Lergrytan flyttar in igen!
Under julledigheten har vi hunnit med att laga kyckling i lergryta ett flertal gånger. Jag gillar principen att stoppa all mat i en gryta, nästan glömma bort den, och sen är det färdigt att serveras! Det går inte att komma ifrån att jag känner mig som en trollkarl varje gång. Nu är det visserligen ganska många år sedan vi använde lergrytan som flitigast, men under en period vill jag minnas att vi lagade mat i den var och varannan dag. Vi bakade till och med bröd i grytan. Fina tider var det. Men nu är vi lite ringrostiga kan man säga och behöver tips på era lergrytefavoriter. Receptbomba mig, tack.
Publicerad i efterlysning, lergryta | Kommentarer (25) Skriv ut inlägg25 kommentarer till “Lergrytan flyttar in igen!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ingen större erfarenhet av lergryta tyvärr men måste säga att kycklingen ser väldigt god ut.
Vi brukar göra karré eller fläskstek i vår lergryta med massor av morot lök och äpple som täcker köttet. Köttet kryddas med vad man gillar men jag brukar ta salt peppar parikapulver och timjan. Buljongen blir grund till en jättesmaskig sås. Ser fram emot nya recept i lergryta på din fina blogg.
off topic: det ger mig hopp om livet att fröken ska bli läkare. sådana verkar annars inte ha läst alltför mycket näringslära.
proteindiskussionen t ex, hur många gånger ska man behöva ha den? visa mig en person som farit illa av för lite protein (specifikt) så kan jag visa på 1200 som fått för mycket. se där, en kakflicka som tror sig veta nåt om hälsa.. jag bakar mest för mental hälsa =)
men för att bidra: om jag skulle använda en sån här fin lergryta, så hade jag använt den som frukt- och grönsaksskål på köksbordet. urtjusigt!
usch, det lät som ett påhopp, det var det inte menat som. förlåt alla läkare (utom dem jag haft matdiskussioner med)!
Så klart vi hjälper ringrostiga matlagare med lite tips och recept. Kyckling blir verkligen kanongott i grytan, en av våra favoriträtter var kyckling med saffranssås. Vi är ganska flitiga användare av våra lergrytor, har en till fisk och en annan till övrig matlagning. Bröd har vi bakat en gång i lergrytan och det blev ett ganska stort bröd…
Här kan du hitta lite av de recepten vi kockat efter:
http://martenssonskok.blogspot.com/search/label/Lergryta
Hoppas du hittar något som faller dej i smaken, lycka till!
Pickipicki! Jag behöver din hjälp! På torsdag ska jag bjuda ca 6 personer på middag. Trevligt, eller hur? Kruxset är bara det att hitta på en god middag som är vegetarisk och som inte innehåller: baljväxter, frön, nötter eller mjölkprotein. Det enda jag kommit på är tacos med quornfärs. Men det känns inte så spännande…
Hej! jag har två rätt nya gryterfarenheter. Vi gjorde julskinka enligt Allt om mats decembernummer: burgunderskinka. En lätt avsaltad julskinka hamnade i lergrytan ihop med morötter, lök, vitlök och selleri samt timjan i. Till vätska en halvflaska rödtjut. Vi har rivit ut receptet och kommer göra likadant nästa år. Skinkspadet är omsorgsfullt delat i 2 plastburkar och efter att fettet lyfts bort placerat i frysen. Det kommer förgylla två grytor med tiden.
Jag har också gjort porterstek i grytan. Morot, lök o selleri så klart. En 33:a porter, mycket mindre soja än traditionellt recept och typ ½ dl svarta vinbär från frysen. (Kolla ett vanligt recept så ser du hur jag tänker!) Blev jättebra och verkligen latmansgryta.
God fortsättning på dig!
Margareta
Min stor ännu i källaren och samlar damm, måste verkligen ta mig i kragen och damma av den, har ju hört att det skall bli himla god mat i lergrytan
Jag som tycker det är roligt med allergiutmaningar tar mig friheten att svara på Johannas fråga här ovan…
På nyårsafton gjorde jag en jättegod risotto med kokosmjölk som kanske skulle fungera? Receptet hittade jag här: http://hemmafru.taffel.se/2008/10/01/risotto-med-blomkal-och-salta-mandlar/
Tror inte den innehåller något av det du nämner? (Mandlarna kan man ju hoppa över om nötallergikern inte tål dem heller.)
Annars kan du ju göra pasta med quornfärssås. Eller en tacopaj (mjölkfritt margarin i degen och havregrädde/sojamjölk i fyllningen).
I övrigt borde det finnas en massa soppor som fungerar, kanske i Picki-arkivet?
Foodelicious: Den var helt okej!
Cecilia: Jag förstår vad du menar. Alla läkare tycker inte att nutrition är prio, för att vara diplomatisk. Ditt tips om frukt- och grönsaksskål är smart. Och påminner mig om att vi faktiskt har en lergryta på balkongen: http://www.pickipicki.se/2009/10/ja-se-det-snoar-jag-ser-det-snoar/ Hur kunde jag glömma bort det?
:-)
Mårtenssons kök: Er kan man lita på! Och jag som är svag på saffran! Toppentips, tusen tack! :-D
Kära Johanna, vilken utmaning!
Kanske byta ut smör -> olja, hoppa över parmesan och göra en smarrig risotto? Kanske en svamprisotto: http://www.pickipicki.se/2010/11/en-vinnarratt-med-alg-och-bovete/ (utan älg givetvis! ;-), saffransrisotto: med lite grönsaker ist för räkor: http://www.pickipicki.se/2010/02/fick-du-en-pase-gult-trolleripulver-over-i-julas/ pumparisotto: http://www.pickipicki.se/2010/10/risotto-med-butternut-squash-och-getost/ (hejdå getost, hej någon-annan-topping!) eller kanske ragazzes kronärtskocksrisotto: http://www.ragazze.se/2008/08/25/matlagning-i-present/
Eller varför inte en torsdags(!)soppa? Pumpasoppan kanske? Kokosmjölk kan vara en bra bas ist för mjölk, oavsett om det är i själva soppan eller om du vill bjussa på pannkakor till efterrätt!
Pizza, då kan man ju alla gånger ha på vad man vill, var man vill. Pizza är gott även utan ost.
Men jag hade inte sagt nej till tacos heller. Fast just nu är jag mätt. Carl bjöd på det här idag: http://www.pickipicki.se/2008/01/bongryta-och-brod-med-fetaost-och-soltorkade-tomater/ Gott, men mättande. Hälsa R och N. Kram
Margareta: Vilka kul tips, annat än vad vi lagat tidigare. Tack för att du delar med dig, och god fortsättning! :-)
Linda: Ja, gräv fram den genast. Maten blir toppengod, och vill man inte laga mat i den kan man ju som sagt planera blommor i den: http://www.pickipicki.se/2009/10/ja-se-det-snoar-jag-ser-det-snoar/ ;-)
Ellen: Men titta, vad kul att du antar utmaningen – och att vi tänkte i liknanade risotto-och-soppa-banor. Ska kika in risottotipset, tack! :-)
Hurra! Ta denna från mitt flyttkaos i Göteborg typ exakt ett år sen, druv- eller dadelsirap, oliver och citron: http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/stad-pippi.html
…och Lisa Förares pulled pork är helt gudomligt flott: http://matalskaren.taffel.se/2010/03/16/partymat-pulled-pork-for-ett-kompani/
(gärna med svarta chokladböndippen till, http://matalskaren.taffel.se/2010/01/01/recept-svart-bondipp-at-manga-manga/ , gröna bönor och riven stark cheddar på det!)
Mikkan: Du är så bra! Och tusen tack för att du kommer hit och levererar recept (när jag saknar uppdateringar på din hemmaplan).
:-)
Åh, då måste jag bara få tipsa om ”rödvinsbrässerad älgstek”! Har tidigare aldrig använt mig av lergryta, och hade ingen som helst erfarenhet av detta – men efter många ”om”, ”men” och ett ”jävlar-anamma” föll lotten på denna rätt som skulle serveras till nyår.
Receptet är hämtat från Malins Mat (http://www.malins-mat.com/2010/08/rodvinsbrasserad-algstek-i-lergryta.html), men stället för ”rotsakspytt med svamp” så serverade jag steken med hasselbackspotatis och en sallad av färdig mix (toscansc), gurka, tomat och fetaost. Verkligen en rätt att rekommendera, för den med tålamod – det vill säga!
vi åt ofta mat lagad i lergryta när jag bodde hamma hos moråfar. minns dock inte vad det var i den … olika slags grutor tror jag. både vegetariska, kött och fisk. gott var det iaf ! :)
Detta är en återkommande favorit i mitt kök http://torskpalax.blogspot.com/2010/11/hippiegryta-torsk-pa-bonor.html
Ös på med mycket kryddor!
Jamen du, där sa du nåt! Lergryta. Undrar var den är *funderar* Jo, den står nog där under kökstrappan. Måste jag ju absolut ta fram. Tack för påminnelsen!
Tack för tipsen på mat till allergikerna! Risotto eller gryta med kokosmjölk lutar det åt (kanske med kryddning enligt den otroligt goda soppan http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/).
Evelina: Jag tackar och bockar för ditt fina tips!
Josefina: :-)
Emma: Härligt, tack!
Maria: Ja verkligen, seså!
Johanna: :-D
ps till Johanna: om du vill bjuda mjölkproteinallergikern på quorn/färssubstitut en annan gång kan det va bra att veta att flera sorter innehåller mjölkprotein (och ägg), men det finns annan färs som är helt vegansk. Vegegårdens bör funka, om den finns i butik nära dig.
tina: finaste balkongkrukan!
Inte nog med att det finns mjölkprotein i quorn, nötallergikern tål inte kokos!! Det lutar alltså åt risotto-hållet.
Cecilia: Lusläsa förpackningar är knepet. Man kan helt klart hitta oväntade ingredienser på oväntade ställen, det är lurigt!
Johanna: Kokos är ingen nöt, det visste jag. Men jag har just läst mig till att kokosnöten är ett frö (!), otippat. Jag säger många gånger: tack för att jag inte är allergisk mot något. Det är ett pyssel och pussel. Lycka till med matlagandet ikväll!
Har lånat din bild, såg inga förbud mot det så jag hoppas att det är ok! Fin blogg!
Linda: Jag uppskattar att man frågar först, precis som jag skriver här: http://www.pickipicki.se/2008/01/vem-knapper-alla-fina-fotografier/ Det är okej att du lånar bilden, hoppas att maten smakar ikväll!