Vad är det där geléprovet egentligen?

den 11 augusti 2010, kl 17:36



För den som har svarta (eller för den delen röda) vinbär i överflöd passar det utmärkt att koka gelé att njuta av senare i höst eller vinter. Ljuvligt gott och ett smart sätt att spara en liten koncentrerad smak av sommaren till mörkare tider. En burk hemkokt gelé brukar dessutom vara en uppskattat gå-bort-present. När jag kokade svartvinbärsgelé för första gången för ett par år sedan kunde jag dock inte för mitt liv förstå vad det var för geléprov det talades om i vart och vartannat recept, men nu vet jag.

Geléprovet
När du vill veta om saften till gelén kokat tillräckligt länge, gör ett geléprov genom att hälla en sked saft på en tallrik. Dra fingret genom saften, om saften stannar kvar på varsin sida om där-du-drog-fingret så har den kokat tillräckligt länge (se bild ovan).

Recept på svartvinbärsgelé hittar du här.

Skriv ut inlägg

Som en post-it-lapp i augusti

den 10 augusti 2010, kl 22:51

Med detta vill jag bara påminna er, och framförallt mig själv, om att fruktsallad inte är att underskatta. Varken som mellis eller som efterrätt. Tvärtom, det finns ingen hejd på mig när någon dukar fram fruktsallad. Med några tandpetare i så blir den dessutom snudd på kusin till pickipicki.

Sommarfruktsallad
Dela syrliga äpplen, banan och melon (cantaloupe) i mindre bitar. Toppa med färska hallon.

Skriv ut inlägg

Att mötas av ett dukat bord

den 8 augusti 2010, kl 22:26

Nu är ju inte jag någon hemmafru, men om jag hade varit en, så hade jag varit jordens sämsta hemmafru. Utan tvivel. Jag ogillar att diska, att städa är inte min starka sida, för att inte tala om tvättstugan som jag väldigt sällan besöker. Jag gillar endast en hushållssyssla, och det är matlagning. För att kompensera det jag inte gör i det här hushållet så lagar jag desto mer mat. Middagsmaten är mitt bord och ingen annans. Nu vill jag inte säga att det är någon uppoffring att laga mat sju dagar i veckan. Tvärtom, att laga mat är ju det roligaste jag vet. Jag har med andra ord gjort en oförskämt förmånlig deal. Till följd av att det alltid är jag som bjuder på ett dukat bord, så är det också en väldigt speciell känsla att kliva in genom dörren och mötas av indisk mat som puttrar på spisen. Och som doftar ljuvligt. Ett dukat bord och levande ljus. Så fint att det kanske till och med är värt att städa lite, för att få uppleva det här oftare. Det tål verkligen att tänkas på.

Jamies Chicken Tikka Masala
4 st kycklingfiléer
3 st rödlökar
en rejäl bit färsk ingefära
5 st vitlöksklyftor
2 st röd chili
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 tsk tikka masala currypasta
2 msk yoghurt
1 citron
en burk krossade tomater
en burk kokosmjölk
salt och peppar

Mixa skalad ingefära tillsammans med vitlöken och en chili (utan kärnor). 2 msk av denna röra läggs åt sidan och sparas till marinaden. Resten mixas tillsammans med 2 st rödlök. Blanda marinaden av 2 msk chili-och-vitlöksmix, samtliga torra kryddor, yoghurt, saft och rivet skal från citronen samt hälften av currypastan. Dela kycklingen i mindre bitar och låt den ligga i marinaden så länge som du har tålamod. Stek därefter kycklingen i en stekpanna. Fräs på medelvärme en skivad rödlök i en kastrull tillsammans med resten av currypastan samt chili-vitlöks-och-rödlöksmixen. När löken är mjuk, tillsätt krossade tomater och kokosmjölk. Låt puttra en stund och häll därefter såsen över den stekta kycklingen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och pynta maten med en finhackad chilifrukt och en klick yoghurt. Receptet är beräknat för 4 personer.

Skriv ut inlägg

En dejt i det röda köket!

den 7 augusti 2010, kl 08:14

”Ett vackert och rejält surdegsbröd söker modern och kul soppa”, ja så löd min receptefterlysning på Twitter igår kväll. Och visst kan man lita på Anna, en av mina främsta matbloggsidoler alla kategorier. Har ni inte hittat till hennes Skånska Skafferi på Taffel än, så är det hög tid (apropå det så har jag alldeles snart tänkt återkomma i ämnet matbloggar-ni-absolut-inte-får-missa). Hursomhelst, innan jag visste ordet av så hade jag ett riktigt toppenrecept framför mig. Squashsoppa med parmesan, pyntad med blommor. Med kilovis squash i köket och en finfin bit parmesan i kylskåpet så var det här receptet precis vad jag letade efter. Och visst passade de bra tillsammans, brödet och soppan. Tur för dem, och för mig, att de garanterat kommer få tillfälle att träffas fler gånger.

Squashsoppa med parmesan,
pyntad med blommor
1 kg squash
8-10 squashblommor (pynt)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
100 g parmesanost (parmigiano-reggiano, grana padano eller liknande)
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
olivolja
nymalen svartpeppar
ev lite salt

Skölj squashen och dela i grova skivor. Skala lök och vitlök, halvera schalottenlökarna. Lägg grönsakerna på en smord plåt, ringla över olivolja och strö över lite salt. Baka i 200 grader i mitten av ugnen i en halvtimme. Mixa därefter grönsakerna släta. Späd till lämplig soppkonsistens med grönsaksbuljong som kokats upp. Riv parmesanosten och tillsätt 2/3 till soppan.  Smaka av med salt. Skölj blommorna och låt dem torka på hushållspapper. Fräs dem kvickt i en stekpanna tillsammans med lite olivolja, salt och peppar. Pynta soppan med nymalen svartpeppar, parmesanost och squashblommor.
Receptet som helt och hållet är Annas är beräknat för 4-5 personer.


Klara

Färdiga

Skriv ut inlägg

Bästa födelsedagspresenten!

den 5 augusti 2010, kl 09:07

Mina byggjobbare skötte sig exemplariskt, trots sommarhetta dagarna i ända. Lagom till pickipickis treårsdag stod den slutligen klar, uteköket med sjöutsikt som jag, jag menar pickipicki önskat sig så länge. Man kan med andra ord säga att förra årets utespis växt till sig ganska rejält, nu är det ingen som behöver laga mat på huk längre. Arbetsbänkskivan till vänster är provisorisk och ska ersättas av en storlek större. Till höger kan maten lagas på Muurikka (stekhällen på bild) eller på ett grillgaller. Det tog emot att konstatera att murbruket till de eldfasta stenarna ska brinna i 3 veckor innan eldning är tillåten. Uteköket är med andra ord fortfarande oinvigt, trots att vi rest hem från sommarkollot. Men den som väntar på något gott? För är inte utomhusköket tjusigt så säg. Garanterat finast i Finland.

Skriv ut inlägg

Tjärlek i glassformat

den 4 augusti 2010, kl 21:34


En kula tjäraglass utanför S-market,
Ylöjärvi 29/7 2010

Skriv ut inlägg

Hurra för pickipicki idag!

den 3 augusti 2010, kl 10:29

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det pickipickis födelsedag. 3 år och 547 recept är värt att fira tycker jag. Hur vi firar på bästa vis? Bjud picki på ett recept i en kommentar vetja! Själv bjuder jag på mammans långpannekaka med hallon och röda vinbär. Den riktiga födelsedagspresenten återkommer jag till, men jag törs utlova att den kommer göra självaste Ernst Kirchteiger grön av avund. Det ni.

Långpannekaka med hallon
och röda vinbär
4 dl piimä (filmjölk)
2 dl socker
7 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 dl rapsolja
2 ägg
rejält med färska bär,
förslagsvis hallon och vinbär,
eller jordgubbar och rabarber
florsocker

Blanda samtliga torra ingredienser. Rör ner filmjölk och ägg. Häll smeten i en långpanna (smord eller med bakplåtspapper). Täck kakan med bär. Grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter (tiden beror på bären, håll koll på kakan så att den inte bränns). Pynta med florsocker när kakan svalnat.


Lokal snöby, Ylöjärvi 27/7 2010

Skriv ut inlägg

Kräftkok på kusinens vis

den 2 augusti 2010, kl 14:10

Att jag delar badsjö med Finlands godaste kräftor bekräftades ännu en gång vid den traditionsenliga kräftskivan häromkvällen. Vi invigde grannhusets nybyggda bastuterass nere vid vattnet, åt laxsoppa till förrätt och kusinfiskade kräftor till efterrätt. Kräftorna smakade precis så som kräftor ska smaka, dill, sälta och lite väl slabbigt, men ändå alldeles underbart. Jag tror bestämt att vi inte kunde ha sagt välkommen till augusti på ett finare vis.

Att koka kräftor
på kusinens vis

5 l vatten
knappt 1,5 dl grovt salt
5 sockerbitar
2-3 knippen krondill
50 levande kräftor

Koka upp vattnet i en kastrull som rymmer 10 liter. Tillsätt salt och socker. Tillsätt 15-25 levande kräftor i kokande vatten, de största först. Se till att alla kräftorna täcks av vattnet. Tillsätt rikligt med dillskaft och dillkronor. Koka i 12-15 minuter, tiden beror på storleken på kräftorna. När kräftorna är kokta (röda), ta bort dill och de kokta kräftorna. Upprepa med resten av kräftorna i samma lag.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen