Pickipicki goes äppelvecka!
”I vilka maträtter använder ni äpple som ingrediens?” var frågan jag kastade ur mig på twitter häromkvällen. Det visade sig vara ett riktigt lyckokast. Det ramlade in både väntade och oväntade tips , allt från äppelmos till äppelomelett. Jag blev helt enkelt så inspirerad att jag på stående fot bestämde mig för en veckomatsedel med äppeltema kommande vecka. Det här ska bli kul! Vad hade förresten du svarat på frågan?
Veckomatsedel 42
Mån Ljummen höstsallad
Tis Ugnspannkaka med äpple, bacon och timjan
Ons Final i Årets hemmakock (någon mer som ska dit?)
Tor Kycklingsoppa med äpple och curry
Fre Äppelomelett
Lör Curry Afghanistan
Sön Plommonspäckad fläskkarré
Äppelplockardagen, oktober 2010
17 kommentarer till “Pickipicki goes äppelvecka!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
äpplen stekta i smör med lök, kokt potatis och massa grovkornig senap! mumma!
Ugnspannkakan låter supergod!
…och så kör du på saftiga bröd med äpple i till frukost – så är kostcirkeln sluten…
/Martin
martinbakar.se
Haha, känns som jag har haft äppelvecka hela månaden! Och varje gång jag kommer förbi mina föräldrars hus så plockar jag ännu mer! Helt underbart! Grytor, mos, chutney, paj, torkade äpplen eller bara helt naturella. Alltid lika gott!
Jag vill också testa att göra chutney, det har inte blivit av ännu. Tyvärr kan jag inte äta äpple som det är utan måste tillaga det..men ibland slinker det ner ett ändå. Svenska äpplen rules!
haha, vilken fantastiskt bild! äppelvecka låter ju himla fint, det blir det tyvärr inte någon för min del för just nu ser mitt kök ut som en av dantes helvetescirklar… – det är köksrenovering på gång!
Sara: Intressant!
Hanna: Ja, det hoppas och tror jag med:-)
Martin: JA! Såklart!
Johanna: Äppelmånad toppar äppelvecka! :-)
Emma: Hurra för svenska äpplen! Tur i oturen (för dig) att äpple är gott tillagat också.
Charlotta: Yatzyhanden är tillbaka! Kul med köksrenovering, eller rättare sagt: kul med resultatet. Ser fram emot bildbevis!
Låter super med ugnspannkakan!
Kan man få recept?
Jag är lite konservativ och använder mest äpple i pajer och kakor, möjligen i curryrätter. Och i mosform på gröt. Men jag kanske borde vidga mina vyer…
Robin: Jag har frågat Elin (på ragazze.se) som tipsade om pannkakan, lovar att återkomma!
Karin: Ja, det borde du allt:-)
Tärnat äpple till tacos är livsviktigt. Utan äpple är det inte alls lika gott. Dessutom har jag gärna stekt äpple till färsbiffar med sås och potatismos.
Du får börja med regelbundna mat-tema veckor såsom jag har kläd-tema veckor!
Sara: :-O Och jag som aldrig ätit tärnat äpple till tacos! Inte undra på att jag har fått stora vända-lungorna-ut-och-in-hostan!
Frida. Mycket bra idé, den köper jag direkt. Hojta till om du har bra tips. Eller ska jag kanske haka på dina teman rakt av? Låt se, rosa mat? Lax! Rädisor! Chockrosa potatis: http://www.pickipicki.se/2010/08/att-bli-charmad-av-en-cerise-potatis/! Rödbetsallad! Och så jordgubbsglass eller rosa prinsesstårta till efterrätt! :-D Utmana mig på tema!
Jamen, du kan väl haka på rosa temat nästa vecka (och sprida rosa bandet-tänket till alla matbloggare också). ska försöka tänka ut fler teman. Kanske kan matblogg-comunitiet hänga på med förslag?
Vi gör en riktigt god varm sallad med äpple, rödlök, honung, vinäger och bacon som vi äter till stekt sill/strömming. det smakar fantastiskt gott!
Frida: En rosa matvecka får det bli! Tack för inspiration! :-D
Mårtenssons kök: Låter fantastiskt gott!
Och du Robin!
Såhär svarade Elin på frågan om hur hon lagar ugnspannkakan: ”Det går nog på en höft beroende på hur mycket mjölk och ägg som är hemma. Jag fräser bacon först på plåten i ugnen med tärnat äpple. Sen på med smeten när baconet är ”klart” :)”