta med blodpudding och leverpastej och var lika glad för det. Jag tror att hon var mycket nöjd med sitt 6 årskalas.
Pannkakstårta
pannkakor (ju fler desto bättre)
vispgrädde
sommartårta: färska jordgubbar, hallon och andra bär
vintertårta: hallonsylt/jordgubbssylt och äppelmos
Stek pannkakorna och låt de svalna (mamman stekte pannkakorna, trots att jag övar varje torsdag så blir mina aldrig lika fina som hennes). Vispa grädden. Plocka ihop tårtan strax innan den ska serveras, varva pannkakor med sylt och grädde.
Publicerad i äppelmos, bär, efterrätt, födelsedag, hallon, jordgubbar, önskekost, pannkaka, tårta, tradition | Kommentarer (1) Skriv ut inläggGlasspatrullen
I fredags eftermiddag när solen värmde som allra mest blev vi sugna på årets första glass. Vi valde varsin GB glass nyhet;
Magnum Mayan Mystica
”Dekadent chokladglass täckt med mjölkchoklad och blandad med varma toner av kanel, honung och muskot smak.”
Vi kom fram till att det här var den godaste av glassarna. Men det måste ha varit svaga toner av kanel och honung, det smakade chokladglass helt enkelt.
Cornetto Frutti Disc
”En helt ny smak- och ätupplevelse från Cornetto inspirerad av receptet på cheesecake!”
Nja, det smakar inte cheesecake. Det smakar tamt av mest ingenting.
Calippo Refresh
”En riktigt svalkande nyhet! Pop-up glass med smak av citron och ananas. Naturliga färger och aromer!”
God ananssmak. Men det var nog inte riktigt Calippoväder trots allt, Johanna fick värma den länge med vantarna för att hon överhuvutaget skulle kunna börja äta sin glass.
Jag är nog lite besviken på glassarna. Men ge tillbaka min Magnumglass med yoghurt, så förlåter jag er GB för årets nyheter.
Publicerad i glass | Kommentarer (5) Skriv ut inläggHemgjord müsli
Jag äter havregrynsgröt till frukost varje morgon, jag gillar gröt. Vissa perioder är jag däremot inte alls särskilt sugen på gröt. I flera veckor har jag längtat efter att få göra müsli, precis så som jag vill ha den. Igår gjorde vi egen müsli. Oj, vad god den blev, jag tror att jag aldrig kommer att vilja äta gröt mer.
Müsli
5 dl fiberberikade havregryn
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1-1,5 msk kanel
2 dl torkade katrinplommon
3 äpplen
Skala äpplen, ta bort kärnhuset och skiva i tunna skivor. Lägg på bakplåtspapper och låt torka i ugnen, 50-75 grader i ett par timmar (gör äppelchips helt enkelt). Rosta solroskärnor och pumpafrön i en torr stekpanna, de ska få lite lätt färg. Mortla linfrön lite lätt och blanda tillsammans med solroskärnor, pumpafrön, kanel och havregryn. Dela katrinplommon i mindre bitar och blanda i. När äppelskivorna torkat, bryt dem i mindre bitar och blanda i även dessa.
Jag hade även en vision om torkade blåbär i müslin. Det tog dock halva kvällen och hela natten att torka dem. Gott blev det, men det kommer nog inte bli några blåbär nästa gång. Någon måtta får det vara.
Publicerad i äpple, ge-bort-present, vardagslyx | Kommentarer (5) Skriv ut inläggMinestronesoppa
Här kommer dagens torsdagssoppa, en god minestrone, varsågoda.
Minestronesoppa, 2 port+matlåda
en gul lök
2 morötter
1/3 zucchini
1-2 dl okokt pasta, en liten sort
½ burk kidneybönor
en burk krossade tomater
några cm finstrimlad purjolök
en vitlöksklyfta
en grönsaksbuljongtärning
oregano, salt och peppar
persilja
Koka pastan. Hacka lök, dela zucchini i mindre bitar och moroten i ännu mindre bitar. Fräs i en gryta i lite olja tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta. Tillsätt en burk krossade tomater, en halv burk med vatten samt en buljongtärning. Låt puttra under lock i ungefär en kvart. Lägg i kidneybönor och purjolök när det återstår några minuter. Smaka av med oregano, salt och peppar. Tillsätt pastan i slutet tillsammans med lite persilja. Servera med ett gott bröd, kanske det här, eller det här.
Publicerad i billig mat, bönor och liknande, soppa | Kommentarer (7) Skriv ut inläggVardagsmat
Det här är nog så nära vardagsmat det går att komma hemma hos oss. Tonfisksås. Snabbt, billigt och gott. Och finns det bara tonfisk i kylskåpet så går det alltid att få ihop en god tonfisksås under tiden pastan kokar.
Dagens tonfisksås, 2 port+matlåda
1 gul lök
1 burk tonfisk i vatten
1/3 zucchini
majs
Laga lätt eller liknande
ajvar relish
kapris
salt/peppar
Fräs finhackad lök i lite olja. Lägg i zucchini delad i mindre bitar och låt fräsa lite till. Tillsätt tonfisk, majs och Laga lätt, låt puttra en liten stund. Smaka av med ajvar relish, kapris, salt och peppar. Servera med pasta eller ris.
Bortsett från tonfisken varieras såsen i det oändliga beroende på vad som finns i kylskåpet. Riven morot är det oftast i och paprika. Kokosmjölk eller creme fraiche istället för Laga lätt. Curry istället för ajvar, oliver och soltorkade tomater istället för kapris, osv.
Vi har varit på vårteckenjaktpromenad idag och såg små tussilago på samma ställe som förra året (då 13 mars). Visserligen såg jag snödroppar redan i januari i år, men tussilago, det är något helt annat. Tussilago är vår på riktigt, välkommen våren!
Publicerad i billig mat, pasta, pastasås, vår | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg