Nu rensar vi skåp och skafferier!

den 18 april 2010, kl 19:08

picki_img_4390

I vanliga fall storhandlar vi på söndagar, mat som räcker en hel vecka framåt, dvs till hela veckomatsedeln. Det är praktiskt och framförallt spar det tid (för att ännu mer leva upp till vår präktighetsstämpel skriver vi alltid handlingslistan i samma ordning som matvarorna passeras när vi går genom butiken, och givetvis har vi alltid med oss egna tygkassar). Men, den här söndagen står (storhandlings-)bilen isärplockad i ett garage. Vad passar då bättre än att göra en kyl-/frys-/skafferitömning, och istället laga middagar utifrån vad som redan finns hemma. Den här veckomatsedeln avslöjar med andra ord vad vi alltid har i skåpen här hemma, samt sådant som vi samlat på oss i våra gömmor.

Mån Panerad abborre med massor av dill
Tis Pasta med kantarellsås (Hej pappa, har du några kantareller kvar?)
Ons Matjessill med rödlök, gräddfil, ägg och kokt potatis
Tor Grön linssoppa med vitlök och stekpannebröd
Fre Wok med röd curry och kokosmjölk
Lör Fredagspizza med kyckling och fänkål
Sön Rotfruktspaj

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Nu rensar vi skåp och skafferier!”

 1. Papeppe kl 19:32, den 18 april 2010

  Vem har hjälpt till med abborren?
  Min frys är full med gula svampar.

 2. tina kl 19:35, den 18 april 2010

  Pappan: Du har hjälpt till med abborren. Men jag tror faktiskt inte att du har fler kantareller i frysen än vad vi har. :-)

 3. Eva kl 20:33, den 18 april 2010

  Lycklig är den som har kantareller i fysen…

  Vår handlingslista är förtryckt med kryssrutor framför de vanliga matvaror som vi brukar handla och med några extra kryssrutor för ”nyheter” inom varje kategori. Allt uppställt efter hur varorna är placerade i vår stora matbutik! Hemma går vi bara igenom listan från början till slut och noterar efter hand – superenkelt och inget glöms bort. Tala om präktighet…

 4. Erika/Erka Perka kl 20:55, den 18 april 2010

  Vi kör också veckohandling med lista efter varornas placering. Säkert präktigt, grymt effektivt! :-)

 5. tina kl 22:05, den 18 april 2010

  Eva: Haha, är det sant? Är det ni eller butiken som håller tillgodo med en sån lista tro? :-)

  Erika: Vi är inte ensamma om att vara präktiga (effektiva) med andra ord. Skönt att höra! :-P

 6. charlotta kl 22:12, den 18 april 2010

  haha, vad skönt att höra att någon mer än jag (och enbart jag – calle är totalt ointresserad av allt som har med listor att göra) håller på med nörderier när det gäller inköpslistor!

  hoppas du får en fin vecka, picki!

 7. Sofia kl 07:46, den 19 april 2010

  Det blir oftast att jag handlar inför kommande veckan på söndagar oxå, men det har en nackdel… mycket är utplockat, slut eller ”ruttet” på affärerna då, eller är det bara jag som tycker det?

 8. Paula kl 09:05, den 19 april 2010

  Åh, vad skönt att det finns lika präktiga och annala människor som jag. Jag har gått över till att veckohandla på måndagar eftersom framförallt grönsaker brukar se rätt trötta ut på sondagseftermiddagar. Utöver det skriver jag upp veckomenyn och dekorerar den lite samt fäster den på kylskåpet så jag vet vad som skall tinas osv dagen innan. När veckan är slut, hamnar menyn bredvid teet i skafferiet, så jag alltid har inspiration att hämta.
  Den här veckan blir kyl/frystömmning även för mig, skall bara köpa mejeriprodukter som jag inte kan leva utan.

  Btw, jag är inte 54, utan 24…

  Tack för en dejlig blogg!

 9. frida kl 10:03, den 19 april 2010

  Vi gör precis likadant! Det är ju skönt att vara präktig!

 10. Ingela [All is Pretty] kl 13:30, den 19 april 2010

  Det är bra att vara präktig tycker jag! :) Vi rensar ofta i skafferiet så vi har full översikt över vad som finns och har till och med en fryslista med förteckning över allt som finns i frysarna (har lyxen att ha en extra frys i källaren). Så planerar vi veckans mat på söndagarna utefter vad som står på den listan och kompletterar med färskvaror för veckan på måndagen och fyller med med lite mer färskt och ev. färsk fisk/kött till helgen på torsdag/fredag. Det känns superbra att utgå från vad man har hemma istället för att alltid släpa hem massa nytt.

  Och så älskar jag att alltid veta vad som ska tillagas, det sparar så mycket energi i vardagen. Visst att man inte alltid känner för det som står på listan men när man har planerat så noga efter vad som finns hemma är det ju enkelt att bara byta om på dagarna i så fall.

  PS: Har också turen att ha en pappa som förser mig med mängder av kantareller och trattkantareller till frysen, det är vadagslyx om något!!

 11. Fröken Dill kl 14:10, den 19 april 2010

  Skåprensning låter som en bra idé. Det blir lite för sällan. Sist hittade vi 7(!) påbörjade paket glasnudlar… Veckohandling skulle tyvärr inte fungera. Jag vet aldrig vad jag kommer vara sugen på och J vet sällan i början av veckan vilka dagar han äter middag hemma. Å andra sidan passerar vi en hel del olika butiker på våra vägar mellan jobb och hem, så det brukar lösa sig.
  Hälsar fröken Dill

 12. Sofia kl 15:52, den 19 april 2010

  Ha va kul, trodde verkligen det bara var jag som skrev ”fryslistor” på vad som finns i frysen…har hållit det hemligt hittills:)

 13. Mikkan kl 17:54, den 19 april 2010

  Bra grej att göra emellanåt. Det känns kanske inte så roligt som att handla ny mat (det är ju ett nöje i sig), men man blir ofta förvånad över hur mycket man har i frys och skafferi som duger alldeles utmärkt! :)

 14. Josefina kl 20:21, den 19 april 2010

  det ser så gott ut, picki … jag är ju en fisk-älskare av stora mått.

 15. tina kl 22:44, den 19 april 2010

  Charlotta: Min Calle är faktiskt mer handlingslistenörd än vad jag är, haha. :-P

  Sofia: Du har rätt. Vår storhandlingsaffär är okej, men deklart att det kan vara lite utplockat ibland. Reklamen från butikerna brukar dessutom ramla in här innan vår söndagshandling. Då bläddrar jag lite snabbt däri, men erbjudanden börjar ändå inte gälla förens dan därpå. Finns där något man vill ha så är det lite surt ibland. :-)

  Paula: Smart att ha veckomatsedeln på kylskåpsdörren. Vår har vi endast i datorn, och då händer det lätt att man missar att plocka fram något ur frysen. Jag får väl skriva ut och dekorera en lista jag med. :-) Däremot har även vi kvar alla tidigare veckomatsedlar för inspiration längre fram, inte bredvid teet i skafferiet, men arkiverat här på picki!

  Frida: Ja! Ibland händer det att vi storhandlar i din storhandlingsaffär, men med listan listad efter vår vanliga affär. Då är det ovanligt svårhandlat! :-)

  Ingela: Wow, jag tror bestämt att du är min präktighetsidol!! Och lyllos dig som har en extra frys, vår räcker knappt till…

  Fröken Dill: Sju öppnade paket glasnudlar är imponerade. Det närmaste rekord vi kom i vårat skafferi var 3 st oöppnade paket röda linser…

  Sofia: Det här med fryslistor låter som en god idé, jag tror jag ska ta efter detta.

  Mikkan: Jag håller helt och fullt med!

  Josefina: Jag med! :-)

 16. carolina kl 17:46, den 20 april 2010

  vi rensade frys och kyl förra veckan, och fick faktiskt in egen pizza på fredagen vi med :) perfekt ju, man kan slänga på vad man vill!
  däremot hade vi inte sådär lyxig matsedel i övrigt, en himla massa falukorv blev det, haha ;)

 17. Appropå frystömning… at pickipicki kl 08:28, den 22 april 2010

  [...] frystömning, titta vad jag hittade när jag gick igenom frysen ordentligt häromkvällen! Helt klart [...]

 18. Ewa kl 18:29, den 30 april 2010

  Listskrivare här också. Har även kört fryslista ;). Hade även kryddorna i alfabetiskordning förr då vi hade ett skåp nära spisen, mycket tidsbesparande (men kommentarer fick man…)

 19. tina kl 22:40, den 2 maj 2010

  Ewa: Wow! Vi saknar ett bra system för kryddorna faktiskt. En salig röra är det, och får som följd att man köper nya kryddburkar som man inte sett att man har. Så blir det ännu mer burkar och ännu mer röra. Kanske ska sortera efter alfabetet. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen